Na silnicích se místy tvoří sněhové jazyky

foto Auto na zasněžené silnici. Ilustrační foto.

Praha - Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Cestu mohou řidičům komplikovat sněžení, vítr, sněhové jazyky i spadlé stromy. Na silnicích Vysočiny se tvoří sněhové jazyky. Sněhu moc od čtvrtka nepřipadlo, ale je silný vítr.

Liberecký kraj

Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Cestu dnes mohou řidičům komplik drovat sněžení, vítr, sněhové jazyky i spadlé stromy. Hasiči je ráno odstraňovali v devíti případech, na Semilsku, Českolipsku a Jablonecku. Na horách byly ráno teploty pod nulou, v ostatních částech kraje mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia nad nulou, vyplývá z dat na webech meteorologů a silničářů.

Meteorologové varují před silným větrem. Očekávají místy nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky. Ráno podle dopravního webu policie spadl strom na silnici I/14 u Jablonce nad Jizerou na Semilsku na autobus, u Nového Boru na Českolipsku najel jiný autobus do větví. Obě nehody se zřejmě obešly bez zranění. Spadlý smrk na Semilsku ráno zablokoval i silnici I/10 před Harrachovem a další smrk silnici u Semil.

Problémy byly i na železnici, spadlý strom zastavil provoz na trati u Harrachova. "Od 5:30 jsme měli nahlášeno devět událostí spojených s popadanými stromy přes komunikace," řekla ČTK před 8:00 regionální mluvčí hasičů Eva Klímová.

Kvůli přeháňkám je rozbředlý sníh i na hlavních silnicích ve směru do Jablonce, do Jizerských hor a Krkonoš. Na vozovkách nižších tříd v těchto horách je ujetá vrstva sněhu krytá posypem a místy jsou na nich popadané větvě. V Lužických horách na Českolipsku jsou na silnicích zbytky sněhu. Povrchy vozovek v kraji jsou jinak převážně mokré, na Českolipsku suché či vlhké.

Přes den očekávají meteorologové proměnlivou velkou oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami, které budou na horách četnější. V nižších polohách budou srážky dešťové nebo smíšené. Nejvyšší denní teploty budou mezi dvěma až pěti stupni Celsia, na horách se teplota zřejmě nad nulu nedostane.

Královéhradecký kraj

Na silnicích v Královéhradeckém kraji dnes ráno zůstával po sněžení rozbředlý sníh. Nesolené silnice v Krkonoších a v Orlických horách pokrývala souvislá vrstva sněhu. Ve vyšších polohách si řidiči musejí dát pozor na sněhové jazyky, uvedli silničáři a meteorologové. Hasiči v noci vyprošťovali z příkopů několik kamionů. Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin téměř deset centimetrů sněhu.

Kamiony, které sjely z kluzké vozovky do příkopů, hasiči vyprošťovali u Červeného Kostelce a u Náchoda. "U Zlaté Olešnice na Trutnovsku na silnici I/16 jsme pomáhali vyprostit kamion stojící přes cestu a jeden zapadlý kamion," řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová.

Silný vítr v kraji zatím podle hasičů škody nenadělal. "Pouze v Zelenecké Lhotě na Jičínsku jsme měli výjezd ke stromu spadlému na silnici," uvedla mluvčí. Meteorologové uvedli, že v nižších polohách by vítr mohl mít dnes rychlost až 70 kilometrů hodině a na horách až 90 kilometrů v hodině.

Hlavní silniční tahy v nižších polohách Královéhradeckém kraji byly dnes ráno většinou po chemickém ošetření mokré. V polohách pod 400 metrů nad mořem dnes ráno pršelo. Teploty se pohybovaly slabě nad nulou, na horách od minus pěti do plus jednoho stupně.

Dnes by mělo být v Královéhradeckém kraji oblačno až zataženo, na většině území meteorologové čekají sněhové přeháňky. Teploty by se dnes měly pohybovat od dvou do pěti stupňů, na horách od minus čtyř do minus jednoho stupně. Na horách se čeká silný vítr o rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Moravskoslezský kraj

Většina silnic v Moravskoslezském kraji je po čtvrtečním odpoledním a večerním sněžení dnes sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Na Opavsku by se mohly tvořit sněhové jazyky. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic.

Pro nákladní vozy těžší 12 tun je nadále uzavřený zhruba pětadvacetikilometrový úsek silnice I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Bílou v Beskydech na Frýdecko-Místecku. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, se nesmí solit a v kopcích je ledovka.

Podle předpovědi meteorologů dnes bude v kraji spíše zataženo a ojediněle sněhové přeháňky. Teploty budou okolo dvou stupňů Celsia.

Olomoucký kraj

Na kluzké vozovky a sněhové jazyky si dnes ráno musí dát pozor řidiči ve vyšších polohách Olomouckého kraje, kde jsou od nočních hodin sněhové přeháňky. V celém kraji je silný vítr, místy se tvoří mlha. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic a firem, které zajišťují zimní údržbu.

Kluzkou vozku má po sněhových přeháňkách například čtrnáctikilometrový úsek silnice přes Červenohorské sedlo na pomezí Šumperska a Jesenicka. Silnici tam pokrývá vrstva rozbředlého sněhu. V jedné ze zatáček uvízl polský kamion.

Zbytky rozbředlého sněhu byly ráno i na některých dalších silnicích v horských okresech Šumperk a Jeseník. Hlavní silniční tahy jsou tam holé a mokré. Na méně používaných cestách je ve vyšších polohách ujetá vrstva sněhu s posypem.

Sněžilo také v severní části Olomoucka. V Okolí Moravského Berouna se ráno mohou kvůli silnému větru tvořit sněhové jazyky. Silnice jsou po chemickém posypu sjízdné se zvýšenou opatrností. Na sněhové jazyky si musí dát pozor také řidiči u Protivanova a Konice u Prostějova.

V nižších polohách Olomoucka, Prostějovska a Přerovska jsou silnice ráno holé a mokré. Správci silnic ale varují před silným větrem.

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji leží ve výše položených oblastech na silnicích nový sníh. Místy může být zledovatělý, někde se tvoří sněhové jazyky. Silnice I/34 mezi Poličkou a Svitavami je uzavřena. Kvůli sněhu a uvízlým kamionům není v obou směrech sjízdná u obce Vendolí na cestě mezi oběma městy. Objízdná trasa vede přes Litomyšl. Neprůjezdné jsou také menší silnice III/36813 Anenská Studánka - Helvíkov na Orlickoústecku a III/3632 z Pomezí u Poličky na křižovatku se silnicí I/34.

Se sněhem musí řidiči počítat v okolí Hlinska, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí nebo Žamberka. V oblasti Skutče, Hlinska a v Železných horách vznikají vlivem větru sněhové jazyky. Silnice I/11 mezi obcí Jablonné nad Orlicí a Červená Voda přes Suchý Vrch je sjízdná pouze se sněhovými řetězy.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji zataženo, foukal silný a často nárazový vítr. Na mnoha místech sněžilo nebo padal déšť se sněhem. Teploty se pohybovaly mezi minus dvěma a plus čtyřmi stupni.

Kraj Vysočina

Na silnicích Vysočiny se tvoří sněhové jazyky. Sněhu moc od čtvrtka nepřipadlo, ale je silný vítr, řekl dnes ČTK dispečer krajské správy a údržby Dalibor Tomšů. Některé úseky musí silničáři prohrnovat opakovaně, mimo jiné hlavní tah 38 u Želetavy. Chemicky udržované vozovky jsou jinak mokré, na zbývajících je ujetý sníh s drtí. Vítr bude podle meteorologů hodně foukat i přes den a o víkendu.

Sněžit na Vysočině začalo ve čtvrtek okolo 17:00. Výjezdů sypačů bylo od té doby 158, silnice pomáhalo čistit také sedm traktorů. Kvůli sněhovým jazykům mohou být podle dispečera v některých místech silnice obtížně průjezdné pro kamiony. "Ale je to velice lokální, podle toho, jestli tam jsou lesy nebo to je otevřený terén," uvedl.

Hasiči vyprošťovali autobus uvízlý v závějích okolo 05:00 u Opatova na Třebíčsku, použít museli automobilový jeřáb. Jak uvedli na svém webu, zraněný nikdo nebyl.

Vítr dnes může mít na Vysočině v nárazech rychlost i 80 kilometrů v hodině, na většině území budou sněhové přeháňky. Sněhové jazyky se dají čekat hlavně v polohách nad 600 metry nadmořské výšky, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Nejvyšší odpolední teploty budou mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia, vítr by měl k večeru částečně slábnout.

Zlínský kraj

Silnice na Vsetínsku, které jsou většinou mokré po chemickém ošetření, mohou místy namrzat. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižší třídy může někde být zledovatělá vrstva sněhu, ve vyšších polohách na silnicích v okresu udržovaných posypem kamennou drtí zůstává uježděná vrstva sněhu, někde ledové koleje. Také tam by měli řidiči být maximálně opatrní. Ostatní silnice ve Zlínském kraji jsou většinou holé a mokré. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes ráno Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

V kraji je dnes ráno většinou zataženo, místy polojasno. V noci místy sněžilo, v jižních částech kraje jsou dešťové přeháňky. Vane slabý vítr. Teploty se pohybují od minus jednoho do tří stupňů Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu budou dnes ve Zlínském kraji místy sněhové přeháňky, zejména na Valašsku. V nižších polohách budou i smíšené nebo dešťové. K večeru by srážek mělo ubývat. Nejvyšší odpolední teploty by měly být dva až pět stupňů Celsia. V kraji by se stejně jako v celém Česku mohl vyskytnout vítr s rychlostí v nárazech 50 až 70 kilometrů za hodinu, ve vyšších polohách by se mohly tvořit sněhové jazyky. Večer by měl vítr slábnout.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 17:00 16°C

Celá předpověď