Sobota 25. května 2024, svátek má Viola
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jsme vděčni i za morální podporu a solidaritu, řekl velvyslanec Ukrajiny

Česko

  14:32
Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis poděkoval za pomoc, kterou schválila vláda Petra Fialy Ukrajině. „Je to velmi důležitý krok a velice si ho vážíme. Jsme vděčni i za morální podporu a za solidaritu,“ řekl Perebyjnis. „Na ukrajinských hranicích se odehrává budoucnost Evropy,“ prohlásil místopředseda Sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL.

Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis s vlajkou Ukrajiny na pražském Karlově mostě foto: Facebook Jevhena Perebyjnise

Vláda Petra Fialy ve středu jednomyslně rozhodla, že daruje Ukrajině 4006 dělostřeleckých granátů za asi 37 milionů korun. Ukrajině to má pomoci při obraně kvůli hrozbě ruské agrese. Ministryně obrany Jana Černochová z ODS to označila za gesto solidarity.

„Chceme odradit Rusko od jakékoli agrese,“ řekl premiér Petr Fiala. Rusko k hranicím Ukrajiny poslalo více než 100 tisíc vojáků.

Schválením daru dělostřelecké munice se podle Perebyjnise Česko zařadilo mezi země, které Ukrajině poskytly konkrétní vojenskou podporu. Vojenskou pomoc Ukrajině již zaslaly nebo alespoň slíbily Spojené státy americké , Velká Británie, Dánsko, Kanada a pobaltské země.

Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis s vlajkou Ukrajiny na pražském Karlově mostě

„Připravujeme se na to, že budeme muset dávat Rusku odpor. Ukrajina samozřejmě dává přednost diplomatickému jednání a mírovému řešení před válkou. Ale v Kremlu musí pochopit, že jsme připraveni čelit ruské agresi,“ řekl již ve čtvrtek velvyslanec Perebyjnis Českému rozhlasu.

Na dotaz iDNES.cz, zda je Česká republika připravena pomoci Ukrajině i jinak, pokud o to požádá, premiér Fiala tento týden odvětil, že to naše země bude koordinovat možné formy další pomoci spolu s dalšími zeměmi Severoatlantické aliance.

„My jsme země, která má s vojenskou okupací vlastní zkušenosti, a proto nejsme připraveni něčemu takovému jenom přihlížet,“ řekl také tento týden ve Sněmovně předseda vlády Fiala.

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...