Hlavní obsah

Pirátům vadí Kalousek ve vedení VZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pětikoalice musela překousnout další spor, tentokrát o bývalého politika a expředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten neměl žádnou veřejnou funkci, TOP 09 jej navrhla do funkce místopředsedy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Vláda nominaci v pondělí schválila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Podle Pirátů je Kalousek příliš spjatý s někdejší politickou garniturou, proti které se vymezovali. Navíc je podle nich snadným terčem pro opozici.

„Vyjádřili jsme určité pochybnosti. Nechceme, aby Pirátská strana byla spojována s předchozí vládou Petra Nečase. Kalousek je určitý symbol éry, kdy se děly extrémně nepopulární kroky, které poškodily široké skupiny obyvatel,“ řekl Novinkám ještě před rozhodnutím kabinetu předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

„Navíc pokud bude Kalousek nějak spojený s touto vládou, opoziční ANO a SPD se do toho budou čtyři roky strefovat. Měli bychom se soustředit na pozitivní věci, a ne jen odrážet jejich útoky,“ řekl Michálek.

Babiš se za „zabití lidí cez padáky“ Kalouskovi omlouvat nemusí, potvrdil soud

Domácí

„Zatím jsem pouze zaznamenal, že nás pan Kalousek přes média uráží. Není to ideální způsob, jak by se měl chovat koaliční partner,“ poznamenal Michálek. Narážel na slova o „pirátských kádrovácích“, která Kalousek pronesl v ČT.

A pro Novinky je posléze zopakoval. „Pirátští kádrováci mě nezajímají, abych se jimi zabýval, na to opravdu nemám čas,“ řekl Novinkám Kalousek.

Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve řekl, že Kalouska požádal, aby se stal místopředsedou správní rady VZP, protože je podle něj skvělý ekonom a výborný kandidát.

Ve správní radě VZP zasedne nově také nominant ODS a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Miroslav Kalousek míří do správní rady VZP

Domácí

I on si do Pirátů při této příležitosti šťouchl. „Respektuji nominaci TOP 09, nemám potřebu kádrovat jejich kandidáta. Když už někdo tu potřebu má, neměl by to dělat prostřednictvím médií,“ řekl Skopeček.

„Obecně je VZP poměrně velká finanční instituce, protékají jí velké finanční prostředky daňových poplatníků. Lidé s ekonomickým vzděláním mohou být v této radě přínosem, stejně jako právníci nebo lékaři,“ dodal Skopeček.

Vedle Kalouska a Skopečka jsou novými členy správní rady předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS), náměstci ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti) a Radek Policar, ortoped a člen ODS Radek Černý a vedoucí oddělení úhradových mechanismů na ministerstvu zdravotnictví Tomáš Troch.

Měsíční odměna přes 20 tisíc korun

Správní rada VZP se obmění vždy po sněmovních volbách, dvacet členů volí poslanci a deset jmenuje vláda. Funkční období členů rady je stejně jako u poslanců čtyřleté.

Jednání správní rady je 11krát ročně, dozorčí rada se schází šestkrát až sedmkrát ročně. Členové správní rady pobírají odměny.

Je to podvod. Slož mandát, vyzval Farského Kalousek

Domácí

„Měsíční odměny se skládají z paušální částky a z částky za účast na jednání. Výše odměn se v posledních letech nijak neměnila,“ řekla Novinkám mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Členové správní rady pobírají měsíčně 22 tisíc korun, z toho 10 tisíc paušálně a 12 tisíc za účast na jednáních.

Místopředsedové mají paušál 12 500 korun a 15 tisíc za účast, tedy celkem 27 500 korun. Předseda pobírá 35 tisíc korun, 15 tisíc je paušál, 20 tisíc za účast.

„Pokud se člen jednání v daném měsíci neúčastní, obdrží pouze paušál. Paušál je za práci spojenou s prostudováním materiálů, odbornými konzultacemi a podobně, tedy obecně s prací spojenou s výkonem funkce,“ doplnila Plívová.

Výběr článků

Načítám