Hlavní obsah

Rusko chce při sobotním cvičení prověřit své jaderné zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se v sobotu 19. února pod velením prezidenta Vladimira Putina jako vrchního velitele uskuteční cvičení strategických sil včetně zkoušek spolehlivosti konvenčních a jaderných zbraní. Jeho součástí mají být také starty raket a střel s plochou dráhou letu, uvedla agentura TASS.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Válečná loď ruské černomořské flotily při cvičení u Sevastopolu.

Článek

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel, že jaderné cvičení dále posílí napětí, jde prý o součást pravidelného výcvikového procesu.

Cvičení se odehraje na pozadí nynější krize mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině, kdy západní státníci kvůli vysokému počtu ruských vojáků u ukrajinských hranic varují před možnou ruskou invazí do sousední země v nejbližších dnech. Moskva to odmítá a uvádí, že některé své jednotky už od hranic začala stahovat.

Média: Stahuje se Rusko, nebo jen klame nepřítele?

Zahraniční

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Putin bude na cvičení dohlížet ze „situačního centra“ a že je nutné, aby se na něm podílel. Další podrobnosti odmítl zveřejnit. Dodal, že Rusko o chystaném cvičení informovalo „různé země prostřednictvím různých kanálů“.

Už jsme to plánovali dávno, tvrdí Rusko

Ministerstvo zdůraznilo, že cvičení bylo naplánováno již dříve. Cílem je prověrka bojové pohotovosti vojenských velitelských a kontrolních orgánů, bojových posádek, odpalovacích zařízení, plavidel a strategických bombardérů při plnění stanovených úkolů.

Do cvičení se zapojí rovněž síly vojenského letectva, Jižního vojenského okruhu, raketových vojsk strategického určení, Severní a Černomořské flotily vojenského námořnictva, dodal TASS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám