Firmy jsou stále bez kompenzací. Hrozí propouštění, varují podnikatelé

Kompenzace požadují zejména podnikatelé v pohostinství.

Kompenzace požadují zejména podnikatelé v pohostinství. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Na podporu marně čekají i stánkaři a pořadatelé vánočních trhů, kterým vláda v prosinci zakázala činnost.
V dlouhodobém útlumu jsou pořadatelé akcí, konferencí a veletrhů.
3
Fotogalerie

I přes obtíže dokázaly během posledních dvou let udržet podnikání, s nástupem nové vlády se ovšem firmy musejí opět dožadovat u ministrů kompenzací. Kabinet Petra Fialy (ODS) zastavil se začátkem nového roku většinu podpůrných programů včetně Antiviru na podporu zaměstnanosti. Restauratéři a hoteliéři, kteří mohou nyní až na výjimky obsloužit jen očkované, varují před vlnou propouštění. Vláda o nových kompenzacích jedná.

„Podnikatelé v pohostinství již třetí měsíc žijí v naprosté nejistotě, nedostali avizované programy, které by pokryly alespoň částečně jejich škody, a nemají možnost plánovat další kroky svého podnikání,“ uvedl Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací, podle něhož je klíčová obnova programu Antivirus. „Pokud tento program vláda neobnoví, případně nebude urychleně aktivován kurzarbeit, pak budou nuceni podnikatelé snížit stavy zaměstnanců o dalších 30 procent,“ tvrdí.

Postižení jsou kromě nich i pořadatelé vánočních trhů a samotní trhovci, jimž vláda v prosinci zakázala činnost. „Podnikatelé v dobré víře omezení respektovali a své aktivity utlumili s vidinou již domluvených kompenzačních programů,“ upozorňuje Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků, podle něhož tito podnikatelé doposud žádnou podporu nedostali.

Velké problémy mají od začátku pandemie také pořadatelé akcí, kterým chybějí zakázky. „Náš obor stojí od 15. listopadu a vzhledem k tomu, že se eventy plánují dva až tři měsíce dopředu, tak budeme stát minimálně ještě tři čtyři měsíce,“ uvedl David Borovka z České eventové asociace, podle něhož situaci nemusejí bez podpory ustát ani nejsilnější firmy v oboru.

Kromě programu Antivirus B, který byl k začátku ledna ukončen, vláda nespustila ani plošné programy Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady, které už byly připravené minulou vládou a mířily právě na trhovce. Živnostníci mohou nadále žádat o kompenzační bonus, kde se však podle profesních svazů setkávají se zvýšenou neochotou ze strany úředníků Finanční správy. Úředníci podle živnostníků zneužívají neformální komunikace, na kterou pokud žadatel dostatečně rychle nezareaguje, ztrácí možnost se o peníze ucházet. Finanční správa odmítá, že by docházelo k plošnému zamítání žádostí.

Vláda je zatím skoupá na slovo, když dojde na dotazy ke kompenzacím podnikatelů. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by o obnovení programů měl kabinet jednat v blízké době. „Vnímám dopady složité pandemické situace pro podnikatele v oblasti cestovního ruchu, ubytování a stravování,“ uvedl Bartoš. „I proto s ostatními předsedy koaličních stran a ve spolupráci s rezorty průmyslu a financí aktivně jednáme o spuštění již připravených programů Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady,“ dodal.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) dříve uvedl, že chce programy upravit tak, aby pomohly tam, kde firmy nabídnou životaschopný podnikatelský model. „Za mého předchůdce se vyhazovaly miliardy na pomoc s dopady covidové krize z helikoptéry,“ uvedl v polovině ledna ve sněmovně, kde kritizoval fakt, že nejvíce peněz jde do velkých nadnárodních firem.

Mezi největší příjemce covidové pomoci patří například skupina Lagardère Travel Retail, do které patří síť trafik Relay, pekařství Mr. Baker, kavárny Costa Coffee nebo pekařství Paul. Na velké peníze dosáhla také společnost Bestsport z investiční skupiny PPF, která vlastní a provozuje O2 arenu v Praze. Mezi špici patří i oděvní firmy New Yorker, CCC, C&A, Takko Fashion, H&M či A3 Sport. Na desítky milionů si přišly také sítě multikin CineStar a Cinema City, knihkupectví Neoluxor či prodejce kosmetiky Sephora. Na kompenzace dosáhly také pražské letiště, několik kasin či nábytkářské firmy.