Benda: Předvádíte destrukci za každou cenu. Jste akorát nervózní, oponoval Fiala z SPD

Poslanec Marek Benda (ODS) a Radim Fiala (SPD).

360° (127)

Čtvrteční jednání v Poslanecké sněmovně bylo podle poslance Marka Bendy (ODS) mimořádně absurdní. „Je to destrukce za každou cenu,“ prohlásil na účet opozice. Poslanec Radim Fiala (SPD) mu však v pořadu 360° oponoval. Je toho názoru, že opozice má nárok říci, co si o současném stavu myslí. „Křičíte na nás něco o nenávisti a jste zkrátka nervózní, za což my nemůžeme,“ reagoval ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na dotaz, jak se dá v současné atmosféře ve Sněmovně pracovat, Benda odvětil, že čtvrteční jednání bylo mimořádně absurdní. „Interpelace měly ještě nějakou logiku, ale celé dopoledne bylo v duchu předvolebního mítinku pana Okamury, Radima Fialy a jejich kolegů. Večer, když dojde na opoziční okénko, si opoziční strana vezme pauzu, aby zablokovala jednání. Připadá mi to jako destrukce za každou cenu. Nedá se ale nic dělat, opozice se rozhodla chovat tímto způsobem,“ podotkl s tím, že se jedná o její právo.

Fiala mu však oponoval. „Neschvalujeme jen návrhy koalice, jsme tam proto, abychom řekli, co si o současném stavu myslíme. Když vláda neřeší ceny energií a potravinovou krizi přednostně, tak jim to dáváme vědět,“ pronesl. Moment, kdy Okamura mluvil dvě hodiny, označil jako součást taktiky, jak lidem říci, co by dělala SPD.

Opoziční okénko bez zákonů

Podle Bendy je jednání opozice hra. „Je to jen destrukce, kdy se za tento týden nic neudělalo,“ zdůraznil. Fiala je však toho názoru, že opozice, zejména SPD, bude obstruovat pouze dva zákony – pandemický a korespondenční. „Nebudeme obstruovat státní rozpočet. Je možné, že dáme pozměňovací návrhy, kde by se dalo podle nás ušetřit. Pokud ale budete šetřit na lidech, budeme hlasovat proti,“ prohlásil.

Pokud by Benda těmto příslibům věřil, byl by prý optimistou. „Dnes si destruovali vlastní opoziční okénko, kde nebyl žádný z citovaných zákonů. Přijde mi to jako iracionální postup, kdy říkáte: ‚Chceme vám, veřejnosti, předvést, že my, slavné SPD za přifukování ANO, dokážeme destruovat Sněmovnu,‘“ pokračoval poslanec. „Jste jenom nervózní, že jste celý týden nic neprosadili. Vy jste na nás křičeli – pan Bartošek, pan Michálek – něco o nenávisti. Jste zkrátka nervózní, za což my nemůžeme,“ dodal Fiala.

K Fialovu kabinetu byli kritičtí i novináři, kteří byli hosty pořadu. „Vláda připravuje dotace za miliardy korun na elektromobily, přitom tvrdila, že seškrtá dotace,“ pustila se do slibů vlády analytička Lenka Zlámalová. S dalšími „nečiny“ vlády by se podle ní dalo pokračovat. „Nedívám se na řeči, ale činy, a vidím náznak porušování slibů,“ dodala.

Komentátor Martin Komárek nazval čtvrteční jednání „interpletacemi“. „Je to freudovské přeřeknutí z obou stran. Interpelace jsou nuda a nezajímají ani lidi, ani poslance. Zajímavé může být jedině to, když někdo řekne něco, čeho se chytnou masmédia,“ dodal Komárek.

Tagy: