Nová česká bankovka se vyprodala za 15 hodin. Může za to Jaromír Jágr

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
jaromir jagr
Zdroj: Profimedia

Celé to začalo pokřikem fanoušků, kteří jednoduše chtěli, aby byl Jaromír Jágr dostatečně oceněn. „My chceme Jardu Jágra na bankovce mít.“ Slova hokejových nadšenců byla nakonec vyslyšena a legenda dostala ke svým padesátým narozeninám bankovku s vlastní podobiznou.

„Jsem nesmírně šťastný a je mi velkou ctí být součástí tohoto nápadu,“ usmíval se podle idnes.cz Jágr na křtu bankovky v Síni slávy českého hokeje. Tehdy ho nejspíš nenapadlo, jak rychle zmizí, fanoušci totiž neváhali a vrhli se na ni ve velkém. Netrvalo to tak ani den a po slavné Jágrově bankovce se zaprášilo.

V pondělí ráno se na internetu objevila informace o tom, že bude bankovka slavnostně vydána, už v úterý ale svítilo upozornění o tom, že je sběratelský kousek vyprodaný. Takovou rychlost nečekal nikdo, dokonce ani sám Jaromír Jágr, jak se později hokejista přiznal.

10 000 kousků

Bankovka se dostala do prodeje celkem ve čtyřech sériích, vždy po 2 500 kusech. Dohromady tak mohli fanoušci sehnat 10 000 kousků. Ty byly ale okamžitě pryč. Ojedinělou bankovku jednoduše chtěl mít doma každý fanoušek nejen hokeje, ale především samotného Jágra.

Na přední straně bankovky je vyobrazen on sám v provedení grafičky a ilustrátorky Evy Haškové. Dále je na ní erb Triple Gold Clubu, český lev a pochopitelně číslovka padesát. Na zadní straně je pak vyobrazeno Staroměstské náměstí s lesem českých vlajek a slavících lidí. Nakonec jsou tu letopočty, které značí Jágrovo jubileum.

„Rád bych řekl, že se mi to líbí. I když slavím padesátiny, tak jste tam dali obrázky z mých čtyřicátin, když jsem měl ještě dlouhé vlasy. Za dvacet let se nikdo ptát nebude, budu moct říkat, že mi to v padesáti docela slušelo,“ zasmál se sám velikán. Ten zveřejnil informaci o vyprodání i na svém instagramu.

Příště nezaváhá

„Bankovka už je vyprodaná. 10 000 za 15 hodin,“ pochlubil se Jágr na svém instagramu. „Bylo to tak rychlé, že jsem si ji nestihl koupit ani pro sebe. Tak snad za 50 let budu rychlejší,“ zasmál se ve stories. Podle všeho si v dlouhověkosti rozhodně věří.

Zatímco celá řada fanoušků je nadšená z nového přírůstku do sbírky, mnozí jsou nešťastní, že nestihli takový poklad sehnat. Pro příště by tak možná bylo dobré udělat bankovek o něco víc, zájem by o ně rozhodně byl. To těší nejen Jágra, ale i samotné aktéry projektu.

Jágr své 50. narozeniny oslavil sice až 15. února, dárek ale dostala celá řada jeho fanoušků už o den dříve. Jen málokterá česká celebrita se může pochlubit takovou slávou a tím, že má vlastní bankovku. Je vidět, že je hokejista skutečnou legendou proslavenou po celém světě.

Zdroj: Instagram

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články