ČT: Vyšetřovatelé výbuchů ve Vrběticích hledají kontakty agentů v ČR

foto Brána do areálu muničního skladu ve Vrběticích, které patří pod Vlachovice na Zlínsku, na snímku z 19. dubna 2021. Vrbětický muniční sklad v roce 2014 explodoval. Po sedmi letech vyšlo najevo podezření na zapojení ruské tajné služby do výbuchu.

Praha/Vrbětice (Zlínský) - Vyšetřovatelé výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku zkoumají možné kontakty zaměstnance společnosti Imex Group s agenty ruské vojenské tajné služby GRU, které ze zapojení do explozí podezřívají. Jde o Nikolaje Šapošnikova, bývalého vojáka sovětské armády, který žije v Řecku, ale v době výbuchů v roce 2014 pobýval v České republice, uvedla dnes Česká televize (ČT). Muž i firma takové kontakty popírají.

"Zaměřujeme se také na osoby, o kterých si myslíme, že těmto osobám (ruským agentům) poskytly minimálně součinnost," řekl dozorující státní zástupce Martin Malůš. Investigativní novinář portálu Bellingcat Christo Grozev uvedl, že Šapošnikov několik dní před vrbětickým výbuchem cestoval do Portugalska a ve stejnou dobu tam pobýval i velitel elitní jednotky GRU 29155 Andrej Averjanov. Důstojníky této jednotky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina považuje český vyšetřovací tým za strůjce vrbětických explozí.

Šapošnikov veškerá podezření odmítl. "Co to znamená nějaký agent? Já žádné agenty neznám," řekl ČT. Averjanova nezná, uvedl. Společnost Imex Group, která si sklady ve Vrběticích pronajímala, podle svého právního zástupce Radka Ondruše o žádných kontaktech Šapošnikova s GRU neví. "Šapošnikov řekl, že Averjanova nezná. Neviděl ho, nesetkal se s ním, žádné e-maily si nepíší," uvedl Ondruš.

Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku. V době explozí areál ve Vrběticích spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. Podezření, že do výbuchů byli zapojeni Čepiga a Miškin, které britští vyšetřovatelé podezřívají z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018, vyvolalo diplomatickou roztržku mezi ČR s Ruskem.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď