Čtvrtek 6. června 2024, svátek má Norbert
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Farský se vzdal poslaneckého mandátu za STAN kvůli stáži v Oregonu

Česko

  14:17
První místopředseda vládního hnutí STAN Jan Farský se v úterý vzdal poslaneckého mandátu. Přiletěl kvůli tomu z USA, kde je na osm měsíců na studijní stáži na univerzitě v Oregonu. „Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN,“ zdůvodnil Farský v lednu své rozhodnutí vzdát se mandátu. Udělal to ale až po tlaku opozice i vlastního hnutí.

Ve Sněmovně vystřídá Farského ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko.

Když získal Farský grant na výzkumný projekt v USA, myslel si, že zvládne skloubit stáž s prací poslance. Ale neřekl o tom nic voličům, o jejichž přízeň se ucházel ve chvíli, kdy už o stáži věděl.

K rezignaci dotlačilo Farského jeho vlastní hnutí STAN den poté, co se premiér a předseda ODS Petr Fiala distancoval od tvrzení Farského, že podpořil jeho rozhodnutí odjet na půlroční studijní stáž v USA a nechat si zároveň poslanecký mandát. „Já bych do Spojených států na půl roku prostě neodjel,“ řekl Fiala v Událostech, komentářích v České televizi.

„Já jsem ho v tom nepodpořil. Já jsem byl informován panem poslancem Farským, že odjede do Spojených států. A vyjádřil jsem i v tom osobním rozhovoru určité pochybnosti o tom, jestli to je dobrý nápad,“ prohlásil v rozhovoru předseda vlády.

Farský připomínal svou práci ve Sněmovně

Než Farský řekl, že se vzdává mandátu, připomněl svou práci ve Sněmovně a děkoval kolegům, kteří s ním spolupracovali.

„Výrazně bych chtěl poděkovat těm, kteří těch jedenáct let ve Sněmovně mně dali smysl tím, že jsme tady mohli spolupracovat na regulaci hazardu, že jsme mohli prosadit registr smluv, že jsme mohli omezit dluhové otrokářství nebo že jsme přidali pátý týden dovolené vedoucím mládeže,“ řekl končící poslanec.

Popřál vládě, ať se jí daří. „Nemá to jednoduché, protože část složitostí a problémů zdědila, část přichází nanovo. Jedním z problémů, které se objevily nanovo, jsem se stal i já, a já prostě této vládě přeji maximální úspěch a přišlo mi škoda, že bych její práci zatěžoval a komplikoval tím, že bych jí starosti přidělával. Proto jsem se rozhodl, že budu rezignovat na poslanecký mandát. Tímto se také podle článku 24 ústavy vzdávám mandátu poslance této Sněmovny,“ prohlásil Farský.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!