Spojte se s námi


Zimní sporty

Příběh Španělska na ZOH: Snowboardistka získala teprve pátou medaili v jeho historii! Kdo je získal před ní?

Queralt Castelletová získala na letošních Zimních olympijských hrách v Pekingu stříbrnou medaili na U-rampě! Zapsala se tak výrazně do historie své země, Španělsko totiž na ZOH získalo teprve svou pátou medaili. Kdo je získal před ní?

Publikováno

dne

Queralt Castelletová získala na letošních Zimních olympijských hrách v Pekingu stříbrnou medaili na U-rampě! Zapsala se tak výrazně do historie své země, Španělsko totiž na ZOH získalo teprve svou pátou medaili. Kdo je získal před ní?

Španělsko není zemí, kterou byste očekávali často vídat na Zimních olympijských hrách. Ačkoliv má země vskutku vysoké hory, její medailová účast je velkou raritou.

Na letošních olympijských hrách totiž získala sportovkyně Queralt Castelletová stříbrou medaili, čímž navýšila historický počet své země na pět medailí.

Kdo všechno je získal? Vůbec prvním zimních medailistou ze Španělska byl jednadvacetiletý Francisco Fernandez Ochoa, který překvapil celý svět.

V roce 1972 ovládl v Alpském lyžování disciplínu slalom o celou sekundu před druhým závodníkem. Po závodě si Ochoa zapomněl svou identifikační kartu a japonští strážci mu nepovolili vstup na medailový ceremoniál, i když jim řekl, že je olympijský vítěz.

Druhá španělská medaile zůstala v rodině. Tentokrát ji získala Franciscova sestra Blanca Fernández Ochoaová, která byla o 13 let mladší než on.

Stalo se tomu na ZOH 1992 v Albertville, kde získala bronzovou medaili také ve slalomu. Následně ukončila svou kariéru profesionální sportovkyně ve věku 28 let.

Následně byla 26 let dlouhá pauza, po které následovaly hry v Pchjongčchangu roku 2018. Tam odcestovalo 13 sportovců ze Španělska a hned dva získali medaili.

Nejprve vybojoval bronz šestadvacetiletý Regino Hernández ve snowboardcrossu, o dva dny později i stejně starý krasobruslař Javier Fernández.

Castelletová tak tento rok zaokrouhlila počet medailí na pět, mohlo být ale ještě lépe, a to mnohem. Na ZOH 2002 v Salt Lake City totiž Španělsko získalo tři zlaté.

Vybojoval je Johann Mühlegg, jenž byl německým běžcem na lyžích, který reprezentoval v letech 1999 až 2002 právě Španělsko.

Zlata získal ve stíhačce, na 30 km volně a na 50km volně, nicméně dodatečně mu byly medaile sebrány. Mühlegg byl totiž usvědčen z užívání zakázané látky darbepoetinu a po incidentu se rozhodl ukončit kariéru.

Zdroj: Olympics, Wikipedia

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.