Sliby splníme, tvrdí Fiala. Jak dlouho zůstane kontroverzní Stříž ve funkci, ale neřekne

Po volbách odvoláme nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, sliboval v létě ještě z opozičních lavic nynější šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Stříž je kontroverzní kvůli minulosti u KSČ a vojenské prokuratury. Ve funkci ale zatím zůstává. Premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS jasný deadline neřekl.

Lídři pětikoalice před volbami tvrdili, že až budou u moci, odvolají nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) už ale několikrát prohlásil, že s ním spolupracovat chce. Ptali jsme se proto premiéra Petra Fialy, jak to se Střížem bude.

„Bavíme se o novém zákonu o státním zastupitelství, který by měl být poměrně rychle přijatý a který bude znamenat úpravu funkčních období. Stanovisko pana ministra spravedlnosti mi připadá v tuhle chvíli rozumné. Dokud se nedohodneme na časovém harmonogramu, jak bude vše probíhat, tak bychom neměli dělat personální rozhodnutí,“ mlžil Fiala.

V budoucnu by podle něj Stříž skončit mohl, konkrétní však předseda vlády nebyl. „Neznamená to, že se to neudělá nikdy, že se o tom nebavíme. Ale s personálními rozhodnutími musíme postupovat s nějakým systémem a v nějakém čase,“ zdůraznil šéf ODS.

Dodal, že personální rozhodování nelze dělat ihned. „Nemá to žádný jiný důvod, než že ty věci vyžadují nějaký čas a musí se připravit. Budeme se o tom bavit,“ uvedl Fiala.

Stříž se stal nejvyšším zástupcem vloni v červenci, když vláda Andreje Babiše v červenci schválila návrh tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Stříž je bývalým členem KSČ a vojenským prokurátorem.

Odvolání Stříže slibovala i Pekarová

ODS, TOP 09 i KDU-ČSL, které byly tehdy v opozici, nešetřili ostrou kritikou. „Hanebná personální politika vlády Andreje Babiše a Jana Hamáčka. Vojenských prokurátorů se báli i komunisté a lampasáci. Jeden z nich se dnes, 32 let po listopadu 1989, stal nejvyšším státním zástupcem. Po volbách ho odvoláme,“ sliboval tehdejší šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

A nebyl jediný, kdo Stříže kritizoval. Jeho odvolání slibovala z opozičních lavic i šéfka TOP 09 a nynější předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Nejvyšším státním zástupcem se stane bývalý komunistický prokurátor Igor Stříž, který posílal do vězení za to, že někdo nechtěl sloužit socialistické vlasti. A rozhodla o tom vláda trestně stíhaného premiéra, na jehož řízení může mít státní zástupce vliv. Po volbách ho odvoláme,“ psala v červenci na Twitter

Ke Střížovi měl negativní postoj i šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. „Pro mě je naprosto neakceptovatelné, aby nejvyšším státním zástupcem, to znamená hlavou veřejné žaloby, byl člověk, který na sobě nese ten škraloup, že byl součástí vojenské prokuratury před rokem 1989. Tedy té prokuratury, které se báli i sami komunisté,“ kritizoval ve stejné době pro Radiožurnál Výborný.

Teď dává od Stříže ruce pryč, i když je jeho strana ve vládě. „Tato personálie je plně v pravomoci vlády a ministra spravedlnosti. Je tedy třeba se obrátit na vládu,“ napsal CNN Prima NEWS Výborný, který působí „jen“ jako šéf lidoveckých poslanců ve Sněmovně.

Stříž se funkce ujal poté, co skončil Pavel Zeman a navrhla ho tehdejší ministryně spravedlnosti Benešová. Stříž působí ve veřejné žalobě od roku 1986. Nejprve byl právním čekatelem, později vyšetřovatelem a prokurátorem. Od roku 1996 pracoval na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, v letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce. Po nástupu Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se stal jeho náměstkem.

Tagy: