Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Zneškodnili jsme vůdce Islámského státu, oznámil americký prezident Biden

Svět

  14:07aktualizováno  19:10
Americká armáda při operaci v severozápadní Sýrii zneškodnila lídra Islámského státu abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího. „Poslali jsme teroristům zprávu, že po nich půjdeme,“ řekl prezident Joe Biden. Kurajší se podle něj „zbaběle“ odpálil i se svou rodinou. Hlavní ideolog IS vedl největší zvěrstva, kterých se tato teroristická skupina dopustila. Včetně genocidy jezídů.

„Díky dovednostem a statečnosti našich ozbrojených sil jsme z bojiště odstranili lídra ISIS abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího. Všichni Američané se z operace v pořádku vrátili domů,“ oznámil Bílý dům v prohlášení.

Nejmenovaný představitel americké vlády pak podle agentury Reuters uvedl, že Kurajší odpálil bombu a zabil při tom nejen sebe, ale i členy své rodiny včetně žen a dětí. 

Americký prezident Joe Biden to následně potvrdil. „Než aby čelil spravedlnosti, rozhodl se odpálit i se svou rodinou,“ potvrdil pak Biden v tiskové konferenci. Vysvětlil také, že operaci nařídil, aby „chránil americký lid a naše spojence a učinil svět bezpečnějším místem“.

Teroristu označil za globální hrozbu, která představovala nebezpečí pro USA a jejich spojence i pro obyvatele Blízkého východu, Afriky i Asie. Kurajší byl podle Bidena zodpovědný i za nedávný útok islamistů na věznici spravovanou kurdskými jednotkami, kde jsou drženy stovky členů IS.

Reuters s odkazem na záchranáře uvádí, že během operace zemřelo nejméně třináct lidí. Americký prezident podotkl, že se armáda snažila omezit počet civilních obětí na minimum, proto na Kurajšího dům nezaútočila ze vzduchu, ale rozhodla se pro pozemní operaci.

Speciální jednotky přistály v noci v helikoptérách ve městě Atma a zaútočily na dvoupatrový dům obklopený olivovníky, píše agentura AP s odkazem na svědky. Podle nich následovaly dvě hodiny trvající boje provázené výbuchy a nepřetržitou střelbou. 

Údajný nový vůdce Islámského státu Amír Muhammad Abdar Rahmán Maul Salbi

Agentura AFP s odkazem na své zpravodaje napsala, že část budovy byla zničena a na místě byly vidět stopy krve. Místní obyvatelé a novinář pracující pro agenturu AP uvedli, že v místě operace viděli roztrhaná těla. Většina obyvatel prý v obavách z odvety hovořila pod podmínkou anonymity.

Představitelé americké vlády pro Reuters anonymně popsali, že se vojákům podařilo evakuovat civilisty z prvního patra domu těsně před tím, než se Kurajší o dvě patra výše odpálil. Ve druhém patře v tu chvíli byl další člen IS se svou ženou, který se tam s ní zabarikádoval a oba tak rovněž zemřeli.

Identita zabitého vůdce IS byla potvrzena kontrolou otisků prstů a DNA, uvedl později mluvčí Pentagonu. Za civilní oběti podle něj pravděpodobně nemohou Spojené státy.

V souvislosti s Kurajším, který osobně řídil největší zvěrstva Islámského státu včetně genocidy jezídů, se v médiích objevovalo ještě jedno jméno, a sice Amír Muhammad Abdar Rahmán Maul Salbi. To mělo být jeho pravým jménem, zatímco Kurajší se udávalo jako válečná přezdívka.

Islámský stát jméno svého nového vůdce oznámil krátce poté, co Američané v říjnu 2019 definitivně odstranili toho stávajícího, abú Bakra Bagdádího. I ten se tehdy nakonec „zbaběle“ odpálil jako nyní Kurajší, připomněl ve čtvrtečním projevu Biden. Islamisté tehdy Americe vzkázali, aby se „příliš neradovala“, protože svatá válka neskončila.

Spojené státy si Kurajšího či Salbiho už za Bagdádího života vytipovaly jako možné číslo jedna Islámského státu a na jeho hlavu a dvou dalších teroristů vypsaly odměnu ve výši pěti milionů dolarů. Ta se později zvedla na deset milionů. Západní špehové Salbiho také údajně považovali za jednoho z nejvlivnějších ideologů organizace.

Autor: