Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Polsko uzavřelo s Českem smlouvu o Turówu, zabrání hluku i odtoku vody. Premiéři se dohodli na náhradě škod

Česko

  9:00aktualizováno  19:36
Polsko se určitě pokusí odvrátit povinnost platit pokuty, které mu uložil Soudní dvůr Evropské unie za to, že ignorovalo jeho dřívější předběžné opatření nařizující okamžité zastavení těžby v dole Turów. Oznámil to polský premiér Morawiecki, který ve čtvrtek hnědouhelný důl navštívil. Česko a Polsko před tím v Praze uzavřely dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v dole u českých hranic.

„S touto otázkou se obrátíme i na evropské instituce,“ reagoval podle polských médií ministerský předseda na dotaz, zda Varšava zaplatí pokutu, která v současné době dosahuje už 68,5 milionů eur (přes 1,6 miliardy korun). 

Soud Varšavě totiž loni v září vyměřil pokutu půl milionu eur (12,3 milionu korun) denně za to, že ignorovala příkaz zastavit těžbu až do vydání rozsudku v případě sporu mezi Českem a Polskem ohledně Turówa.

Předseda polské vlády dále prohlásil, že bez ohledu na předpisy Soudního dvora EU se Varšava proti uložené pokutě odvolá.

„Evropská unie, Evropská komise a v tomto konkrétním případě jedna soudkyně, bez možnosti odvolacího řízení (...) přijala rozhodnutí o vysokých pokutách. Soudím, že bez ohledu na to, jaká jsou nařízení Soudního dvora EU, se proti tomu rozhodně odvoláme a budeme apelovat nejen na zdravý rozum,“ pronesl Morawiecki, který o této záležitosti hodlá hovořit rovněž s premiéry unijních zemí.

Morawiecki jednal s Fialou

Premiér Fiala se kvůli Turówu ve čtvrtek v Praze sešel se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým. Výsledkem jednání bylo to, že se Polsko se zavázalo k dostavbě podzemní stěny, která má zabránit odtoku pozemních vod z ČR.

„Máme za sebou dlouhá jednání s jediným cílem – zajistit dohodu. Myslím si, že je to velký úspěch, podařilo se nám odvalit balvan, který dlouhá léta zatěžoval česko-polské vztahy,“ řekl premiér Fiala. „Smlouva garantuje, že podzemní stěna bude funkční a pokud ne, těžba se zastaví,“ doplnil. Funkčnost stěny nicméně zpochybňují neziskové organizace.

Kritici tvrdí, že stěna fungovat nebude a schválení nebylo transparentní. Česko dostane podle dohody 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) jako kompenzaci. 

V minulosti požadovalo o pět více, Polsko navrhovalo 40. Částka 35 milionů eur poputuje do Libereckého kraje, deset milionů bude náležet českému státu, sdělil Fiala. Po obdržení finančních prostředků slíbilo Česko stažení žaloby, kterou podalo k Soudnímu dvoru EU.

Polský premiér v této souvislosti prohlásil, že tím pro jeho zemí končí i problémy s placením pokut.

Podle mluvčího Evropské komise Adalberta Jahnze se však pokuty přestanou Varšavě načítat až ve chvíli, kdy Česko žalobu skutečně stáhne, a ty dosud uložené bude země muset stejně zaplatit. Polsko podle čtvrtečního vyjádření mluvčího dál odmítá penále platit a EK se mu chystá strhnout první část dlužné sumy z unijních dotací.

Česká vláda s Polskem dohodla i pětiletý soudní dohled. Praha původně chtěla desetiletý dohled, Varšava dvouletý. Podle Morawieckého nepůjde o stálý dohled, ale o případný zásah nezávislého subjektu, pokud by nastaly pochybnosti ohledně dodržování dohody.

Polsko má dále podle dohody zlepšovat ovzduší v okolí dolu a monitorovat do konče těžby kvalitu ovzduší, stejně jako množství podzemní vody a intenzitu hluku. „Díky tomu budeme moci rychleji reagovat, kdyby se objevil nějaký problém,“ vysvětlil Fiala. 

Mimo to má být dle slov premiéra zřízen fond pro regionální financování projektů na ochranu životního prostředí. „Jiným způsobem, než cestou dohody, bychom těchto cílů nedosáhli,“ řekl Fiala.

S ohledem na sociální záležitosti i energetickou bezpečnost nebylo podle Morawieckého možné vypnout elektrárnu a důl. „Je to součást našeho energetického systému, je to více než 20 000 pracovních míst v celém regionu. Elektrárna a důl budou dál fungovat a dodávat elektrickou energii několika milionům obyvatel Dolního Slezska a nejen tam,“ řekl polský premiér.

Mluvčí české vlády Václav Smolka pro iDNES.cz před jednáním řekl, že dokud se o dohodě se jedná, nemohou zveřejnit její podobu. Poslední znění dohody uniklo do médií minulé září. Česká vláda smlouvu údajně schválila ve středu večer v utajeném režimu. Proces probíhal podle ekologických organizací netransparentně.

Bývalý ministr  Richard Brabec ve čtvrtek řekl, že doufá, že Česko neustoupilo z dříve vyjednaných podmínek ohledně výše kompenzace a výpovědní lhůty.

Dlouhodobý spor

Kvůli Dolu Turów vedla Praha s Varšavou dlouhodobý spor. Rozšíření těžby Polsko předloni povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr EU, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce.

Část obcí v okolí uvádí, že jim v důsledku dolu dochází podzemní voda a považuje proto pokračování těžby za nepřípustné. Dohoda počítá se stavbou podzemní stěny, která má úniku vody zabránit. Kritici však tvrdí, že může jít o nedostatečné řešení.

Ekologové a právní experti ze společnosti Frank Bold odkazují na data České geologické služby, podle nichž jsou hladiny podzemních vod v příhraničí kvůli dlouhodobého vlivu dolu na historickém minimu. Uvedli, že plánovaná podzemní bariéra se nachází přes tři kilometry od místa, kde by byla potřeba, a navíc v jiné podzemní vrstvě.

„Premiér Petr Fiala nejen že nezajistil ochranu ČR vody, ale ustoupil v otázkách, které dřív označil za klíčové - výše kompenzací i délka dohledu Soudního dvora EU. Vláda se také vzdala možnosti v budoucnu vynutit na evropské právo,“ komentuje Frank Bold.

Ekologické organizace kritizují i neznáme znění dohody a způsob schválení. „Právo na informace, které je jedním ze základních práv veřejnosti, nyní premiér Fiala a všichni ministři jeho vlády pošlapali,“ komentovala Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně organizace Greenpeace. Ta ve čtvrtek pořádá na protest proti rozhodnutí před Úřadem vlády demonstraci.

Polsko porušilo unijní právo

Jednání se dokončila zrovna v den, kdy generální advokát Soudního dvora EU dal za pravdu české žalobě. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv dolu na životní prostředí. 

Samotný verdikt unijní justice se očekává na jaře. Polsku se mezitím načítá pokuta za neuposlechnutí předběžného příkazu soudu zastavit těžbu, kterou se mu Evropská komise chystá strhnout z unijních dotací. 

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!