„Miracleo“ či zbrusu nový stadion Čechů. Co jste o MS v hokeji 2022 nevěděli

Od 13. května se sportovní fanoušci těší z další hokejové podívané. Po turnaji na Zimních olympijských hrách v Pekingu se pozornost upnula na Finsko, které letos hostí již 86. ročník mistrovství světa v hokeji. Výběr trenéra Kariho Jalonena zakotvil v jednom z největších měst severské země – v Tempere, kde bude hrát ve zbrusu novém stadionu Tampere Deck Arena. Domácí i zahraniční diváky v Tampere či Helsinkách pak bude bavit maskot šampionátu, lev Miracleo. Co dalšího jste o MS v hokeji 2022 nevěděli?

Rok 2022 je pro sportovní fanoušky událostmi doslova nabitý. Hned začátkem roku se pozornost řady lidí upnula na čínskou metropoli, která se zapsala do historie. Peking se stal prvním městem, které hostilo obě varianty olympijských her: letní (v roce 2008) i zimní. Největším sportovním svátkem však nadšení nekončí.

Zejména hokejoví příznivci od 13. května s očekáváním usedají k televizním obrazovkám, ti nejvěrnější pak odcestovali přímo do samotného srdce tradičního světového šampionátu. Již 86. ročník v roce 2022 hostí Finsko – vicemistři loňského mistrovství světa. Právě oni ukončili tažení Čechů za jedním z cenných kovů.

Na své loňské katy výběr Kariho Jalonena narazí již v základní skupině B, otázkou však zůstává, jaký výkon tentokrát nároďák předvede. Naposledy Finům k rozhodnutí utkání stačil jediný gól.

Termín a místo turnaje

První boj o vhozený puk započal v pátek 13. května. Světové mistrovství potrvá sedmnáct dní, finální zápasy jsou naplánované na víkend 28. (semifinále) a 29. května (finále, boj o bronz). Již po desáté se hostující zemí šampionátu stalo zmiňované Finsko. Celkem šestnáct reprezentačních týmů se rozdělilo do dvou základních skupin a měst – Helsinek a Tampere.

Skupinu A bude hostit hlavní město Helsinky. O postup do čtvrtfinále v Jäähalli (Ice Hall) hrají Kanada, Francie, Německo, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Kazachstán a Itálie. Původně se však skupina skládala z trochu jiných reprezentací. Finové, coby pořadatelé letošního ročníku, využili jednoho běžného privilegia: Rusko ve skupině B vyměnili za USA, které byly původně vedeny ve skupině A. Kvůli válce na Ukrajině však Rusko nesmí na šampionátu startovat, a tak ho nahradila Francie.

Skupina B, která základ turnaje hraje v jednom z největších měst země Tampere, se proto skládá z následujících týmů – Finska, USA, Česka, Švédska, Lotyšska, Norska, Rakouska a Velké Británie. Stejně jako Rusko se i Bělorusko muselo s účastí na mistrovství rozloučit a jeho místo nakonec obsadilo RakouskoDo 24. května se fanoušci napříč světem mohou těšit na 56 utkání v základních skupinách, které nakonec rozhodnou, kdo postoupí do čtvrtfinále.

Na rozdíl od olympijských her si mohou čeští fanoušci oddychnout. Finsko je od tuzemska vzdáleno zhruba dva tisíce kilometrů, a tak je časový posun takřka minimální. Přesto je nutné připomenout, že ve Finsku je o hodinu více. Podívejte se na kompletní program MS v hokeji.

Stadiony hokejového šampionátu

Nejvíce pozornosti budou fanoušci věnovat samotným utkáním. Za zmínku však stojí i stadiony, ve kterých se budou utkání odehrávat.

Jednou ze dvou arén měla být již mnohým hráčům známá Hartwall Arena v Helsinkách, která pojme více než 13,5 tisíce diváků. Dějištěm MS v hokeji byla již v letech 2012 i 2013. Multifunkční aréna, která byla otevřena před 25 lety, v roce 2010 mimo jiné hostila mistrovství světa ve florbale mužů. Měly se zde odehrát zápasy základní skupiny týmů ze skupiny A.

Jenže válka na Ukrajině zamíchala i dějištěm. Multifunkční halu totiž částečně vlastní ruští podnikatelé Roman Rotenberg a Gennadij Timčenko, kteří jsou po invazi ruských vojsk na Ukrajinu na sankčním seznamu Evropské unie. Proto se helsinská část šampionátu uskuteční v Jäähalli (Ice Hall), která byla naposledy zrekonstruovaná v roce 1966. Její kapacita je stanovena na 8 200 míst.

Pro reprezentanty ze skupiny B, ke kterým patří i Češi, je připraven zbrusu nový moderní stadion Tampere Deck Arena, které se též říká Nokia Arena nebo Uros Live Arena. Slavnostní ceremoniál a první hokejový zápas se konal teprve 4. prosince. Stěhování by český nároďák nemuselo čekat ani v případě postupu ze základní skupiny. Nově vybudovaný stadion o kapacitě zhruba 13 tisíc míst bude ústředním dějištěm čtvrtfinále, semifinále i finálových utkání.

V hale jsou nainstalované moderní LED obrazovky a jedinečné tabule, které na světě nemají obdoby. Jejich navrhovatelem je společnost Vepe Oy, která posunula jejich využití i umístění na jinou úroveň. „LED obrazovky jsou na celé sadě desek. Lidé tak budou moci sledovat řadu vizuálních efektů stejně jako samotné zápasy,“ uvádí generální ředitel společnosti Antii Terkomaa.

Kromě reklam mohou pořadatelé prostřednictvím LED obrazovky vytvořit i jedinečnou atmosféru díky efektům, například polární záři, která je pro letošní mistrovství charakteristická. Unikátní je i umístění některých panelů – speciální tabule se nachází na mantinelech a jsou vyvinuté tak, aby odolaly i tvrdým zákrokům a nárazům puku. Celkem bylo v hale využito více než 160 metrů LED obrazovek, které byly integrovány do flexibilních tabulí. Diváci v nové aréně tak mohou v květnu očekávat jedinečný zážitek.

Tampere arena opening

Last night the #Tampere Deck Arena was opened with a derby between Ilves Hockey & Tappara official. It will be the main venue of the 2022 IIHF Ice Hockey World Championship in Finland: https://www.iihf.com/en/events/2022/wm/news/31055/new_arena_ready 🇫🇮 Uusi areena valmis: Tampereen Kansi Arena isännöi 2022 Jääkiekon MM-kisoja. https://www.iihf.com/fi/events/2022/wm/news/31055/new_arena_ready #IIHFWorlds #hockey #icehockey #jääkiekko

Posted by International Ice Hockey Federation (IIHF) on Saturday, December 4, 2021

Nová aréna byla postavena na vrcholu železniční trati vedle hlavního nádraží ve městě, které obývá zhruba 225 tisíc lidí. Návštěvníci tak budou mít ke stadionu poměrně snadnou dostupnost, oficiální fanouškovská zóna se navíc bude nacházet vedle tamperského nádraží. Cesta vlakem do Helsinek trvá zhruba 89 minut.

Maskot v polárním duchu

Hříva v barvě polární záře a hokejka v ruce. Seznamte se, maskot šampionátu 2022 lev Miracleo. „V souladu s tématem MS v hokeji 2022 nám maskot Miracleo připomíná, že každý z nás může denně dělat malé zázraky v duchu komunity, zábavy a udržitelnosti. To jsou hodnoty letošního mistrovství,“ uvedl generální sekretář Organizačního výboru MS v hokeji Heikki Hietanen.

Doplnil, že zázraky předvádějí hráči i na ledě, když dosahují vytoužených cílů. „A jsou tak vzorem pro mladé budoucí sportovce i sportovní nadšence. Zároveň chceme vyzdvihnout malé zázraky, které se dějí například v dětských zájmových kroužcích nebo například při dobrovolnické činnosti, “ dodal.

Název usměvavého lva vychází z motta šampionátu: „Making miracles,“ tedy „vytvářet zázraky.“ K vidění bude maskot jak v arénách v Helsinkách a Tampere, tak i v oficiálních fanouškovských zónách. Objevit se může také na nejrůznějších akcích, které s mistrovstvím ve Finsku budou souviset.

Logo inspirované pohybem

Téma a logo mistrovství světa v ledním hokeji 2022 byly inspirovány pohybem a tempem charakteristickým pro hokej, stejně jako finskou přírodou a polární září.

Hodnoty mistrovství – udržitelnost, zábava a komunita, následně odkazují i na současnou dobu, kdy se svět stále potýká s koronavirovou pandemií. „Chceme pro fanoušky ledního hokeje uspořádat zábavnou akci, která jim zvedne náladu po těžších časech,“ dodal Hietanen. Udržitelnost se pak odráží zejména v umístění arén, které jsou v blízkosti veřejné dopravy.

„Domácí“ medaile

V lednu 2021 pořadatelé mistrovství vyhlásili soutěž o návrh medaile letošního šampionátu. Celkem porota vybírala ze 70 návrhů, které poslali lidé z celého světa. Svého zástupce mezi jedenácti zeměmi měla i Česká republika či Slovensko, vítězství však patří domácím. Medaile, kterou si tři reprezentační týmy nasadí na krk, navrhl Fin Pauli Maronen.

Čím porotu nejvíce oslovil? Do medaile zakomponoval motiv s novou Deck Arenou v Tampere a hokejistu z druhé strany. „Místo obvyklého tvaru medaile jsem chtěl udělat něco speciálnějšího,“ podotýká designér, který odkazuje na tvar hlavní scény nadcházejícího mistrovství světa. Samotná medaile oslovila i viceprezidenta IIHF Kalerva Kummolu, který porotě předsedal. Je nadšený z toho, že do návrhu byla zahrnuta nová moderní aréna.

Tagy: