Válek: Opatření se zmírní od 1. března, pokud se epidemie bude vyvíjet dobře

foto Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Praha - Současná protiepidemická opatření se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zmírní od 1. března nebo od 1. dubna. Záležet bude na vývoji epidemie, zatím je lepší, než se očekávalo, řekl ve Sněmovně novinářům. Tento týden může být podle něj až 80.000 pozitivně testovaných za den, příští týden by se vlna měla zlomit. Ve středu bylo dosaženo vůbec nejvyššího počtu pozitivních testů od začátku epidemie, poprvé mělo pozitivní test 54.685 osob a dalších 4945 opakovaně. Provedeno bylo téměř 135.000 PCR testů a pozitivních bylo 49,7 procenta z nich.

"Tento týden počítám do konce týdne s čísly kolem 80.000. Čím budou nižší, tím lépe situaci zvládáme," uvedl Válek. Do 95.000 případů budou podle něj ještě stačit současná opatření. Vlna varianty omikron bude podle něj koncem tohoto týdne a v příštím týdnu vrcholit. Na dotaz ČTK Válek doplnil, že současná kapacita PCR testování je zhruba 200.000 testů denně. Zachytit může až 120.000 pozitivních testů denně.

Trasování je podle něj stále důležité, ale musí být co nejvíce automatizované. Podle metodického pokynu hlavní hygieničky nyní hygienici a call centra trasují přednostně děti a seniory nad 65 let.

Zatím podle Válka nenarůstá počet vážně nemocných a zemřelých. "Budeme čekat ve druhém týdnu v únoru, jak se situace bude vyvíjet," dodal. Pokud se na konci druhého únorového týdne ukáže, že predikce vycházejí, přijde Válek se systémem rozvolňování.

"Dneska jsou v České republice téměř nejmenší restrikce z celé Evropy. To, že jinde uvolňují, znamená, že se začínají blížit našim omezením," řekl ministr. Česko podle něj nemělo nouzový stav ani lockdown, což jsou opatření, která některé evropské země teď ruší. "Na rozdíl od některých zemí jsme na vlnu omikronu nemuseli zpřísnit," doplnil. Připomněl, že Česko nepřistoupilo k omezení, které by umožňovalo využívat všechny služby či akce jen očkovaným se třetí dávkou nebo očkovaným, kteří by zároveň měli negativní test.

"Zdá se, že se ta opatření daří ještě lépe, než jsem doufal, a pak by to datum (uvolnění) mohl být 1. březen. (...) Uvolnění prakticky znamená uvolnění těch restrikcí, které v současné době platí," uvedl.

V současné době dopadá většina protiepidemických opatření v ČR na neočkované nebo osoby, které nemoc neprodělaly v posledních šesti měsících. Nesmějí například konzumovat v restauracích, navštěvovat sportoviště nebo se účastnit hromadných akcí. Všech včetně očkovaných či již dříve nakažených se týká od 17. ledna plošné testování ve škole či zaměstnání nebo povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách či hromadné dopravě.

Platnost pandemického zákona chce koalice omezit letošním rokem

Platnost pandemického zákona by měla skončit s letošním rokem, dohodla se na tom vládní koalice Spolu, Pirátů a STAN. V pořadu Českého rozhlasu Radiožurnálu to to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Doufá, že v souvislosti s vývojem epidemie covidu normu už nebude stát potřebovat, musí být ale připraven. "Domluvili jsme se na tom, že upravíme dobu účinnosti," uvedl. Nevyloučil ani diskusi o dalších změnách. Vláda původně navrhla, aby bylo možné vydávat mimořádná opatření podle pandemického zákona neomezenou dobu.

Projednání vládní předlohy na schůzi v tomto týdnu zablokovali poslanci opozičního hnutí SPD, výhrady k ní má také opoziční ANO. Schůzi Sněmovny ke sporné novele pandemického zákona svolala předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na úterý 1. února.

Vláda chce, aby dolní komora schválila pandemickou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze. "Končí s posledním únorem, tak s tím musíme něco udělat," poznamenal dnes Fiala.

Představitelé SPD tvrdí, že novela je pouze jinak pojmenovaný nouzový stav. Klub hnutí shromáždil podpisy všech svých 20 členů, čímž v úterý v souladu s jednacím řádem zabránil možnému dodatečnému zařazení předlohy do programu nynější schůze. Předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová tvrdí, že předloha je "ušitá horkou jehlou". Není podle ní možné projednávat ji zrychleně ve stavu legislativní nouze, aby byla možná širší debata.

Novelu už projednal zdravotnický výbor, který se souhlasem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) doporučil omezit časovou platnost základní části zákona do konce listopadu.

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

7°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď