Hlavní obsah

Rusko stahuje diplomaty z Ukrajiny

– Moskva • Aktualizováno

Rusko začalo snižovat počty pracovníků na svých zastupitelských úřadech na Ukrajině. Ruská diplomacie tuto „optimalizaci“ vysvětluje obavou z provokací, základní funkce velvyslanectví a konzulátů mají zůstat zachovány, uvedla agentura Interfax.

Foto: Anna Brovko, Reuters

Ukrajinská studentka z Charkova se učí střílet (ilustrační foto).

Článek

„V obavě z možných provokací kyjevského režimu či třetích zemí jsme skutečně přijali rozhodnutí o určité optimalizaci stavů ruských zastupitelských úřadů na Ukrajině. Upozorňujeme, že naše velvyslanectví a konzuláty budou pokračovat v plnění svých základních funkcí,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Agentura AP dříve uvedla, že Spojené státy chystají evakuaci svého velvyslanectví v Kyjevě v reakci na varování západních tajných služeb, že se ruská invaze na Ukrajinu blíží.

Británie a další země vyzvaly své občany, aby opustili Ukrajinu. USA jim daly dva dny

Evropa

Krize mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině se vyostřila natolik, že USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko v obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. V noci na dnešek se k těmto zemím připojila i Austrálie a Nový Zéland, nyní i Kuvajt. Česko zatím podobná doporučení nevydalo.

„Vzhledem k významnému vlivu, jaký Washington a Londýn mají na Kyjev, a celkově jejich roli při řízení dění na Ukrajině..., jsme učinili závěr, že naši američtí a britští kolegové zjevně vědí o nějakých připravovaných násilných akcích, které by mohly zásadně zkomplikovat bezpečnostní situaci,“ poznamenala Zacharovová.

Reuters: Putin slíbil Macronovi, že přestane s novými manévry u Ukrajiny

Zahraniční

Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny, stále popírá, že by mělo v úmyslu sousední zemi napadnout. Západní výstrahy před možnou ruskou invazí Moskva odmítla jako „hysterii“ a „dezinformace“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám