Neomluvitelné. Měli by se jít léčit, odsuzuje psychiatr autory šibenice před Sněmovnou

Šibenice

Höschl o dopadech pandemie

Přinesli před Poslaneckou sněmovnu šibenici s výhružným nápisem. Podle demonstrantů na ní skončí všichni vlastizrádci. Kritika směřovala k poslancům, kteří měli projednávat nový pandemický zákon. Činy demonstrantů u Malostranského náměstí odsoudila část veřejnosti i mnoho politiků. Je šibenice s výhružkami za hranou? O tom se ve vysílání CNN Prima NEWS rozpovídal psychiatr Cyril Höschl.

V úterý ráno uspořádala před Sněmovnou na Malostranském náměstí iniciativa Chcípl PES protestní akci. Demonstranti chtěli vyjádřit nesouhlas s navrhovanou novelou pandemického zákona, kterou prosazuje současná vládní koalice.

Účastníci akce na místo přinesli i šibenici s oprátkou a nápisem „Všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici“. Představitelé iniciativy Chcípl PES sice toto chování odsoudili a veřejně se od něj distancovali. Někteří účastníci akce si však nadále stojí za tím, že žádnou pomyslnou hranici nepřekročili.

„Mají viset! Tu šibenici jsem tam pomáhal tahat já a nikdo mě nepřesvědčí, že tam neměla být,“ napsal jeden z protestujících. „Kdo věří, že zde neproběhne násilí, je blázen. Dojde k občanské válce, protože všechny nenásilné prostředky jsou již vyčerpány a politici se nám smějí,“ přidal se další. Podle psychiatra Cyrila Höschla je jednání lidí, kteří dotáhli šibenici před Sněmovnu, pochopitelné a plyne z frustrace.

„Nechci takové skutky omlouvat, jsou neomluvitelné, ale rovněž pochopitelné a přirozené, když je člověk frustrován. Někteří lidé frustraci ventilují technikami odvozenými od přímé agrese a emočními výbuchy. Ti, kteří řeší své frustrace agresí, většinou hledají viníka kolem sebe,“ uvedl s tím, že takovým lidem by prospělo vyhledání psychiatrické či psychologické pomoci. „Těžko přesvědčit lidi, kteří se považují za zdravé, aby se šli léčit,“ dodal Höschl.

Rakušan: Opravdu chtějí někoho pověsit?

Akt se šibenicí pobouřil i některé politiky. „Nikdo nemůže nikomu vyhrožovat smrtí. Opravdu chtějí autoři někoho pověsit? A za co? Za zradu čeho? Za přisluhování komu? Může být majitel šibenice konkrétnější?“ tázal se na Twitteru vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) nepřímo vyzval k jednání policii. „Opravdu musí policie tyto věci tolerovat? Co když se někomu něco stane? Tolerovat tyto extrémisty se může české společnosti hodně vymstít,“ varoval.

Podobného názoru byl také exministr financí a bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vážená policie, toto už jsou nebezpečné projevy extremismu, kterým byste neměli nečinně přihlížet. V téhle zemi by nikdo nikomu šibenicí beztrestně vyhrožovat neměl,“ prohlásil.

Poslanci se nakonec v úterý novelou pandemického zákona ani nezabývali, a to kvůli vetu zákonodárců z hnutí SPD. Schůze Sněmovny, na které by se zmíněná novela měla řešit, tak proběhne až příští úterý.

Tagy: