Dobíjení elektromobilů: Nejlevnější je dobíjet doma přes noc

Škoda Enyaq 80iV
2
Fotogalerie

Od ledna do konce listopadu 2021 automobilky vyrobily 112 934 elektromobilů a plug-in hybridů. Celkový podíl těchto aut se zvýšil na 11 procent. Elektromobily se tak postupně stávají stále častější možností pro kupující a plány Evropské Unie k tomu jen nahrávají. Mnoho lidí tak i v Česku řeší dobíjení elektromobilů a to, kde se vyplatí dobíjet nejvíce. 

Evropská Unie v rámci Zelené dohody stanovila závazný cíl dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality. Velkou součástí této dohody jsou i změny v automobilovém průmyslu, kde je kladen důraz především na elektromobilitu. U nás už teď jezdí asi 8 550 elektromobilů a celkem je evidováno přes 1400 dobíjecích bodů. 

Nejlevnější a nejvýhodnější je dobíjet elektromobil doma přes noc. V noci většinou cestovat autem není potřeba, a tak ho stačí zapojit do běžné 230 V zásuvky. Nevýhodou je ale časová náročnost, kdy se elektromobilu za hodinu dobíjení zvýší dojezd asi o 14 km. Nejoblíbenější modely elektromobilů mají spotřebu asi 18 kWh/100 km, to znamená náklady na provoz elektromobilu zhruba ve výši 86 korun na 100 km.

Největší poskytovatelé elektrické energie ČEZ, E.ON a Pražská energetika (PRE) však nabízí svým zákazníkům speciální tarify pro dobíjení elektromobilů C27d a D27d. Tato cena platí alespoň 8 hodin v časovém rozmezí 18:00 až 8:00 ráno. Aktuální přesné časové rozmezí lze zjistit u jednotlivých poskytovalů.

Druhou možností je využít dobíjecí stanice. Nejhustší síť vlastní poskytovatelé elektrické energie ČEZ, E.ON a PRE. Například E.ON nabízí výhodné tarify dobíjení pro zákazníky registrované do služby E.ON Drive. 

Pokud se chcete dozvědět více, podívejte se na video, které vzniklo ve  spolupráci s distribuční společnosti EG.D.