Uvažuji o kandidatuře. Líbí se mi model lidového prezidenta, prozradila Nerudová

K věci (127)

Přemýšlím, že budu na post prezidenty kandidovat, nyní ale směřuji energii jinam. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekla ekonomka, vysokoškolská pedagožka a stále ještě rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

„V tuto chvíli o kandidatuře přemýšlím, stále jsem ale ještě rektorkou univerzity, která není v jednoduché situaci. Předávání univerzity se komplikuje a musím tomu věnovat maximální energii a čas. V momentě, kdy se tato situace vyřeší, mohu se začít zabývat jinou agendou,“ pronesla na CNN Prima NEWS Nerudová.

Ekonomka ocenila jistou polohu úřadující hlavy státu Miloše Zemana. „Je mi velmi blízký model civilního prezidenta, který myslí na všechny potřebné a na ty, na které se zapomíná – matky samoživitelky, lidi v exekucích a na venkově, kteří byli zasaženi covidem. Miloš Zeman tento model částečně naplňoval v prvním funkčním období, kdy navštívil vesnice, kam mnoho politiků nejezdilo,“ řekla Nerudová. Jejím vzorem mezi prezidenty je Rakušan Alexander Van der Bellen.

Kolem jmenování jejího nástupce Vojtěcha Adama na postu rektora Mendelovy univerzity je nyní pořádně rušno. Nerudová mu spolu s dalšími zástupci akademiků doporučila rezignaci. Expertní komise totiž našla několik pochybení v odborných článcích, na kterých se Adam jako spoluautor podílel. „O celé záležitosti jsme spolu hovořili. Situace je složitá jak pro něj, tak pro univerzitu. Doporučovala jsem mu, aby i kvůli sobě tuto situaci vyřešit tím, že rezignací,“ potvrdila Nerudová. „V pondělí zasedá akademický senát Mendelovy univerzity, kde bude další prostor k tomu, aby kolega danou situaci vysvětlil,“ dodala.

Nerudová v pořadu vítala, že vláda v současnosti reviduje státní rozpočet. „Určitě to vnímají vědci, protože rozpočtové provizorium se týká i projektových peněz. Běžný občan to úplně nepociťuje. Spíše se to týká institucí. Je správné i za cenu rozpočtového provizoria státní rozpočet revidovat. Potřebujeme deficit srazit tak, abychom na dluhovou brzdu nenarazili už v roce 2024,“ má jasno ekonomka.

Rána pro evropskou ekonomiku

Myslí si, že se ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) může podařit snížil schodek o 80 miliard korun. „Domnívám se, že to reálné je. V minulých rozpočtech, které předkládala předešlá ministryně financí, vždy nějakým způsobem byly podhodnoceny příjmy. Vše nasvědčuje tomu, že ekonomika by v tomto roce měla růst,“ pravila Nerudová.

„V tuto chvíli však stále platí omezení, takže ekonomika nejede naplno. Věřím, že o úplném lockdownu není a nebude řeč. Předpokládám, že od konce března už vůbec nebudeme ekonomiku škrtit a pojede naplno. Problém přitom není jen pandemie, ale i hrozící konflikt na Ukrajině,“ dodala.

Tagy: