Hlavní obsah

Placené volno i peníze navíc aneb Jak firmy motivují zaměstnance k očkování

Novinky, bab

Každá čtvrtá firma na konci loňského roku motivovala své zaměstnance k tomu, aby se nechali očkovat proti onemocnění covid-19. Nejčastěji lidé mohli čerpat dny placeného volna či dostali finanční odměnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V zájmu každé firmy je, aby byl co největší počet jejích zaměstnanců naočkován. Nařídit jim to nemůže, ale zvolit některý ze způsobů motivace již ano. Ovšem jen čtvrtina z firem oslovených v průzkumu personální agentury Grafton Recruitment tak učinila.

„Velká část podniků své pracovníky v očkování podporuje a doporučuje jim ho, nicméně odměny a benefity za něj nabízí aktuálně jen necelá čtvrtina z nich. Další desetina to ale zvažuje, jelikož ví, že právě očkování jim může pomoci udržet provoz v chodu bez větších výpadků lidí v karanténě,“ uvedl Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group.

Je rozhodnuto. Očkování povinné nebude

Domácí

Více než polovina firem, které se k motivaci zaměstnanců rozhodly, svým pracovníkům nabízela dny placeného volna, třetina jim pak přilepšila finančně a pětina poskytla odměny z interního programu benefitů.

Přehled mají dvě třetiny firem

O očkování jednotlivých zaměstnanců proti covidu-19 měly koncem loňského roku přehled dvě třetiny zaměstnavatelů, a to i přesto, že v tuto dobu neměly podniky povinnost zjišťovat tyto informace.

V každé druhé firmě se na očkování svých zaměstnanců zeptali napřímo, v necelé pětině firem to zjišťovali prostřednictvím anonymních průzkumů.

Chtít očkování zaměstnavatel zatím nemůže

Koronavirus

Třetina firem data o očkování svých zaměstnanců nijak nemonitorovala. „Ti, kteří informace o očkování u svých zaměstnanců v podzimních měsících roku 2021 nezjišťovali, byli nejčastěji přesvědčeni, že na získání těchto údajů nemají legitimní nárok. Pro 22 procent zaměstnavatelů pak byla důvodem citlivost tohoto tématu, které ve společnosti stále vyvolává velké diskuze,“ doplnil Malo.

Z dat průzkumu také vyplynulo, že před Vánocemi deklarovalo 42 procent zaměstnavatelů proočkovanost nad 60 procent. Pouze čtyři ze stovky dotazovaných společností uvedly proočkovanost svých zaměstnanců nad 90 procent. Jednalo se nejčastěji o firmy do 50 zaměstnanců.

Povinné testování ve firmách už nikoho nezaskočilo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám