Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Studio N: Hry ve stínu tyranie

Malba: Badiucao
Malba: Badiucao

Olympijské hry v Pekingu mají několik tváří. Na jedné straně vidíme pompézní ceremonie, radost z vítězství a cenné medaile pro nejlepší sportovce světa. Na straně druhé ale fairplay atmosféru doprovází stín represivního režimu, který má na svědomí politické vězně, pracovní tábory, potlačování identity v Tibetu, perzekuci Ujgurů, omezování svobod v Hongkongu, cenzuru a propagandu.

Hry se do Pekingu vrátily téměř po čtrnácti letech a podobně jako tehdy budí v demokratických zemích místo konání rozporuplné emoce. Řada států se rozhodla sportovní událost diplomaticky bojkotovat. Zejména Západ se tak vymezuje vůči porušování lidských práv. Jaký stín leží na pekingských hrách? Hosty podcastu jsou reportéři zahraniční redakce Deníku N Magdalena Slezáková a Tomáš Linhart.

Nové epizody Studia N najdete každý všední den odpoledne na našem webu a v podcastových aplikacích Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších. Sledovat nás můžete také na Instagramu.

 


Debata Deníku N: Mýty a obavy kolem očkování dětí

Proočkovanost proti základním infekčním nemocem je v prvním roce života dětí dobrá. Dosahuje až 96 procent, záleží ale na regionech. V některých částech Česka je výrazně podprůměrná. Proč?

Zveme vás v úterý 30. dubna od 17 hodin na debatu v Knihovně Václava Havla, kde bude redaktorka Deníku N Iva Bezděková mluvit s odborníky o tom, proti jakým nemocem jsou dnes děti díky vakcínám nejlépe chráněné a u jakých onemocnění a v jakých věkových skupinách má naopak očkování v Česku mezery. V diskusi se zaměří i na to, vůči jakým vakcínám mají dnes rodiče největší nedůvěru a jak to pediatři ve svých ordinacích řeší. 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Čína

Olympijské hry

Studio N

Podcast Studio N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější