Stát koupí kvůli pandemii tři mobilní márnice. Dodá je firma obžalovaná z dotačních podvodů

Už žádné další zahlcení krematorií kvůli pandemii. To je důvod, proč se ministerstvo vnitra rozhodlo nakoupit tři mrazicí kontejnery na přechodné uložení zemřelých za skoro 12,5 milionu korun, zjistil Radiožurnál. Na míru je vyrobí česká firma ze Zruče nad Sázavou, která čelí podezření ze závažných podvodů s dotacemi. A dodá je ve stejný měsíc, kdy by se Česko mohlo podle ministerstva zdravotnictví vrátit po dvou letech pandemie „k normálu“.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už žádné další zahlcení krematorií kvůli pandemii. To je důvod, proč se ministerstvo vnitra rozhodlo nakoupit tři mrazící kontejnery na přechodné uložení zemřelých (ilustrační foto - na snímku je zdravotnický kontejner ISO 1CC firmy Variel)

Už žádné další zahlcení krematorií kvůli pandemii. To je důvod, proč se ministerstvo vnitra rozhodlo nakoupit tři mrazící kontejnery na přechodné uložení zemřelých (ilustrační foto - na snímku je zdravotnický kontejner ISO 1CC firmy Variel) | Foto: web firmy Variel | Zdroj: reprofoto

Krematoria v Ostravě a Karlových Varech jsou na zcela opačných koncích republiky. Zkraje loňského roku je přitom spojoval stejný problém: nestíhala spalovat těla zemřelých.

Ostravské krematorium převezlo desítky zemřelých ke zpopelnění jinam. Sehnalo kvůli tomu tahač

Číst článek

Přetížená zařízení hlásila kvůli pandemii kritický stav a pro zesnulé musely kraje narychlo zajišťovat chladicí boxy a organizovat převoz do jiných regionů.

To už nechce ministerstvo vnitra znovu nechat dopustit. „Jelikož další nárůst počtu zemřelých oproti dlouhodobým průměrům nelze do budoucna vyloučit, bylo nutné přistoupit k pořízení záložních kapacit,“ vysvětlil Radiožurnálu mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel.

Vláda proto už loni v únoru odsouhlasila nákup tří mrazicích kontejnerů, ve kterých by bylo možné těla zemřelých na přechodnou dobu uschovat. Tendr vypsala Správa státních hmotných rezerv a zakázku nakonec vyhrála česká firma Variel, která se mimo jiné právě na výrobu zdravotnických kontejnerů specializuje, potvrdil pro Radiožurnál šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

„Jeden kontejner přijde na 4 129 000 korun. Bohužel připravenost na nejrůznější mimořádné situace znamená i nákup takovéto techniky,“ uvedl k nákupu Švagr.

‚Zvlášť závažný zločin‘

Na vítěznou firmu Variel ze Zruče nad Sázavou upozornily vloni Hospodářské noviny s tím, že policisté tuto společnost podezírají z dotačních podvodů ve výši skoro 290 milionů korun.

Karlovarské krematorium je kvůli závadě mimo provoz. Zesnulí jsou převážení do jiných měst

Číst článek

Jak zjistil Radiožurnál, státní zástupce už rozhodl o obžalobě celkem tří právnických a čtyř fyzických osob.

„K Městskému soudu v Praze byla podána obžaloba pro jednání, které bylo kvalifikováno jako zvlášť závažný zločin dotačního podvodu spáchaný v jednočinném souběhu se zvlášť závažným zločinem poškození finančních zájmů Evropské unie spáchanými ve spolupachatelství,“ potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Hospodářské noviny v roce 2021 popsaly, že firma Variel, v jejíž dozorčí radě sedí spolumajitel Fio banky Petr Marsa, měla brát dotace na nákup nadhodnoceného zboží od firem zastupovaných blízkými Marsovými spolupracovníky s vazbami na holding Fio. Marsovo jméno ale v případu nefiguruje.

Obžaloba nemá na tendr vliv

Šéf Varielu Roman Výborný Hospodářským novinám řekl, že výběrová řízení byla v souladu se zákonem. Radiožurnálu na nynější dotazy neodpověděl. Redakce se pokoušela jeho reakci získat opakovaně přes e-mail i telefonní čísla na něj i na vedoucí jeho kanceláře, která jsou uvedená na webových stránkách Varielu.

Jedeme úplně nadoraz, říká ředitel ostravského krematoria. Na hranici kapacit jsou čtyři kraje

Číst článek

Dál se k tendru nechtělo vyjadřovat ani ministerstvo vnitra. Na otázky týkající se obžaloby Varielu neodpovědělo a odkázalo na Správu státních hmotných rezerv. Podle Švagra firmy při přihláškách do tendru poskytují i výpisy z rejstříku trestů. Dokud ale případ nerozhodne soud, nemá to na tendr žádný vliv.

„Současná legislativa neumožňuje vyloučit dodavatele pouze na základě zahájeného trestního stíhání, respektive na základě podání obžaloby,“ vysvětlil Švagr. Teprve pokud dojde k pravomocnému odsouzení firmy, může být podle něj z dalších tendrů vyloučena.

Nejen na pandemii

Vyvstává také otázka, zda je nákup mrazicích kontejnerů v této fázi pandemie ještě nutný. Odborníci se shodují, že situaci jde jen těžko předvídat, Světová zdravotnická organizace už ale vyjádřila naději, že s vlnou omikronu a postupující vakcinací by pandemie koronaviru mohla v Evropě skončit.

‚Jsme na hranici kapacity.‘ Krematorium Ostrava vybudovalo venku další skladovací místa pro zemřelé

Číst článek

Relativně optimistické vyhlídky má nyní i Ústav zdravotnických informací a statistiky, nečeká kvůli omikronu zahlcení nemocnic. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mohlo Česko vrátit po dvou letech pandemie „k normálu“ v dubnu.

Ve stejný měsíc má ministerstvo vnitra získat i mobilní márnice. „Kontejnery bude možné využít nejen po dobu epidemie onemocnění covid-19, ale i v případech výskytu jiných mimořádných událostí,“ ujišťuje mluvčí resortu Jiří Korbel a zmiňuje třeba živelní pohromy nebo hromadná neštěstí s velkým počtem obětí.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme