Hlavní obsah

SPD zazdila celý jednací den Sněmovny. Můžeme jim to oplatit, pohrozil Benda

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po skončení tradičních sněmovních interpelací se ve čtvrtek zákonodárci chtěli zabývat opozičními návrhy zákonů, k ničemu se ale nedostali, jelikož hned na startu požádali poslanci SPD o přestávku. Odůvodnili to tím, že žádný jejich návrh se na pořad schůze nedostal, a tak je „zbytečné“, aby ve Sněmovně poslanci seděli. Podle šéfa SPD Tomia Okamury o žádné obstrukce nejde, naopak obvinil koalici, že porušila dohodu o opozičním okénku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců SPD Radim Fiala

Článek

„Dnes je takový zvláštní den, protože jsme měli mít opoziční okénko od 18 do 21 hodin. Bohužel se žádný zákon, který jsme navrhovali, do tohoto okénka nevlezl, tak podle mého názoru nefungují dohody, které jsme udělali. Je tedy zbytečné, abychom tu seděli. Podle mého názoru je důležité připravit se na zítřejší jednací den,” prohlásil krátce po 18. hodině, kdy se otevřela diskuse o opozičních návrzích zákonů, předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a požádal o hodinovou přestávku na jednání klubu.

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS), který v tu chvíli schůzi řídil, proto po dohodě s předsedy poslaneckých klubů ukončil jednací den. Přestávka SPD by totiž přesáhla 19. hodinu, do které mohli poslanci zákony projednávat a hlasovat o nich.

Okamura paralyzoval Sněmovnu. Kvůli korespondenční volbě

Domácí

Už ve čtvrtek ráno schůzi zdržoval předseda SPD Tomio Okamura, který na plénu řečnil téměř dvě hodiny. Okamura má jako šéf strany přednostní právo vystoupit bez časového omezení. Takto se mu podařilo zmařit plány na případné projednání korespondenční volby, kterou SPD kategoricky odmítá a prostřednictvím přestávek její probírání blokuje.

Okamura odmítá, že by SPD obstruovala

„Oni porušili slib. Opět nás obelhali a podrazili, tak co jsme měli probírat. Proto tam Radim Fiala šel a navrhnul přestávku na poradu klubu, abychom se pobavili o tom, jak se k tomu od zítra budeme stavět. Mělo být opoziční okénko,“ uvedl Okamura. „Kdyby tam byly naše zákony, tak tam teď sedíme,” dodal.

Podle něj nešlo ze strany SPD o obstrukce. „To, co jsem ráno říkal, nebyla žádná obstrukce. To bylo vyjmenování problémů koalice,” dodal ke svému rannímu projevu Okamura, který dopoledne žádal, aby se poslanci zabývali například financováním vládního hnuti STAN, energetickou krizí či tím, že předseda Pirátů Ivan Bartoš je zároveň ministrem i poslancem.

Senátní předlohu pro zavedení korespondenční volby pro Čechy pobývající v zahraničí by mohli poslanci znovu zkusit projednat v pátek.

Jak by vypadalo korespondenční hlasování v českých volbách

Volby

Původně se předpokládalo, že ve čtvrtek po skončení ústních interpelací v 18 hodin budou poslanci diskutovat o opozičních návrzích zákonů. Vzhledem k Okamurovu dlouhému rannímu proslovu byly ale dopolední body přesunuty na večer.

Benda: Příště už jim to nemusíme dovolit

Poslanci tedy ve čtvrtek stihli pouze interpelace na premiéra a členy vlády. Vládní strany, které ve Sněmovně mají pohodlnou většinu, nyní řeší, jak se k situacím, které v dolní komoře parlamentu SPD vytváří, mají postavit.

Šéf poslanců ODS Marek Benda označil chování opozičního hnutí za „hrubě neslušné”. Ve hře by podle něj mohla být i změna jednacího řádu Sněmovny, což se ale podle Bendy prosazuje obtížně.

„Ale současně některé věci jsou jenom zvyklostí. Dneska jsme jim v přestávce ještě vyhověli, ale může se stát, že příště řekneme, že se opozici nevyhovuje,” nastínil možnost Benda, podle nějž přestávky na porady klubů nejsou dané ze zákona, ale jde pouze o slušnost.

Ve Sněmovně zmar. Absentéři z koalice a obstrukce ANO a SPD

Domácí

„To, co tu SPD předvádí, je pouze hrubá neslušnost. Není pravda, že se s nimi nikdo nebaví. Není pravda, že nejsou zařazeny jejich body. SPD se tady z toto snaží dělat kabaret za takové tiché podpory kluby ANO, občas i aktivní,” zhodnotil průběh čtvrtečního jednání Benda s tím, že pokud chce opozice válku, tak ji může mít.

„SPD jedná jako destruktivní opozice. Celý den měl pak Okamura očerňující projev a potom si opozice vzala pauzu a sama si znemožnila projednávání svých zákonů. Myslím, že názorně ukázali, že nechtějí pracovat pro občany,” komentoval jednání SPD předsed klubu Pirátů Jakub Michálek. Podle něj není možné, aby „se každý den povídalo tři hodiny o změnách programu, pak šli svačit a pak si vzali pauzu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám