Při příležitosti dnešního celostátního sněmu ANO hnutí připravilo novou knížku Může za to Babiš a jeho vláda, která obsahuje výčet kroků kabinetu Andreje Babiše (ANO). U bývalého ministerského předsedy jde už o třetí publikaci, předchozí dvě vyšly před parlamentními volbami v letech 2017 a 2021.

Nová kniha obsahuje 113 stran, rozdělena je zhruba do 15 kapitol podle jednotlivých oblastí, například finance, zdravotnictví, důchody a sociální politika, doprava, digitalizace nebo sport.

Před loňskými sněmovními volbami, po kterých ANO poprvé skončilo v opozici, vyšla Babišova kniha s názvem Sdílejte, než to zakážou! Obsahovala mimo jiné jeho vizi obnovy České republiky po koronavirové pandemii nebo kritiku tehdy opozičních Pirátů. Své nápady premiér popsal v knize i před předchozími volbami v roce 2017. Publikace O čem sním, když náhodou spím obsahovala jeho vizi Česka do roku 2035.

ANO si dnes na sněmu v Praze zvolí nové vedení. Babiš opět nebude mít protikandidáta na pozici předsedy. Bývalý premiér, o kterém se hovoří také jako o jednom z možných favoritů budoucích prezidentských voleb, obdržel nominaci ze všech 14 krajů.

Prvním místopředsedou by se mohl stát bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Nominace sice obdržela i dřívější ministryně financí a nynější šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, chce se však ucházet pouze o místo řadové místopředsedkyně.

Funkční období vedení a dalších orgánů ANO trvá do 17. února. Původně se měl republikový sněm uskutečnit koncem loňského ledna, odložen byl ale kvůli koronavirové pandemii.