Metrostav Infrastructure má za sebou spory o reference. Zahájí dvě miliardové dalniční zakázky

Stavební firma Metrostav se význačně podílela na rekonstrukci dálnice D1, jejíž součástí byla i demolice několika nadjezdů.

Stavební firma Metrostav se význačně podílela na rekonstrukci dálnice D1, jejíž součástí byla i demolice několika nadjezdů. Zdroj: profimedia

Metrostav Infrastructure se podílel na opravě dálnice D1.
Stavební firma Metrostav Infrastrastructure loni dokončila pět úseků na dálnici D1. Letos v půli ledna s investorem ŘSD podepsala nové smlouvy na výstavbu dálnice D7 u Chlumčan a D35 v úseku Třebonín-Kaplice.
Stavební firma Metrostav Infrastrastructure loni dokončila pět úseků na dálnici D1. Letos v půli ledna s investorem ŘSD podepsala nové smlouvy na výstavbu dálnice D7 u Chlumčan a D35 v úseku Třebonín-Kaplice.
4
Fotogalerie

Stavební firma Metrostav Infrastrastructure (MI) loni dokončila pět úseků dálnice D1. Letos v půli ledna s investorem ŘSD podepsala nové smlouvy na výstavbu dálnice D7 u Chlumčan a D35 v úseku Třebonín–Kaplice.

„Nyní připravujeme zahájení stavby na těchto dvou velkých dálničních zakázkách a stavět chceme začít, jak to počasí dovolí,“ říká ředitel MI Zdeněk Ludvík.

Výběrové řízení na stavbu dálnice u Chlumčan běželo od června 2020 a dokončení komplikovaly nejasnosti kolem referencí společnosti Metrostav Infrastructure. Soudní rozhodnutí v korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha totiž zakázalo mateřskému Metrostavu účast ve veřejných zakázkách.

Firma tak výstavbu silnic a dálnic převedla právě do dceřiné firmy Metrostav Infrastructure, která ale podle odvolání konkurence neměla pro účast v tendrech ŘSD potřebné reference. Spor ve prospěch Metrostavu Infrastructure rozhodl až verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Řešení referencí je věcí investora, my si jsme jistí. Naši lidé mají za sebou v poslední době řadu velkých staveb. Na trhu ale samozřejmě existuje napětí, kdy konkurenti napadají vítěze tendru, ať už nás, nebo někoho jiného,“ říká k soutěžím ředitel s tím, že investor zadává k tendrům podmínky, které musí uchazeč splnit.

S problémem napadení referencí se potýkal i projekt na Dálnici D35 Třebonín–Kaplice, kde se původně mělo začít stavět již loni, ale o platnosti referencí i zde rozhodoval úřad. Ten ale v jiném sporném tendru rozhodl, že je třeba reference Metrostavu uznat.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl již loni v říjnu uvedl, že ŘSD použije toto rozhodnutí jako platný judikát pro ostatní tendry s Metrostavem a v lednu byla podepsána smlouva.

Pracovníci skupiny Metrostav razí tunely na severu Evropy

„ŘSD uzavřelo se společností Metrostav Infrastructure smlouvu na realizaci zakázky Třebonín–Kaplice, nádraží. Nabídková cena je 1,87 miliardy bez daně. Stavba délky 8,5 kilometru má pravomocné stavební povolení a dokončenou majetkoprávní přípravu a bude zahájena ještě v prvním kvartálu tohoto roku,“ uvedl šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Firma Metrostav Infrastructure, která se zabývá stavbou silnic, dálnic a mostů ročně vyhotoví zakázky za zhruba čtyři miliardy korun a stejný objem očekává i letos. Ceny materiálů ale výrazně rostou i ve stavebnictví a situace pro stavaře není jednoduchá.

„Nejvíce se to projevuje v extrémním nárůstu ceny stavební ocele, který činí sto a v některých případech i 150 procent. Hovoříme o tom s investorem, protože některé zakázky mají inflační doložku a některé ne, tak to řešíme individuálně. Z hlediska prací na stavbách tak musíme omezovat možné prostoje a ještě zvýšit efektivitu, aby se náklady kompenzovaly,“ hodnotí stavební trend Ludvík.