Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Babiš se stal opět předsedou ANO, kandidoval naposledy. Prvním místopředsedou je Havlíček

Česko

  8:06aktualizováno  16:20
Hnutí ANO zvolilo na další dva roky Andreje Babiše do čela hnutí. Neměl protikandidáta na funkci předsedy a dostal 76 hlasů od 95 přítomných, 13 delegátů se zdrželo a 6 bylo proti. „Za těch deset let mě znáte dobře, všechny moje chyby. Starý pes se nemění,“ řekl Babiš ve svém kandidátském projevu s tím, že na předsedu ANO kandiduje naposledy.

Nová vládní koalice podle něj lhala před volbami, že něco ušetří a přitom jen škrtá. „Možná ti lidé pochopí, že je podvedli, že jim zase lhali,“ prohlásil.

„Gratuluji Andrejovi Babišovi ke znovuzvolení předsedou hnutí ANO. Doufám, že jeho slova o konstruktivní opozici nezůstanou jen na papíře,“ pogratuloval Babišovi na Twitteru premiér Petr Fiala z ODS.

„Polistopadový kartel bychom porazili, nebýt pandemie,“ řekl před tím v bilančním projevu na volebním sněmu. „Odchod do opozice byla správná cesta, i když jsem tím rozzlobil prezidenta Zemana,“ řekl Babiš. „Jedeme dál,“ burcoval kolegy.

„Mohli jsme situaci natahovat a vládnout v demisi třeba dva roky, ale vnitřně cítím, že by to nebylo správné, poškodilo by to naše hnutí i atmosféru v naší zemi,“ řekl bývalý premiér.

Znovu se jasně nevyjádřil ke svým prezidentským ambicím. Řekl jen, že ANO musí postavit kvalitního kandidáta. Kandidaturu na Hrad již dříve připustil, ale pak řekl, že konečné rozhodnutí chce oznámit v září.

„Plno lidí chce, abych do prezidentské volby šel. Ať už se o Hrad pokusím, nebo ne, ANO musí postavit kvalitního kandidáta, který osloví lidi napříč společností,“ řekl Babiš. Kandidát ANO by podle něj měl dělat vše pro spojování lidí a pracovat i pro ty, kdo ho nevolili.

Babiš děkoval lékařům, učitelům, ale i všem, kdo dodržovali proticovidová omezení

„Ne vždy se všechno povedlo, ale vždy jsme jednali tak, abychom ochránili naše občany,“ řekl Babiš k boji jeho bývalé vlády s pandemií koronaviru.

 Poděkoval zdravotníkům, hygienikům, učitelům, vojákům, hasičům či prodavačkám za jejich nasazení, a také lidem, kteří dodržovali protikoronavirová opatření.

Na funkci šéfa hnutí ANO obdržel nominaci ze všech 14 krajů. Ještě před začátkem sněmu dostali novináři k dispozici novou Babišovu knížku „Může za to Babiš a jeho vláda“.

Prvním místopředsedou se stal Havlíček. Řekl, že je protržní tykadlo se sociální kontrolkou

Prvním místopředsedou hnutí ANO a Babišovým zástupcem byl zvolen bývalý vicepremiér, exministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. V projevu na sněmu se sám označil za „protržní tykadlo se sociální kontrolkou“. Od 93 delegátů dostal 82 hlasů, zdrželo se 10, proti byl jeden delegát.

„Zachránili jsme v době covidu průmysl. Byli jsme pod tlakem koaličních partnerů i epidemiologů, abychom zavřeli podniky,“ uvedl bývalý ministr průmyslu a obchodu. Tomu tlaku, jak prohlásil, vláda odolala a tím udržela i zaměstnanost.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, bývalá ministryně financí, dostala nominaci na post první místopředsedkyně hnutí  taky, ale chce se ucházet jen o post místopředsedkyně.

Opoziční ANO si jako místo konání celostátního sněmu zvolilo Centrum pohybové medicíny na pražském Chodově, v těsné blízkosti centrály hnutí. „Bilancujeme deset let. Předvídali jste nám osud Věcí veřejných, ale my jsme přitom ve Sněmovně nejsilnější stranou. Jedeme dál,“ řekl už při příchodu na sněm bývalý premiér Babiš.

Macura vzdal kandidaturu na místopředsedu, kritizoval, že ANO volí penzisté a chudina

Na řadové místopředsedy ANO obdrželi kromě Schillerové nominace i bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec, bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček, moravskoslezský hejtman a předseda školského výboru Sněmovny Ivo Vondrák, místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, ostravský primátor Tomáš Macura a bývalý první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Přímo na sněmu se kandidatury vzdali Faltýnek, Mračkov Vildumetzová i Macura. Ostravský primátor na sněmu kritizoval, že ve městech podle něj volí ANO jen penzisté a městská chudina.  „Nevím, jestli je to dobré vysvědčení pro hnutí, které chce měnit tuto republiku,“ řekl Macura.

ANO se má podle něj snažit přitáhnout hlasy mladých lidí, živnostníků a podnikatelů. Řekl, že se mu nepodařilo vyvolat poptávku po hlubší diskusi o směřování ANO. Babiš mu oponoval, že hnutí ANO je catch-all party, tedy, že se zaměřuje na všechny voliče. „Jsem přesvědčen, že levice a pravice neexistují,“ řekl Babiš.

Řadovými místopředsedy hnutí ANO tak byli zvoleni Richard Brabec, Alena Schillerová, Radek Vondráček a Ivo Vondrák.

Do předsednictva hnutí byli následně zvoleni Jaroslav Bžoch, Radim Holiš, David Kasal, Roman Kubíček, Jana Mračková Vildumetzová, Ladislav Okleštěk, Jana Pastuchová a Jan Volný.

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...