Do Česka míří vakcína společnosti Novavax. Registrace se spustí 1. února

Od 1. února bude podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) možné se předem registrovat k očkování vakcínou od firmy Novavax. Očkování začne zřejmě první týden v březnu, řekl ve čtvrtek novinářům. Předregistrace ukážou podle náměstka ministra Josefa Pavlovice (Piráti) zájem o novou vakcínu podle krajů, lidé pak budou informováni, kde a kdy se mohou nechat očkovat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:31 27. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vakcína od firmy Novavax

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka by mohla být vhodnou volbou pro „ty, kteří mají obavy z těch modernějších mRNA vakcín“ (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Česko má nové vakcíny objednány podle Válka stovky tisíc dávek, je možné objednávky navýšit. První dodávky dorazí zřejmě v celé EU na konci února. Jde o takzvanou proteinovou vakcínu, která podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Určena bude pro lidi starší 18 let.

Evropská agentura pro léčivé přípravky vakcínu schválila 20. prosince. Část vakcíny, její spike proteiny, se vyrábějí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan. Dříve se tam vyráběl například lék tamiflu proti ptačí chřipce.

Na covid-19 zemřelo v Česku za loňské první pololetí 17 200 lidí, oznámil statistický úřad

Číst článek

„Domnívám se, že je vhodná pro všechny ty, kteří mají obavy z těch modernějších mRNA vakcín,“ uvedl Válek. Vakcíny se aplikují dvě dávky v odstupu 21 dní. Zatím podle Válka není jasné, jestli se s ní bude i přeočkovávat. Jako lékař se Válek ale domnívá, že by to mělo být možné.

V Česku se s očkováním proti covidu-19 začalo 27. prosince 2020. Podle původních očekávání měla být vakcína od Novavaxu jedna z prvních, která dostane registraci pro podávání v EU. Nakonec byla první schválenou vakcína od firmy Pfizer/BioNTech, která tvoří podle dat o očkování téměř 83 procent v tuzemsku aplikovaných dávek a je také jednou ze dvou, kterými se lidé přeočkovávají. Dosud se v Česku nechaly očkovat méně než dvě třetiny obyvatel, což je v západní a střední Evropě spíš menší proočkovanost.

Ministr také uvedl, že zatím nemá Česko uzavřenou smlouvu s firmou Pfizer na dodávku léku paxlovid. Podmínky smlouvy podle něj není možné zveřejnit. Zatím není jasné, kdy bude dodaný. „Proto o tom jedná celá Evropská unie společně. Já jsem uvolnil z rozpočtu Všeobecné zdravotní pojišťovny, po dohodě s jejím vedením, miliardu korun. Teď záleží na tom, kdy firma podepíše smlouvu s EU,“ dodal. Nemocnice ale podle něj mají jiné léky, kterými mohou pacienty s covidem-19 léčit. Léčebné protokoly mají nastavené také praktičtí lékaři.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme