Prohlášení Fedu poslalo akcie na nové dno. Je to nákupní příležitost, míní experti

Americké akcie celý leden prudce zlevňují. Podle investorů a analytiků je to dobrá příležitost k nákupu.

Americké akcie celý leden prudce zlevňují. Podle investorů a analytiků je to dobrá příležitost k nákupu. Zdroj: Reuters

Šéf Fedu Jerome Powell (na snímku) ve středu naznačil, že centrální banka začne zvedat úrokové sazby v březnu. To na světových trzích vyvolalo další výprodej.
2
Fotogalerie

Středeční oznámení americké centrální banky Fed, že od března začne se zvyšováním úrokových sazeb a zároveň ukončí podporu ekonomiky, vyvolalo v USA další výplach na akciových trzích. Zlevňovaly i cenné papíry mnohých velkých a dlouhodobě ziskových firem včetně Amazonu, Netflixu či Meta Platforms. Hlavní index S&P 500 dál směřuje k nejslabšímu měsíčnímu výkonu od začátku pandemie. Podle některých expertů a investorů je tak současná situace skvělou příležitostí k nákupu.      

Na burzách to vypadá, jako kdyby se štěstěna obrátila proti pandemickým vítězům. Akcie automobilky Tesla za poslední měsíc klesly o více než čtrnáct procent. Cenné papíry softwarové firmy Zoom Video Communications jsou za rok 2022 ve ztrátě přes dvacet procent. Poskytovatel filmů a seriálů online Netflix od loňského října oslabil o více než čtyřicet procent. 

„Po oznámení Fedu nicméně klesaly všechny sektory, nejvíce opět technologie a reality. Relativně méně pak finance či energie. Celkově se nedařilo především akciím růstových společností, jež mají sice velký potenciál růstu tržeb, ale zatím nedosahují kvalitních zisků,“ hodnotí propad trhů akciový analytik České spořitelny Jan Šafránek. 

„Současnému obchodování dominuje nervozita. Skepse střídá nákupní euforii, aby to bylo za hodinu už zase jinak,“ konstatuje portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan. Zkušení burziáni si však z momentálních výkyvů hlavu nedělají.  

Hledět dopředu

Například americký miliardář a šéf investiční skupiny Pershing Square Capital Management Bill Ackman si v uplynulých dnech koupil přes tři miliony akcií Netflixu v celkové hodnotě 1,1 miliardy dolarů. Trhy podle něho ignorují dlouhodobý potenciál streamovacího gigantu. 

„Řada z našich nejlepších investic vznikla tak, že jiní krátkozrací investoři zahodili skvělé společnosti za ceny, které jsou mimořádně atraktivní, pokud se umíte dívat dopředu,“ řekl Ackman deníku Financial Times

Ve stejném duchu se tento týden vyjádřila respektovaná investorka a zakladatelka společnosti Ark Invest Cathie Woodová. Ačkoli její hlavní akciový fond za letošní rok oslabil už o 27 procent, Woodová zůstává v klidu. „Mnozí lidé si spojují volatilitu s rizikem. My ji používáme jako výhodu,“ uvedla investorka s tím, že nadále hodlá sázet na růstové americké firmy se zaměřením na technologie, robotiku, umělou inteligenci a na fintech. 

Investovat do zlevněných akcií jinak úspěšných firem doporučují i někteří velcí hráči v Česku. „Pro ty z vás, kdo chcete budovat portfolio na dalších pět až deset let, se právě vytvořily skvělé příležitosti k investicím. My už nakupujeme a čekám, že budeme kupovat ještě pár týdnů,“ napsal v pondělí na Facebooku jeden z nejbohatších Čechů Ondřej Tomek. 

Ekonomičtí experti, které oslovil deník E15, dávají investorům za pravdu. „Aktuální pokles již nabízí zajímavé příležitosti k částečnému nákupu akcií zavedených kvalitních firem, je ale rozumné si nechat ještě hotovostní rezervu pro další nákupy při případné další korekci ocenění, která může nastat,“ říká Šafránek. „Po aktuálním poklesu se mi líbí třeba akcie Microsoftu, AMD, Twitteru nebo Netflixu,“ doporučuje analytik.  

„Nikdo neví, co nás čeká, ale doba pro nákup akcií se zdá být relativně příznivá. Netflix i Amazon jsou zajímavou volbou, ovšem ještě zajímavější ceny jsou k vidění na menších technologických společnostech. Líbí se mi také americké banky zaměřené na retailovou klientelu,“ přidává se hlavní analytik brokerské společnosti XTB Jiří Tyleček. 

Podle portfolio manažera makléřské společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera jsou akcie technologických obrů z dlouhodobého hlediska správnou volbou. Je ale nutné mezi nimi pečlivě vybírat.

„Například Google a Microsoft se jeví jako zajímavé tituly. Netflix už tolik ne. Přestože jeho akcie citelně klesly, jde o oprávněný propad. Netflixu rostou konkurenti z řad jiných streamovacích platforem a hráči v tomto sektoru musejí mohutně investovat do nového obsahu. Netflixu se tak ztenčila provozní marže,“ míní Pfeiler.

Osobně by dal přednost spíše některým titulům navázaným na cestovní ruch. „S uklidněním covidové situace se snad v tomto odvětví letos dočkáme návratu k normálu. Na zajímavých úrovních se nacházejí třeba cenné papíry Disneyho nebo výrobců čipů. Atraktivními jsou rovněž producenti luxusních výrobků,“ vypočítává Pfeiler.

Výkyvy na pokračování

Také investiční poradce Tomáš Geissler nabádá v případě technologických firem k opatrnosti, protože právě na ně bude mít změna měnové politiky centrální banky největší dopad. „Naopak sektory, které mohou z nynější situace významně těžit, jsou zdravotnictví, zboží denní spotřeby, jako jsou potraviny, nápoje, hygiena a rovněž distributoři elektřiny, vody a plynu,“ myslí si Geissler. Sám by letos investoval třeba do akcií uhelné společnosti Peabody Energy. 

Semotan z J&T je ještě obezřetnější. „Každý má své preference a své favority, já bych si netroufl jen tak doporučovat. My na portfoliích posilujeme pozice ve Facebooku, Airbnb, Alibabě, doma pak na domácích bankách, v Evropě se soustředíme na dokup Volkswagenu či sestřeleného EDF,“ prozrazuje Semotan.

Proč se svět potýká s vysokou inflací

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních třináct let • Videohub

Analytici se shodují, že akciové indexy možná svého dna ještě nedosáhly, a zejména v první polovině letošního roku bude obchodování na trzích nadále provázet vysoká volatilita. Vedle Fedu, který by letos mohl zvýšit úrokové sazby až pětkrát, může do chování trhů promluvit i současné geopolitické napětí na Ukrajině.

„Druhá polovina roku by mohla být lepší s tím, jak se trhy více aklimatizují na přísnější měnovou politiku,“ uzavírá Šafránek.