Hlavní obsah

V domě v Liberci slyšeli výbuch a začalo hořet: Deset zraněných včetně dětí

Liberec
Aktualizováno

Blíže nespecifikovaný výbuch otřásl ve čtvrtek ráno domem v Liberci. K explozi, o níž informovali svědci, došlo v třípatrovém domě, který následně začal hořet. Zranění utrpělo deset lidí, mezi nimi i pět dětí. Zranění jedné ženy je vážné, s popáleninami ji vrtulník přepravil do vinohradské nemocnice v Praze. Případem se zabývají liberečtí kriminalisté s podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti.

Při požáru se zranilo 10 lidíVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Příčinu a výši škod hasiči ve spolupráci s policisty zjišťují, statika domu narušená nebyla. Požár hasiči likvidovali zhruba čtyři hodiny, do večera na místě preventivně zůstanou.

K výbuchu došlo v Kateřinkách před osmou hodinou ráno. „Hasiči zasahují u požáru objektu, který byl způsoben blíže nespecifikovaným výbuchem. Vyhlášen je 2. stupeň požárního poplachu. Hasiči zachránili čtyři osoby,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

Desítky lidí vyhnal z paneláku v Praze noční požár

Krimi

Při požáru utrpěla jedna žena těžké zranění, s popáleninami ji záchranáři vrtulníkem přepravili do specializovaného centra v pražských Vinohradech.

„Další pacient se nadýchal a má středně těžký úraz, ten je transportován do liberecké nemocnice. Dále tady máme několik nadýchaných osob, které jsou také převáženy k dalšímu vyšetření do liberecké nemocnice,” uvedl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Hasiči uvedli, že v domě bylo 15 lidí. Použili žebřík a masky, s jejichž pomocí obyvatele evakuovali.

„Vinohradská nemocnice zdravotní stav pacientů bez souhlasu rodiny nekomentuje, takže ani k tomuto případu nebude poskytovat žádné informace," řekla mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Co „vybouchlo”, není jasné

Zda v domě před požárem skutečně došlo k výbuchu, začali vyšetřovatelé hasičů na místě ve čtvrtek dopoledne teprve zjišťovat. Lidé v domě explozi slyšeli, požár proto nahlásili jako výbuch propanbutanové lahve. Skla v oknech pod ohniskem požáru i v oknech na protější budově ale zůstala nedotčená.

„Nemůžeme to (zda došlo k výbuchu) vyvrátit ani potvrdit, ukáže to vyšetřování a potrvá to několik dnů, protože u tak velkého objektu a nepřehledného místa události to nelze určit hned,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

„To, co lidé slyšeli, mohla být jen rána od tuby se sprejem. Po výbuchu propanbutanové lahve by to na místě vypadalo daleko dramatičtěji než tady,“ řekl Právu jeden ze zasahujících hasičů.

Případem se zabývají kriminalisté s podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti.

Foto: HZS Libereckého kraje

Hasiči likvidují požár domu

Foto: HZS Libereckého kraje

Při výbuchu se zranilo deset lidí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám