Ve čtvrtek přibylo téměř 35 tisíc nových případů koronaviru. Roste počet opakovaných nákaz

Vědci zkoumají koronavirus v laboratoři

Aktuální covidová statistika

Ve čtvrtek přibylo v Česku 34 740 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo o 29 procent více než před týdnem. Zároveň se objevilo rekordních 16 248 opakovaných nákaz u již dříve pozitivně testovaných, které nejsou započítávány do denního přírůstku nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Dál také ve čtvrtek rostl počet hospitalizovaných s nemocí COVID-19. Oproti předchozímu čtvrtku stoupl skoro o pětinu na 1 967. Vážně nemocných ale naopak opět ubylo na 192.

V tomto týdnu denní nárůsty počtu nově nakažených opakovaně překonávaly rekordy. Ve středu byl zaznamenán největší denní počet nově potvrzených nákaz za celou epidemii, a to 54 685. V poslední době se zvyšuje i množství případů opakované nákazy u již dříve pozitivně testovaných lidí, které ministerstvo nezahrnuje do denního přírůstku nově nakažených. Při započtení opakovaných nákaz by tak denní přírůstek činil ve středu téměř 60 000 případů a ve čtvrtek přes 50 000.

Šíření koronaviru znovu zrychluje už přibližně od začátku ledna. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek řekl ve čtvrtek Českému rozhlasu Radiožurnálu, že současná vlna epidemie bude kulminovat na přelomu ledna a února. Ke zrychlování nárůstu množství potvrzených případů nákazy přispívá podle Duška plošné testování i šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron.

Počet pacientů v těžkém stavu dále klesá

Zároveň ale omikron podle dosavadních studií způsobuje méně závažný průběh nemoci COVID-19 než původně dominantní varianta delta. Počty lidí s covidem v nemocnicích zhruba od začátku loňského prosince, kdy jich bylo kolem 7 000 a z toho přes 1 000 ve vážném stavu, ještě do konce minulého týdne klesaly. Od pondělka podle údajů ministerstva hospitalizovaných ve srovnání s předchozím týdnem zase přibývá. U pacientů v těžkém stavu se ale pokles nezastavil. Oproti předchozímu čtvrtku jejich počet klesl o pětinu na méně než dvě stovky. Ještě na začátku předchozího týdne jich bylo skoro 300.

Podobně jako počty vážně nemocných s covidem klesá i množství zemřelých. Za uplynulých sedm dní zemřelo podle údajů ministerstva 122 lidí, což bylo o třetinu méně než v předchozím týdnu. Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 bylo zaznamenáno přes 2,92 milionu případů nákazy a zemřelo 37 145 lidí s covidem.

Dále roste tzv. incidenční číslo, tedy počet nových případů koronaviru za posledních sedm dní na každých 100 000 obyvatel. K dnešku se ze čtvrtečních 1 957 zvýšilo na rekordních 2 030 případů. Incidenční číslo rostlo téměř ve všech regionech. Výjimkou byla Praha, kde kleslo z 2 877 na 2 818 případů. Navzdory poklesu je však incidenční číslo v Praze stále nejvyšší ze všech regionů. Nejnižší je na Vysočině s 1 486 případy.

Roste počet opakovaných nákaz

Klesl naopak mírně počet testovaných. Ve čtvrtek bylo provedeno zhruba 109 000 PCR testů a přes 34 000 antigenních, což bylo dohromady asi o 3 500 testů méně než před týdnem. I přes nižší počet testovaných však dále stoupaly podíly odhalených případů nákazy na množství provedených testů.

U preventivních a plošných testů, kterých se provádí nejvíce, podíl pozitivně testovaných vzrostl z 11,14 procenta za předchozí čtvrtek na 15,96 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních z 20,75 procenta na 24,56 procenta. Podíl pozitivních u diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 35,97 na 43,36 procenta.

Tagy:
nemocnice epidemie nákaza opatření Ladislav Dušek Český rozhlas vláda Česko Praha koronavirus COVID-19 omikron infekční onemocnění (nákaza) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Český rozhlas 1 Radiožurnál Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR