Rusko se dohodlo s Čínou na dodávkách plynu a ropy za více než 117 miliard dolarů

Rusko uzavřelo s Čínou smlouvy o plynu a ropě téměř za 118 miliard dolarů

Rusko uzavřelo s Čínou smlouvy o plynu a ropě téměř za 118 miliard dolarů Zdroj: profimedia.cz

Rusko uzavřelo s Čínou smlouvy o plynu a ropě téměř za 118 miliard dolarů
Rusko uzavřelo s Čínou smlouvy o plynu a ropě téměř za 118 miliard dolarů
3
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin představil nové smlouvy o dodávkách ruského zemního plynu a ropy do Číny v odhadované hodnotě 117,5 miliardy dolarů (2,5 bilionu korun). Rusko tak pracuje na posilování vývozu na Dálný východ v době zvýšeného napětí ve vztazích s evropskými zeměmi ohledně Ukrajiny, informuje agentura Reuters

Rusko je třetím největším dodavatelem energií do Číny. Posilováním svých obchodních vztahů s Čínou se snaží snižovat závislost na tradičních evropských odběratelích energie. „Naši naftaři připravili velmi dobrá nová řešení ohledně dodávek uhlovodíků do Čínské lidové republiky,“ řekl Putin na setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. „A byl učiněn krok vpřed v plynárenském průmyslu,“ dodal.

Ruská plynárenská společnost Gazprom se dohodl, že bude čínské státní energetické společnosti CNPC dodávat ročně deset miliard krychlových metrů plynu z ruského Dálného východu. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova byla dohoda sjednána na 25 let. Hodnota těchto dodávek by se podle propočtů agentury Reuters mohla pohybovat kolem 37,5 miliardy dolarů (téměř 799 miliard korun).

Co určuje cenu ropy?

Video placeholde
• Videohub

Ruský ropný gigant Rosněfť navíc podepsal se CNPC dohodu o dodání 100 milionů tun ropy přes Kazachstán v příštích deseti letech. Podle Rosněfti má tato smlouva hodnotu 80 miliard dolarů. Nové dohody podpořily kurz ruského rublu i ruský akciový trh, včetně akcií firem Rosněfť a Gazprom.

Rusko je největším dodavatelem plynu do Evropy. V souvislosti s napětím kolem Ukrajiny se objevily obavy z narušení plynulosti těchto dodávek. Nová dohoda s Čínou by však neumožnila Moskvě přesměrovat plyn určený pro Evropu, protože se týká plynu z ostrova Sachalin. Ten není propojen s ruskou sítí plynovodů pro dodávky do Evropy, upozorňuje Reuters.

Gazprom v dnešním sdělení uvedl, že plánuje zvýšit vývoz plynu do Číny na 48 miliard krychlových metrů ročně, mimo jiné pomocí nově dohodnutého plynovodu, který bude ročně transportovat deset miliard krychlových metrů plynu z ruského Dálného východu. Gazprom ale neupřesnil, kdy hodlá tohoto cíle dosáhnout. Podle dříve představených plánů měly dodávky ruského plynu do Číny do roku 2025 dosáhnout 38 miliard krychlových metrů.

Rusko nyní dodává plyn do Číny prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře, který zahájil provoz v roce 2019, a prostřednictvím zásilek zkapalněného zemního plynu (LNG). Vloni Rusko do Číny vyvezlo 16,5 miliardy krychlových metrů plynu. Z toho 10,5 miliardy přepravil plynovod Síla Sibiře, který také není propojen s plynovody dodávajícími plyn do Evropy.