Fiala měl premiéru na interpelacích. Prosil poslance o shovívavost

Premiér Petr Fiala ve Sněmovně

První střet Fialy a Babiše v nových rolích se neuskutečnil

Vláda Petra Fialy (ODS) má ve čtvrtek premiéru na sněmovních interpelacích. Poprvé čelila přímým dotazům současné opozice, kterou tvoří ANO a SPD. Dotaz měl přichystaný i expremiér Andrej Babiš (ANO), podle vylosovaného pořadí se na něj ale nedostalo.

„Stojím zde poprvé v roli premiéra, prosím o shovívavost. Určitě ne vše budu vědět dokonale, ale bude se to vylepšovat,“ řekl v úvodu poslancům Fiala. Ve Sněmovně čelil například otázkám na energetickou krizi nebo rozpočet.

Do Fialy si rýpla například exministryně financí a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, která kritizovala, že vláda hospodaří s rozpočtovým provizoriem. Nový kabinet totiž předělává rozpočet vlády ANO a ČSSD.

„Na občany dopadla drahota. Ekonomové se shodují v tom, že inflace je z poloviny kvůli minulé vládě. Pokud chceme pomoci lidem a neznehodnocovat jejich peníze, vláda s tím musí něco udělat,“ vysvětloval Fiala.

Premiéra chtěl interpelovat i někdejší předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Během losování se však umístil až na 13. místě a jeho dotaz se nestihl. Sám Babiš přitom v roli premiéra na interpelacích v minulosti často chyběl. Vloni třeba odmítl chodit na písemné interpelace.

„Máte pravdu, paní poslankyně, na písemné interpelace, které se mění na ústní, což považuji za blbost, nechodím. A ani chodit nebudu. Už jsem to řekl stokrát. Vy mi napíšete, já vám napíšu,“ prohlásil Babiš loni v květnu směrem k poslankyni SPD Karle Maříkové.

Poslance čeká opoziční okénko

Po interpelacích na premiéra následují otázky na ostatní členy vlády. V podvečer mají poslanci projednávat některé předlohy podle výběru opozičních klubů.

Večer po interpelacích je na řadě takzvané opoziční okénko. Organizační výbor Sněmovny se už v prosinci dohodl, že opoziční předlohy se budou probírat při řádných schůzích dolní komory každý čtvrtek zhruba mezi 18:00 a 21:00.

Tagy: