Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Krejčíková a Siniaková slaví deblový titul z Australian Open, finále otočily

Sport

  8:03aktualizováno  8:51
Ve finále předvedly velkou bojovnost. Zpočátku se jim nedařilo, vůbec poprvé na turnaji prohrály set. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková však boj o deblový titul z Australian Open otočily a brazilsko-kazašský pár Beatriz Haddadová Maiaová, Anna Danilinová přehrály 6:7 (3:7), 6:4 a 6:4. Získaly tak čtvrtý společný grandslamový titul.

Češky napravily prohrané finále z loňského roku. Už tehdy věřily, že Australian Open vyhrají, jenže v posledním zápase nestačily na belgicko-běloruskou dvojici Elise Mertensová-Aryna Sabalenková.

I v letošním duelu o trofej zprvu ztrácely a v tiebreaku prohrály první set. Prokázaly ale bojovnost a duel se jim podařilo otočit.

V rozhodující sadě se po dvou brejcích dostaly do vedení 5:2. Následně sice přišly o svůj servis, po dvou hodinách a 42 minutách však Krejčíková za stavu 5:4 a 40:30 soupeřky přelobovala a Češky mohly slavit.

Krejčíková a Siniaková tak ukořistily čtvrtý grandslamový titul. Společně dvakrát ovládly Roland Garros (2018 a 2021) a jednou Wimbledon (2018). „Konečně,“ křičely obě, když nad hlavu zvedaly trofej a pak se pustily do děkovné řeči.

„Musím poděkovat divákům. Byli jste úžasní, děkujeme za podporu. Bylo krásně vidět české vlajky, i to nám pomohlo,“ líčila Siniaková na kurtu. „Díky moc i Báře. Posouváš mě vpřed, je velká zábava s tebou hrát.“

„I já jsem šťastná, že s tebou můžu hrát,“ oplatila jí poklonu Krejčíková. „Jdeme pořád nahoru, tituly přibývají.“

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se radují z vítězství čtyřhry na Australian Open.

Pro český tenis vybojovaly deblový triumf z Melbourne po pěti letech. Navázaly na vítězství Lucie Šafářové, která v roce 2017 uspěla s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Zároveň se staly druhým ryze českým párem, jenž Australian Open ovládl. Před nimi to před 32 lety dokázaly Jana Novotná s Helenou Sukovou.

Vstup do zápasu Češkám nevyšel

Ze začátku finále to přitom na další úspěch nevypadalo.

Haddadová Maiaová a Danilinová vyřadily cestou do finále třeba český pár Martincová, Vondroušová, v semifinále uspěly s turnajovými dvojkami Aojamovou a Šibaharaovou. A nezalekly se ani světových jedniček.

Češky do zápasu nevstoupily dobře. Brazilsko-kazašský pár byl aktivnější, přesnější a herní převahu přetavil i v zisk více fiftýnů.

Hned zkraje úvodního setu si vypracoval při podání Siniakové první brejkbol, který po vítězném voleji Kazašky proměnil a chopil se vedení 2:1.

V další hře pak brejk potvrdil. „Ne!“ zlobila se Krejčíková a dala průchod emocím. Právě ona byla v úvodu zápasu slabší z české dvojice. Zatímco Siniaková precizně úřadovala na síti, Krejčíková od základní čáry kazila.

Siniaková se zasadila i o srovnání. Když si za stavu 3:4 Češky vybojovaly úvodní brejkbol, skvěle zareturnovala, načež Danilinová trefila jen síť.

Barbora Krejčíková (vzadu) během finále čtyřhry na Australian Open.

A mohlo být ještě veseleji. Při dalším servisu soupeřek se Češky dostaly do vedení 30:15 a byly dva fiftýny od zisku první sady. Tehdy si však Siniaková vybrala slabší chvíli a po jejích dvou minelách se Haddadová Maiaová a Danilinová vymanily z nepříznivé situace.

Ba co víc, v následující hře znovu prolomily českým jedničkám podání. Ani tehdy však náskok neudržely a po další chybě Danilinové, jež obloukem poslala balon za čáru, musel o vítězkách první sady rozhodnout tiebreak.

Ten si brazilsko-kazašský pár podmanil. Rychle se ujal vedení 6:0, Češky posléze třemi body snížily, na víc se už ale nezmohly. Po hodině hry tak Haddadová Maiaová a Danilinová mohly zatnout pěst, vedly 1:0 na sety.

Vydřený obrat

Krejčíková se Siniakovou se ale nevzdaly.

Hned v úvodu druhého dějství zabraly a sokyním vzaly podání. Bojovnost předvedly i v dlouhém šestém gamu, při němž odvrátily jeden brejkbol a udržely vedení o dvě hry.

A už ho nepustily. Za stavu 5:4 si vypracovaly dvojici setbolů. Haddadová Maiaová hned při tom prvním poslala return do sítě a bylo jasné: o vítězkách turnaje rozhodne třetí sada.

Češky se před ní hecovaly, Siniaková si vzala míčky a nacvičovala podání. Vstup do rozhodujícího dějství však dvojici příliš nevyšel.

Při prvním podání soupeřek nezískaly ani fiftýn, při druhém vyhrály jen jednu výměnu. Za stavu 1:2 navíc čelily brejkbolu. 

Barbora Krejčíková (vpravo) a Kateřina Siniaková pózují s trofejí pro deblové šampionky Australian Open.

Krejčíková se Siniakovou ale postupně rozjely.

Brejkbol odvrátily a v následující hře to byly ony, kdo sahal po prolomení podání soupeřek. A byly úspěšné! Češky si vypracovaly dva brejkboly po proměnění toho prvního se pustily do vedení 3:2 a po dalším brejku i 5:2.

Haddadová Maiaová a Danilinová utkání ještě zdramatizovaly a po zisku podání Češek snížily na 4:5. Víc už ale nedokázaly. Světové jedničky v následujícím gamu získaly mečbol a ten po výměně plné vysokých úderů od základní čáry uhrály.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!