Hlavní obsah

Českem se ve stínu delty prohnala epidemie RS viru. Kosila hlavně děti

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen covid-19 trápil na podzim pacienty s dýchacími obtížemi a lékaře. Od září do listopadu panovala v Česku i celé Evropě podle epidemiologa a exministra zdravotnictví Romana Prymuly a imunologa Jiřího Šinkory epidemie respiračního syncytiálního viru (RSV).

Foto: Profimedia.cz

Ordinace se nemocnými děti plnily na podzim.

Článek

Týkala se hlavně dětí, ale nevyhnula se ani dospělým. Počet nakažených není znám, virus se totiž obvykle nediagnostikuje, ačkoliv i on může způsobit vážné následky a v nejhorším případě i smrt. Že se na podzim zaplnily ordinace dětských lékařů, Novinky informovaly.

Až dosud se však nehovořilo o tom, že se jednalo o epidemii. Ta se totiž oficiálně v případě tohoto viru nevyhlašuje, zatímco například u chřipky se vyhlašuje, pokud je počet nemocných 1600 až 1800 na 100 tisíc obyvatel.

„Tyto respirační viry se nevyhlašují jako epidemie, protože u nich obvykle nedochází k masivnímu počtu úmrtí,“ vysvětlil Prymula.

Česko zasáhla mohutná vlna viróz a angín u dětí

Domácí

Rozšířenější než koronavirus

Jeho slova potvrdil i Šinkora. „RS viry jsou s námi možná tisíc let. S epidemiemi je to tak, že když to není smrtící, tak se nevyhlašuje,“ řekl Novinkám. Podle jeho informací byl RSV na podzim rozšířenější než SARS-CoV-2. „RS viry byly daleko početnější, než byla delta. Byly plné dětské ordinace, ale nemocní byli i dospělí,“ dodal Šinkora.

Masivní vlnu RS viru prý potvrdila i analýza mezinárodních dat. Počty nakažených však úřady nemají. „Nemáme statistiku. Diagnostika viru se obvykle nedělá. Ale epidemie RS viru byla masivní, šla prakticky celým světem, dominovala v Evropě. Týkalo se to hlavně dětí, ale i dospělých,“ sdělil Novinkám Prymula.

RSV je častým původcem respiračních infekcí, nejčastěji u předškolních dětí. Infekce se šíří kapénkami, nejdříve se množí v buňkách sliznice dýchacích cest a poté se šíří dál do těla. Způsobuje bronchitidy, bronchiolitidy a pneumonie.

Covid jako chřipka. Válek chystá systém pravidelného očkování

Domácí

Děti skončily na kyslíku

Nejčastěji se s ním setkali pediatři, někdy i s vážnými případy. „V mé ordinaci jsem měl dvě děti hospitalizované a laboratorně potvrzené, obě byly kojeneckého věku (původně nedonošené), u obou se jednalo o bronchiolitidu vyžadující vedle medikace kyslíkovou terapii (v jednom případě třídenní umělou plicní ventilaci),“ popsal Novinkám pediatr a místopředseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost (SPLDD) Ctirad Kozderka.

Ani v ordinaci praktičtí lékaři však druh viru, který pacienta trápí, obvykle nezjišťují. „Zvýšený výskyt RS viróz u dětí byl referován. Aby bylo možné mluvit o 'řádění', bylo by nutné to doložit laboratorními nálezy, které se v běžných ordinacích většinou neodebírají. Takže laboratorní důkaz je spíše u dětí hospitalizovaných. V ordinacích PLDD je velmi pravděpodobné, že ostatní děti infikované RSV jsou diagnostikovány obecně jako virový infekt,“ dodal Kozderka.

Sono u praktika odhalí covidový zápal plic

Koronavirus

Imunolog Václav Hořejší to potvrzuje. „Téměř všechny děti prodělají infekci RSV do svých dvou let. V průběhu života se může člověk nakazit virem RSV několikrát. U některých malých dětí je ale průběh velmi vážný, mohou i zemřít,“ upozornil.

RSV obvykle nevyžaduje speciální léčbu

Praktický lékař pro dospělé a místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček Novinkám sdělil, že dospělí díky získané imunitě RS virem obvykle netrpí.

„Spíše se týká pacientů pracujících s dětmi, a navíc ještě s oslabenou imunitou. Do ordinace praktických lékařů takový pacient přichází s příznaky běžného virového onemocnění postihujícího dýchací cesty a po vyloučení onemocnění covid-19 se již po přítomnosti dalších konkrétních virů nepátrá. V případě dospělých pacientů se jedná o jednu z mnoha samoúzdravných podzimních či zimních viróz, proto ani nevyžaduje speciální terapii,“ napsal Novinkám.

„U některých malých dětí je ale průběh velmi vážný, mohou i zemřít.“
Václav Hořejší, imunolog

Jediné, co proti RSV platí, je to, aby nemocní lidé zůstali doma a nenakazili obrovské množství okolních osob. „I RS virus může zabít určité procento,“ upozornil Šinkora.

Nasazená rouška na obličeji dělá lidi atraktivnějšími, vyplývá ze studie

Koktejl

„Děti i dospělí umírali na zápaly plic, které vyvolal RS virus. Ale to se nezjišťuje. Skončí v nemocnici se zápalem plic, který je bakteriální, ale ten přišel, protože se mu rozhodila imunita. Říká se tomu příležitostné zápaly plic a ty bývají často důsledkem napadení RS virem,“ popsal. „RS viry jsou pro mladší populaci daleko horší než SARS-CoV-2. Koronavirus je pro děcka až na naprosté výjimky méně nebezpečný. Rozdíl je v té novosti pro dospělé,“ dodal Šinkora.

Respirátory situaci zhoršily

Horší průběh infekcí podle imunologa způsobila i ztráta imunity, kterou si lidé přivodili dlouhodobým nošením respirátorů.

„Dva roky se kryjeme respirátory a snažíme se izolovat. Povrchová slizniční imunita potřebuje virus znovu a znovu potkávat, aby se udržela. My si tuto imunitu respirátory potlačili. Virus se rozšířil, když jsme přestali dodržovat tolik nařízení, protože na podzim nebyl lockdown,“ míní Šinkora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám