Korčok: Spojenci v NATO zvažují nasazení jednotek i na Slovensku

foto Vlajka NATO - ilustrační foto

Bratislava - Spojenci v Severoatlantické alianci zvažují podle slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka nasazení jednotek i na Slovensku. Korčok to dnes řekl novinářům v souvislosti s napětím mezi Ukrajinou a Ruskem. Server Sky News napsal, že zmíněné úvahy se týkají možnosti vytvoření bojových jednotek s tisícovkou příslušníků, které by kromě Slovenska působily také v Bulharsku, Maďarsku a Rumunsku.

"Taková úvaha mezi spojenci je, žádné rozhodnutí učiněno nebylo," uvedl Korčok poté, co s poslanci zahraničního výboru slovenského parlamentu hovořil o situaci na Ukrajině, která sousedí se Slovenskem. Detaily ke zmíněnému plánu neřekl s odůvodněním, že jde jen o úvahy.

Případné vyslání vojenských jednotek NATO na Slovensko podle Korčoka není požadavkem Bratislavy. "Je to součást normálního obranného plánovaní, reakce na vzniklou situaci. Jsme součástí obranné aliance a tato obranná aliance není na papíře, k tomu musíme mít i nějaké vojenské struktury," řekl šéf slovenské diplomacie. Dodal, že takové vojenské struktury už delší dobu působí v Pobaltí a v Polsku.

Slovenské ministerstvo obrany v prohlášení zaslaném ČTK uvedlo, že návrh vojenských expertů na případné společné působení ozbrojených sil členských zemí NATO na východním křídle aliance vychází ze zkušeností z přítomnosti v Pobaltí a v Polsku jako reakce na anexi ukrajinského poloostrova Krym Ruskem a na ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny. "NATO chce a musí být připraveno na všechny možné scénáře vývoje včetně těch nejhorších, byť si všichni přejeme uklidnění situace," uvedl úřad.

Podle ministerstva by o rozmístění vojáků spojeneckých států na Slovensku musely rozhodnut příslušné slovenské instituce.

Slovenská opozice v jiné záležitosti už dříve kritizovala vládu, že připravovaná dohoda o obranné spolupráci se Spojenými státy kromě jiného umožní americkým vojákům využívat dvě vojenská letiště na Slovensku.

Rusko u hranic s Ukrajinou soustředilo desítky tisíc vojáků. Kyjev i Západ se obává, že Moskva chystá invazi, což ale Rusko popírá. Vojenskou přítomnost v pohraničí Kreml zdůvodňuje cvičením. Podle dřívějšího vyjádření slovenského ministra obrany Jaroslava Nadě by i menší ruský útok na Ukrajinu vyvolal nápor vlny uprchlíků na slovensko-ukrajinskou hranici.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 17:00 16°C

Celá předpověď