Spojte se s námi


Hokej

Slovenský hokejový megaúspěch: gratulace ze všech stran, Slafkovský, Rybár i Šatan hrdiny a sedmimilionová odměna

Celé Slovensko slaví obrovský olympijský úspěch – jeho hokejisté dovezou domů poprvé v samotné historii země bronzové medaile. Týmu tak gratulují nejvrcholnější političtí představitelé i velké sportovní osobnosti. Co vzkázali, jaké byly reakce hráčů a jakou si za cenný kov vyslouží odměnu?

Publikováno

dne

Celé Slovensko slaví obrovský olympijský úspěch – jeho hokejisté dovezou domů poprvé v samotné historii země bronzové medaile. Týmu tak gratulují nejvrcholnější političtí představitelé i velké sportovní osobnosti. Co vzkázali, jaké byly reakce hráčů a jakou si za cenný kov vyslouží odměnu?

„Slovensko žije hokejem! Naši reprezentanti získali bronzové medaile, celou zem postavili na nohy a způsobili obrovské šílenství.” Tak zní jeden z mnoha titulků podobného charakteru, které o sobotním odpoledni zasypaly titulní strany slovenských médií.

Jejich národní tým se na zimní olympiádě v Pekingu postaral o prvotřídní překvapení. Poprvé v samostatné historii země přiveze z pod pěti kruhů medaile. V rozhodujícím souboji o třetí místo šokoval Švédsko, když mu nedovolil vstřelit jediný gól a zvítězil 4:0. Není tedy divu, že Slovensko propadlo hokejovému šílenství.

„Zatím si uvědomujeme jen tak na 30 procent, co jsme vlastně dokázali. Hráli jsme pro lidi na Slovensku, jeden pro druhého, pro to, co jsme měli na hrudi. Jsem neskutečně hrdý na tento tým. Člověk šel z posledního, sáhli jsme si na úplné dno. Takhle vyčerpaný jsem ještě nebyl, ale stálo to za to,” odfrknul si v přenosu RTVS kapitán Marek Hrivík.

On i jeho spoluhráči museli v devíti dnech zvládnout šílenou porci sedmi zápasů. K medaili jim přitom stačilo vyhrát pouhé čtyři z nich. I to je naprosto nebývalá záležitost. Nemluvě o tom, že k účasti v turnaji se museli ještě prokousávat přes kvalifikaci. To jsou další z důvodů, proč Slováci překvapili celý hokejový svět.

A nejen ten, ale především svou rodnou zem, jež před olympiádou rozhodně nic takového nečekala. O to větší radost v ní však po závěrečné siréně duelu se Švédskem propukla.

„Obrovská gratulace našim hokejistům do Pekingu. Díky, že jste za celý turnaj neztratili odhodlání. Přinesli jste radost téměř do každé slovenské domácnosti. Zisk bronzové medaile je fantastickým sportovním úspěchem pro celé Slovensko. Jsme na vás hrdí,” blahopřála ihned prostřednictvím Športu prezidentka Zuzana Čaputová.

„Děkujeme chlapci, celé Slovensko se raduje díky vám. Jste naši obrovští hrdinové. Po celou olympiádu jsme vám věřili a fandili v každém zápase. Předváděli jste skvělé výkony. Těšíme se na vás doma na Slovensku!” vzkázal zase předseda vlády Eduard Heger.

Richard Lintner, mistr světa se Slovenskem z roku 2002, zase na svůj Instagram originálně napsal: „Takhle to vypadá, když si chlapci obují dělnické boty, nasadí montérky a svářečské rukavice a rozeberou Švédy na šroubky.”

Přitom to mohl být právě on či někdo z jeho tehdejších spoluhráčů v dresu s dvojramenným křížem na hrudi, kdo zlatem ze světového šampionátu před dvaceti lety motivoval nové slovenské hrdiny k hraní hokeje.

Teď země doufá v další velký boom. „Věřím, že tento úspěch nám přinese nový zájem o hokej a víc pozornosti. Vždyť jsme dokázali sjednotit Slovensko. Věřím, že si to lidé užívají,” pronesl prezident tamního hokejového svazu a mimo jiné někdejší kapitán reprezentace Miroslav Šatan.

Ten nyní po letech opět patří mezi národní hrdiny. Na přelomu století dovedl jako kapitán Slovensko k bronzové, stříbrné i zlaté medaili z MS. Teď je, společně s kanadským koučem Ramseym, považován za jednoho z klíčových hráčů v hokejovém zákulisí.

„Je neskutečné, že tak malá země má takový úspěch. Můžeme děkovat Craigovi a Mirovi Šatanovi za jejich práci. Doufám, že se na tom bude stavět a pomůže se celému sportu. Dělá reklamu celému Slovensku a lidi, kteří mají sport podporovat, by si toho měli vážit,” zdůraznil jeden z asistentů Craiga Ramseyho Andrej Podkonický.

Co se hrdinů přímo z ledu týče, ve velkém je pochopitelně oslavován brankář Patrik Rybár, který v turnaji nastoupil do šesti zápasů a zvládl je s naprosto neuvěřitelnou 96,6% úspěšností a jen 0,86 obdrženými góly na zápas.

Ano, ten Patrik Rybár, který ještě čtyři sezony nazpět chytal vedle extraligového Hradce tu a tam i za Litoměřice. V následujících ročnících se však přes AHL a finskou nejvyšší soutěž propracoval až do KHL, jmenovitě Dynama Minsk.

Vůbec největší obdiv a pochvaly však směřují k Juraji Slafkovskému, velké kometě a dost možná i v celkem blízké budoucnosti hvězdě NHL. Vždyť tento 17letý mladík se na velkém turnaji mezi dospělými blýsknul 7 přesnými zásahy!

„Jsem strašně šťastný, že se nám to povedlo. Budu si to pamatovat do konce života,” pravil nadšeně pro iSport. Mimochodem právě tento rodák z Košic je také největším favoritem na cenu pro nejužitečnějšího hráče hokejového olympijského turnaje. Třeba i pro své dva góly ze zápasu se Švédskem, z nichž první se nakonec ukázal býti i vítězným.

Šlo o tečovanou střelu z velkého úhlu od mantinelu, která skončila přesně pod víkem. „Když mám to štěstí, spadne to tam i z bufetu. Dneska jsem stál někde v řadě na hotdog a stejně z toho byl gól,” usmál se, když se jej snažil popsat.

Usmívat se přitom jistě nebude jen při pomyšlení na to, co dokázal, nebo při oslavách úspěchu s fanoušky, ale i když při pohledu na svůj bankovní účet. Tým má totiž za bronz slíbený bonus 275 000 eur (zhruba 7 milionů korun), což v přepočtu vychází příjemných 266 tisíc korun na jednoho hráče. Realizační tým si pak má rozdělit dalších bezmála 30 tisíc eur.

Zdroje: Šport, Čas, Sportnet, iSport

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.