Světová gramofonová jednička GZ Media chce letos zvýšit výrobu na 75 milionů desek

Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media

Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media Zdroj: anna vackova E15

Výroba vinylových LP desek v GZ Media
Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media
Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media
Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media
Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media
14
Fotogalerie

Společnost GZ Media, která je světovou jedničkou ve výrobě gramofonových desek, chce letos zvýšit výrobu na 75 milionů desek z loňských 51 milionů kusů. Firma pokračuje v modernizaci a rozšiřování výrobních kapacit, do nichž za loňský a letošní rok investuje téměř miliardu korun. Do konce roku plánuje přibrat zhruba 200 zaměstnanců, řekl dnes generální ředitel Michal Štěrba.

„Loňský rok hodnotíme z obchodního hlediska jako velmi vydařený, o naše výrobky je zájem a nám se daří zvyšovat kapacitu závodu dle plánu,“ řekl Štěrba. Rok 2021 byl však podle něj velmi obtížný z hlediska každodenního operativního řízení a udržení plánované úrovně ziskovosti. „Ceny vstupů a jejich dostupnost jsou klíčovým problémem, který zásadním způsobem hýbá ekonomikou firmy,“ upozornil Štěrba.

Společnost pokračuje ve velkém projektu rozšiřování kapacit výroby gramofonových desek. Podle Štěrby je poměrně těžké říct, jaká část investic jde na obnovu a modernizaci a jaká na rozšíření. „Každopádně víme, že v roce 2021 a 2022 proinvestujeme téměř jednu miliardu Kč a převážná část této částky jde právě na tento projekt,“ dodal. GZ Media podle Štěrby také trvale roste počet zaměstnanců, nyní jich je 2160. Do konce roku jich chce firma přibrat zhruba 200.

Modernizovanou lisovnu gramofonových desek v Loděnici vybavuje vzduchotechnikou společnost Luwex. Dodává tam systém vzduchotechniky doplněný o chlazení jednotkami přímého výparu a systém měření a regulace. „Na dokončenou první etapu v závěru loňského roku navázala instalace výrobní technologie. Nyní tedy probíhá druhá etapa dodávek a montáže vzduchotechniky,“ uvedl ředitel divize Lehká vzduchotechnika Luwexu Lukáš Kadlec. Kompletní technologie vzduchotechniky je umístěna na ocelové konstrukci před lisovnou, aby se nekomplikoval přístup k nákladnímu výtahu galvanovny.

Historie společnosti GZ Media, dříve známé jako Gramofonové závody Loděnice, sahá do roku 1948, o tři roky později v Loděnici na Berounsku vyrobili první gramofonovou desku. V roce 1988 tehdejší Gramofonové závody vylisovaly první CD a v roce 2001 i první DVD.

Firma má sídlo a hlavní výrobní závod v Loděnici, další v jihočeské Soběslavi. Dceřiné společnosti jsou ve Velké Británii, Spojených státech, Kanadě či Francii. Tržby společnosti z hudebních nosičů a polygrafických výrobků předloni dosáhly 3,8 miliardy korun a zisk před odečtením úroků, daní a odpisů 870 milionů Kč. Loňské výsledky firma zatím nezveřejnila.