Hlavní obsah

Řekněte jména. Zeman chce ze Stehlíkové dostat identitu donašečů z ÚVN

Prezidentská kancelář ve čtvrtek zveřejnila předžalobní výzvu, kterou se prezident Miloš Zeman domáhá omluvy a milionu korun od lékařky Džamily Stehlíkové, která o něm napsala, že jeho nedávné dlouhodobé zdravotní problémy souvisejí s alkoholickou jaterní cirhózou. Zeman chce krom výše uvedeného znát i jména lékařů, od nichž měla získat informace o prezidentově zdravotním stavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Tehdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková na snímku z roku 2011.

Článek

Stehlíková o předžalobní výzvě s požadavkem na omluvu a milionovou satisfakci informovala v minulých dnech. Již dříve v této souvislosti uvedla, že se omlouvat nehodlá.

O chronickém jaterním onemocnění a těžké podvýživě prezidenta hovořil i kardiochirurg Pavel Pafko, který byl členem jeho lékařského konzilia. Nepřímo tehdy potvrdil i spekulace o cirhóze.

V rámci předžalobní výzvy prezidentův právní zástupce Marek Nespala Stehlíkovou vyzval, aby jeho prostřednictvím sdělila Zemanovi „jména kolegů, od kterých získala 'nedávné informace' od zdravotním stavu prezidenta republiky”, o nichž psala na svém blogu.

Pokud by výzvě nevyhověla, musí lékařka očekávat „předpokládatelné právní kroky”.

Stehlíková: Zeman chce milion a omluvu za slova o cirhóze

Domácí

Zeman byl loni na podzim opakovaně hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v pražských Střešovicích.

Zeman odmítl veškeré spekulace o zdravotním stavu a uvedl, že důvodem hospitalizace, která z větší části proběhla na jednotce intenzivní péče, bylo dlouhodobé nechutenství, kvůli němuž zhubl deset kilogramů. Zároveň uvedl, že má zavedenou sondu s umělou výživou, a opakovaně zdůraznil, že přestal pít alkohol a přestal kouřit. Před lety přitom naopak veřejně dementoval zvěsti, že přestal pít alkohol.

Udělám už pár kroků, popsal Zeman zlepšující se zdraví

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám