Hlavní obsah

Vojáci převzali první vozy české výroby

Liberečtí armádní chemici se ve středu stali první posádkou v Česku, která převzala nová průzkumná obrněná vozidla české výroby. Auta v sobě mají zabudovanou nejmodernější techniku potřebnou k chemickému, radiačnímu a všeobecně biologickému průzkumu.

Foto: Michael Polák, Právo

Nová průzkumná auta jsou jednou z nejvýznamnějších armádních zakázek posledních let.

Článek

Celá armáda dostane dva typy nových aut, od každého po čtyřiceti kusech. Jde o vozy, které od roku 2014 vyvíjel tuzemský Vojenský výzkumný ústav. Hodnota zakázky přesahuje pět miliard korun. Polovina vozů, dvacet od kaž­dého typu, bude umístěna právě u 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci.

Druhou polovinu si rozdělí průzkumná chemická družstva po celé republice. „Přínos těchto aut je v obslužnosti, automatizaci a v detekci látek radiačně-chemického průzkumu,“ řekl plukovník Martin Fokt, velitel 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče.

FOTO: Velitelské shromáždění české armády

Domácí

„Jejich součástí jsou veškeré přístroje potřebné ke zjišťování radioaktivních a chemických látek, obsahují soupravu pro odběr vzorků i robota, který umožní průzkum prostor, kam není třeba vysílat lidskou sílu,“ dodal.

Kabiny aut jsou podle Fokta balisticky chráněné proti střelám a auta jsou vybavena věžovou stanicí s kulometem, kterou může posádka ovládat dálkově z auta.

V armádě nahradí dosavadní průzkumná auta, staré UAZ ruské provenience a obrněné vozy BRD. „Jsou dnes už těžko provozovatelná, protože nesplňují normy a náhradní díly na tato vozidla už se nedají řádně sehnat. Takže jsou víceméně neprovozuschopná,“ řekl Fokt.

Obrana koupila drahé kulomety přes prostředníka, přestože avizovala nákupy napřímo

Domácí

Kdy do ostré akce, se neví

Liberecká jednotka má ještě landrovery z 90. let, které procházejí modernizací. Ty vojákům zůstanou, ale nebudou nasazovány do operací, protože podle vojáků nemohou obstát zejména z hlediska ochrany proti minám a přímé palbě protivníka. Kde a kdy armáda nové vozy poprvé nasadí do ostré akce, nelze podle náčelníka generálního štáb Aleše Opaty říct.

Miliony pro armádu za letiště stopl soud

Domácí

„Vojáci teď teprve projdou s novými auty výcvikem, který je poměrně komplikovaný, protože je to sofistikovaná technika. Teprve poté se bude rozhodovat o jejich nasazení,“ uvedl generál. Technika v nových vozech, vyrobených na podvozku Iveco, umožňuje podle vojáků přesnější, a hlavně rychlejší měření.

„To je pro nás důležité, abychom ochránili svoje zdraví a dokázali zároveň varovat i blízké okolí, že hrozí nebezpečí,“ řekl Roman Jech, velitel jednoho z libereckých týmů. Kabinu auta lze podle něj hermeticky uzavřít, vzduch do ní jde přes speciální filtry a posádka tak ani v zamořeném prostoru nemusí mít masku.

Reklama

Výběr článků

Načítám