Spojte se s námi


Ostatní

Jizerská 50 zaznamenala rekordní počet účastníků. 55. ročník ovládli Nygaard a Dahlová

55. ročník Jizerské 50 se vydařil po všech stránkách. Všech závodů, které se v rámci populárního laufu od pátku do neděle jely, se zúčastnilo za dohromady rekordních 8194 lyžařů. Hlavní závod ovládli Nor Andreas Nygaard a Švédka Ida Dahlová.

Publikováno

dne

55. ročník Jizerské 50 se vydařil po všech stránkách. Všech závodů, které se v rámci populárního laufu od pátku do neděle jely, se zúčastnilo za dohromady rekordních 8194 lyžařů. Hlavní závod ovládli Nor Andreas Nygaard a Švédka Ida Dahlová.

Na start hlavního závodu na padesát kilometrů klasickou technikou se v neděli postavilo 4444 závodníků. Jako první odstartovaly elitní ženy, deset minut po nich se na trať vydali elitní muži. Závod byl parádní reklamou na běžkování a zimní Jizerské hory se účastníkům laufu odhalily v celé své kráse.

Novinkou byla zvýšená odměna pro nejlepší sprintery na Jizerce. Nejrychlejší Nor Torgei Suvlend Hovland získal 3000 Euro a splnil tím svůj cíl. Výborně jel i Rus Ermil Vokujev, který byl dlouho vidět na čele.

V průběhu závodu se z hlavního pole oddělila pětice Eklöf, Nygaard, Greberenko, Nyeget a právě Vokujev. V závěrečném sprintu měl nejvíc sil Nor Andreas Nygaard. Druhý dojel jeho krajan Martin Löwström Nyeget a třetí byl Švéd Johannes Eklöf.

Nygaard vyhrál Jizerskou 50 v roce 2019 a o rok později si to zopakoval. Letos si tedy norský laufař v Bedřichově připsal třetí triumf. Z Čechů se umístil nejlépe Jiří Pliska na 20. místě.

„Tempo bylo od začátku vysoké. První kopec mi sebral hodně sil a na Jizerce jsem si myslel, že nedojedu. Nakonec to ale šlo a bylo to krásné,“ podělil se o své dojmy na webu pořadatele nejlepší český závodník.

Ženský závod ovládla Ida Dahlová, spokojená byla i Smutná

V ženském závodě se žádné velké drama neodehrálo. Prémii na Jizerce a 3000 Euro vyhrála překvapivě norská závodnice Anniken Gjerde Alnaesová. V nejtěžším kopci ze Smědavy na Knajpu se pak utrhla Švédka Ida Dahlová a do cíle dojela jako první s velkým náskokem. Vynahradila si tak minulý rok, kdy dojela v Bedřichově těsně druhá.

Až po jedné minutě a osmnácti vteřinách dorazila do cíle další Švédka Britta Johansson Norgrenová a s odstupem dalších osmnáct sekund přijela jako třetí Norka Thea Krokan Murudová. Desátá v cíli byla při svém návratu do bílé stopy nejlepší česká závodnice Kateřina Smutná.

„Přála jsem si skončit do desátého místa a dojela jsem přesně desátá. Jsem velmi spokojená a moc se mi to líbilo, i když prvních pět kilometrů pro mě byla sebevražda a měla jsem pocit, že to zabalím,“ řekla pro web Jizerské 50 dvojnásobná vítězka závodu Kateřina Smutná.

Na letošní Jizerské padesátce se díky aplikaci „EPP Pomáhej pohybem“ vybralo více než 45 tisíc Kč, které tentokrát poputují do Centra cystické fibrózy.

Zdroj: Jizerská 50

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.