Pečené cibule a k tomu notná dávka lidskosti

Pečené cibule a k tomu notná dávka lidskosti

Každý kdo rád cestuje, vždycky nakonec vypráví o lidech, s kterými se na své cestě setkal. Jezdíme za poznáním cizích krajů, jiné přírody, neobvyklé architektury, a stejně nám nakonec uvízne v hlavě nejvíc, jací tam byli lidé, co jedli, jak se bavili a zda byli přátelští či naopak.

Za dobrými lidmi nemusíte jezdit daleko, a hlavně nemusíte čekat na jaro nebo léto. Stačí vyrazit, jako v mém případě, na gastronomickou slavnost zvanou calçotada.

Valls je pětadvacetitisícové městečko asi 20 kilometrů na sever od katalánské Tarragony. Dostanete se tam jednoduše. Letecky do Barcelony a odtamtud busem firmy Plana, který odjíždí přímo z barcelonského letiště z terminálu 2 přímo do Tarragony každé dvě hodiny. V Tarragoně pak přestoupíte na autobus, který jezdí přímo do Valls každou půlhodinku. Proč jsem se vydala zrovna sem a v lednu? Hlavním důvodem je jedinečná slavnost v pojídání bílých mladých cibulek. Každý rok třetí lednovou neděli. Počasí je sice stále ještě na bundu, ale vzduch je prosycený jižním sluncem. A kde se jí, tam jsou vždy skvělí lidé a o krásná setkání není nouze.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Valls je známý díky castellers – stavění lidských hradů, a také právě díky calçots, jedinečné odrůdě jarní cibule. Calçot z Vallsu získal ochranné označení Evropské unie a mimo Katalánsko ho nenajdete. Není to totéž co mladá cibule, calçot nemá tak velikou hlízu a není tak pálivý jako klasická cibule. Calçots se grilují a namáčí do řízné omáčky salvitxada nebo romesco z rozemletých mandlí, lískových oříšků a olivového oleje.

Slavnost spočívá v soutěži mezi nejlepšími pěstiteli této bílé mladé cibulky a také v samotném pojídání calçots. Katalánci tento rituál provozují s velkým zaujetím hned od chvíle, kdy se objeví první úroda lahodných cibulek s nezaměnitelnou nasládlou chutí. Tu jim dává specifický způsob pěstování, kterému místní říkají „obouvání“. Tradičně se grilují na roštu na pomalém ohni, v kterém se spalují odřezky vinné révy. Je to vlastně skvělý nápad. V době, kdy je třeba prořezat vinice, se spojí příjemné s užitečným.

Calçots je možné ochutnávat od ledna až do dubna, ale atmosféru společného ochutnávání právě na slavnosti v ulicích ve Valls, s popíjením katalánského šampaňského a s bryndáčkem proti ušpinění, je zcela ojedinělá a daleko záživnější než pouhá ochutnávka v nějaké restauraci. Za pouhých deset euro jsem si koupila tašku, v které jsme dostala bryndák, půllitrovou lahev šampaňského, chleba, svazek cibule, omáčku, vodu a pomeranč. A pak jen najít volné rošty, kde by mi ugrilovali cibulky. Pak si stačí jen připevnit bryndák a dívat se okolo sebe, jak na to. V zásadě je to jednoduché. Oloupe se spálená svrchní vrstva, pak si cibulku namoříte do omáčky, zakloníte hlavu a ukusujete a snažíte se nepobryndat. Že u toho zažijete spousty srandy, je víc než nasnadě.

Nejen jídlem je člověk živ

Abychom nezůstali jen u jídla. Kam vyrazit na túru? Určitě do přírodního parku Serra de Montsant, který se nachází na severu katalánského regionu Priorat.  Není to zdánlivě nijak vysoké pohoří, ale občasná převýšení dají zabrat. Pokud se na pohoří díváte z nádherných vinic Prioratu, otvírají se před vámi impozantní skalní stěny na jižním svahu Serra Major s horou Roca Corbatera (1 163 m), která je nejvyšším vrcholem Montsantu. Na severu pohoří protéká stejnojmenná řeka, kde se v majestátní soutěsce Fraguerau nachází nejstarší pustevna Sant Bartomeu z 12. století. Takových staveb je zde nespočet, takže to vypadá, jako kdyby bylo pohoří rájem pro poustevníky.

V Monstant můžete vyrážet na túry podle toho, jak se budete cítit. Jsou zde náročné ferraty i nenáročné, ale úchvatné cesty po vrcholech nebo naopak podél řeky, například asi desetikilometrová trasa od pustevny San Antoni, kam můžete zajet autem a zaparkovat, přes Sant Bartomeu až do Congost de Fraguerau.  Když budete mít štěstí, z vrcholků Montsantu uvidíte i vzdálené Pyreneje a Středozemní moře.

Pro inspiraci a další aktivity v oblasti Valls se podívejte na tyto stránky https://www.femturisme.cat/en/routes/grand-tour-de-cataluna-tram-2-de-tarragona-a-lleida

https://www.spain.info/en/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: