Radek Smoleňák se raduje se svými spoluhráči.

Radek Smoleňák se raduje se svými spoluhráči. | foto: ČTK

Derby pro Hradec, Boleslav ukončila sérii porážek, Kometa zdolala Spartu

  • 79
V pátek večer se dohrálo pět zápasů 53. kola hokejové extraligy. Ve šlágru dne porazil v derby Hradec Pardubice, v tradičním souboji zdolala Kometa Spartu. Úspěšná byla také Mladá Boleslav, Plzeň nebo Olomouc.

Mladá Boleslav ukončila nepřívětivou bilanci šesti proher a zdolala Budějovice, Litvínov ztratil těsně před koncem vedení a nakonec bral v Plzni pouze bod.

Kometa poprvé v sezoně dokázala porazit Spartu, dvěma góly rozhodl Luboš Horký.

Navrátilec z olympiády David Krejčí pomohl asistencí k výhře Olomouce nad Libercem 3:2 v prodloužení, naopak branka střelce Roberta Říčky nestačila Pardubicím na Hradec.

Boleslav - Budějovice 4:1

Úkol před Mladou Boleslaví stál jasný. Přerušit černou sérii šesti proher v řadě a nakopnout se vítězstvím proti skvěle hrajícím Českým Budějovicím.

A nasazení bylo patrné od první minuty. Hned v té druhé využil zaváhání obrany Motoru Matyáš Kantner a poslal domácí do vedení. To navýšil o jedenáct minut později Ondřej Najman.

Ve druhé třetině se značně přiostřilo, rozhodčí rozdal hned několik trestů, ani jedna z přesilovek ale nebyla využita. V ojedinělé chvíli při hře pět na pět přidal třetí branku Boleslavi Mário Lunter. Naději Motoru dodal Josef Koláček, který pouhých čtrnáct vteřin před koncem druhé třetiny využil nabídnuté trestné střílení. 

Avšak v závěrečné dvacetiminutovce viděli diváci jen jediný gól, David Šťastný přidal pojišťující trefu do prázdné klece.

Adam Jánošík z Mladé Boleslavi a Daniel Voženílek z Českých Budějovic v bitce.

Petr Haken (Mladá Boleslav): „První třetina dala ráz celému zápasu. Já jenom musím pochválit všechny hráče, protože pak jsme se chvílemi dostávali pod tlak. Škoda, že jsme si nepomohli třeba ještě v přesilovce pět na tři. Ale vítězství jsme potřebovali a dnes jsme si ho i víc zasloužili.“

Jaroslav Modrý (České Budějovice): „Měli jsme špatný vstup do zápasu. Soupeř nás v první třetině přehrával rychlostí, vyhrával osobní souboje. My jsme pak srovnali fyzičnost, začali jsme bruslit, ale soupeř nám odskočil. Byť jsme odehráli dobré dvě třetiny, tak nás úvod zápasu stál celé utkání.“

Plzeň - Litvínov 4:3P

Litvínov potřebuje sbírat body, aby uhájil minimálně třinácté místo před dotírajícím Kladnem. V pátek večer ho čekala čtvrtá Plzeň, která hned ve druhé minutě potvrdila roli favorita. Na brankovišti se dobře zorientoval Filip Suchý a s přehledem překonal Jakuba Neužila.

Velkou šanci nabídl hostům dvojitým vyloučením Tomáš Mertl a Litvínov vyrovnal. V přesilovce se trefil Patrik Zdráhal. Vedení vrátil domácím rovněž v přesilovce Ludwig Blomstrand.

Ve druhé třetině gól nepadl a klíčovou se stala až 43. minuta. V ní totiž hosté dvěma slepenými góly v rozmezí 25 vteřin převrátili stav utkání na svoji stranu. Trefili se Giorgio Estephan a Jiří Fronk.

Už to vypadalo, že si Litvínov jde pro tři body, nicméně minutu před koncem poslal zápas do prodloužení Jan Schleiss. V něm nakonec byla úspěšnější Plzeň, o výhře rozhodl Lukáš Kaňák.

Hráči z Plzně se radují ze vstřelené branky.

Václav Baďouček (Plzeň): „Litvínov hrál nepříjemný agresivní hokej. Chtěli jsme před utkáním získat tři body, ale nakonec jsme rádi za dva. Od druhé třetiny se nám hra nedařila a zkomplikovali jsme si situaci dvěma fatálními chybami v úvodu třetí třetiny. Tam jsme soupeři obrat darovali. Musím mužstvo pochválit za to, jak bojovalo a dokázalo těžký zápas ještě otočit.“

Vladimír Růžička (Litvínov): „Inkasovali jsme rychlý gól, ale během první a druhé třetiny jsme se do toho dostávali. Hlavně ve druhé třetině jsme měli poměrně dost šanci a dostali jsme se víc na puk. Plzeň měla výborné protiútoky, na které jsme si museli dávat pozor, dostávali se z nich také do šancí. Na začátku třetí třetiny se nám povedlo během chvilky otočit zápas na 3:2, ale bohužel v power play jsme dostali vyrovnávací gól a podtrhla to chyba v prodloužení.“

Kometa - Sparta 2:1

Tradiční a zároveň poslední vzájemné střetnutí dvou soupeřů z Prahy a Brna v letošní sezoně bylo na programu 53. kola. A vcelku výjimečně nemusel rozhodčí rozdat velké množství trestů, pouze čtyři menší tresty. 

Skóre otevřel v sedmnácté minutě v úniku střelou mezi betony Luboš Horký. V poměrně klidném utkání dále padaly branky až těsně před koncem. V 55. minutě přidal svůj druhý gól v zápase Horký a minutu a půl před závěrečnou sirénou připravil Marka Čiliaka o čisté konto Miroslav Forman.

Gennady Stolyarov ze Sparty stíhá Eduarda Šalého z Brna.

Jiří Kalous (Brno): „Byl to boj o každý metr ledu s výborným soupeřem. Dostali jsme se do vedení, v závěru zápasu jsme se až moc stáhli, Sparta si vytvořila velký tlak, při nás stálo štěstí a jsme rádi za tři body. Kromě nich mě těší vyprazdňující se marodka, vrátili se Mueller, Horký i Vincour, jsou v plné zátěži. Je už na čase po celé sezoně být kompletní.“

Josef Jandač (Sparta): „Nám trochu trvalo, než jsme se rozjezdili, byli jsme v úvodu takoví zpomalení, ale popravdě jsme to po čtvrtečním zápase čekali. Chtěli jsme ustát první třetinu bez branky, ale to se po naší chybě nepovedlo, tato branka byla klíčová, rozhodla duel. Po polovině zápasu jsme se zvedli, v závěru jsme měli tlak, nastřelili jsme nějaké tyčky, bod by byl pro nás zlatý. Mužstvo to odmakalo a oddřelo, body bere Kometa a my jí k tomu gratulujeme.“

Pardubice - Hradec 1:4

I v Pardubicích padla branka velice brzo. Ve druhé minutě otevřel skóre zápasu Jordan Perret. O devět minut později vedl Hradec už o dva góly. Graeme McCormack vystřelil od modré čáry a na brankovišti byl nejsilnější Jakub Lev, který protlačil puk za záda Dominika Frodla.

I ve druhé třetině byl Hradec úspěšnější. Nenápadnou ránu vyslal od mantinelu Nikita Ščerbak a ta zaplula až do sítě. Svým druhým gólem navázal na Ščerbaka Lev a za domácí pouze korigoval Robert Říčka.

Radek Smoleňák z Hradce Králové se raduje za Davidem Matthewem Petgravem z Pardubic.

Richard Král (Pardubice): „Měli jsme dobré první střídání a pak jsme šli nesmyslně na pinčink až někam do rohu. Dali jsme soupeři přečíslení, které využil. A od té doby existoval jeden mančaft. Musím říct, že Hradec byl jednoznačně lepší. Ať už vezmu pohyb, důraz, prostě všechno. Jak se nám dařilo herně v předchozích zápasech, tak tentokrát jsme propadli. Hradec naprosto zaslouženě vyhrál.“

Ladislav Čihák (Hradec Králové): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, začali jsme prakticky gólem. Myslím, že celé utkání se nám povedlo. Kromě malého výpadku na konci druhé třetiny kluci odvedli skvělý výkon. Kluci to odmakali celých šedesát minut. Já jako nezávislý člověk vnímám, jak tato dvě města specifickým zápasem žijí. Je to až neuvěřitelné. Jsem proto rád, že jsme utkání zvládli.“

HC Dynamo Pardubice - Mountfield Hradec Králové 1:4 (0:2, 1:2, 0:0)

Branky: 39:24 Říčka (Mikuš) - 1:17 Perret (Pavlík, Jergl), 10:44 Lev , 22:29 Ščerbak , 36:47 Lev (McCormack, Oksanen). Rozhodčí: Vladimír Pešina, Robin Šír - Miroslav Lhotský, Milan Svoboda. Diváci: 1000.

HC Dynamo Pardubice: Frodl - Mikuš, Zdráhal - Košťálek, Sergijenko - Petgrave, Vála - Hrádek - Cienciala, Poulíček, Říčka - Kousal, Musil 11, Paulovič - Anděl, Blümel, Hecl - Roman, Švyrjov, Urban

Mountfield Hradec Králové: Novotný - Blain, Nedomlel - Pavlík - Jank, McCormack - Lev, Oksanen, Smoleňák - Jergl, Klíma 34, Perret, Pilař - Klíma 67, Lalancette, Ščerbak - Cingel, Orsava

Přejít na on-line reportáž

Olomouc - Liberec 3:2P

Liberec do zápasu nevstoupil vůbec dobře. Už ve druhé minutě Jaroslav Vlach tvrdě srazil Petra Koloucha na hrazení a v zápase dohrál. Olomouc ale pětiminutovou přesilovku využít nedokázala.

Poprvé se prosadil tak až v osmnácté minutě Jakub Navrátil. Olomouc využila až třetí nabídnutou přesilovku, která přišla na konci druhé třetiny. Jan Knotek zpoza brány našel přesně Koloucha a ten se nemýlil.

Ve třetí třetině ale dominovali hosté a dvěma brankami si vynutili alespoň prodloužení. Prosadili se Jan Ordoš a necelé dvě minuty před koncem Marek Zachar. V prodloužení rozhodl Jiří Ondrušek.

Jiří Ondrušek z Olomouce a Jan Šír z Liberce v souboji.

Zdeněk Moták (Olomouc): „Musíme respektovat sílu soupeře a ta je obrovská. Náš výkon byl ale kvalitní a první dvě třetiny jsme hráli dobře, měli jsme střelecké i brankové příležitosti a dostali jsme se asi na 30 střel. Bohužel jsme pak inkasovali příliš brzy kontaktní gól, v oslabení jsme obdrželi druhou branku a zápas šel do prodloužení. Musíme si vážit každého bodu, zároveň jsme si řekli, že si pro ten druhý bod půjdeme.“

Patrik Augusta (Liberec): „V první třetině se nám podařilo ubránit sedm minut oslabení. Soupeř pak dal gól z trochu náhodné akce, díky čemuž se uklidnil. My jsme se zvedli na začátku druhé třetiny, měli jsme dvě tři šance včetně tyčky. Pak se to zlomilo a posledních deset minut druhé třetiny byl soupeř lepší a tlačil nás. Proti takto kompaktní a silné obraně to nebylo jednoduché utkání. I když jsme prohráli, což nikdo nechce, tak můžeme být mírně pozitivní díky povedené třetí třetině a návratu do zápasu.“

V předehrávkách 53. kola porazil Zlín Kladno 3:2 a Vítkovice uspěly v Třinci 3:1. Pauzu mají Karlovy Vary.


Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.