Spojte se s námi


Hokej

Hodnocení všech týmů na ZOH: Jackpot Slafkovský, propad Kanady a Čechů. Čína do počtu 

Hokejový olympijský turnaj v Pekingu je definitivně minulostí. Podruhé po sobě jsme sledovali zvláštní podívanou, ve které chyběli nejlepší hráči planety. I proto se zrodilo opět dost poměrně překvapivých výsledků, ze kterých nejvíce vyčnívající bronzoví Slováci. Naopak výsledkem se nebude pyšnit nejen Česká republika, ale ani Kanada, která zůstala daleko za očekáváním.

Publikováno

dne

Hokejový olympijský turnaj v Pekingu je definitivně minulostí. Podruhé po sobě jsme sledovali zvláštní podívanou, ve které chyběli nejlepší hráči planety. I proto se zrodilo opět dost poměrně překvapivých výsledků, ze kterých nejvíce vyčnívající bronzoví Slováci. Naopak výsledkem se nebude pyšnit nejen Česká republika, ale ani Kanada, která zůstala daleko za očekáváním.

Ruku na srdce, žádná vražedně zábavná podívaná to opravdu nebyla. Určitě se nedá turnaj přehnaně shazovat na úroveň Euro Hockey Tour, nicméně budeme velmi vděční, pokud už za čtyři roky v Itálii budou součástí olympijského turnaje hráči NHL.

V Pekingu se sešlo celkem dvanáct reprezentačních výběrů, které své soupisky skládali především ze zdrojů evropských soutěží. Nabízíme stručný přehled všech účastníků, jak si v čínské bublině vedli.

 1. FINSKO

Finové se dají v posledních letech přirovnat k tichým zabijákům. Při nominaci před turnajem na vás nepůsobí jako vražedná zbraň, která hodlá ničit všechny soupeře. Přesto chirurgicky přesně dodrženým systémem, vytvořený Jukkou Jalonenem, zdeptají všechny soupeře. V základní skupině máte šanci, pak už se můžete stavět na hlavu. Ať jde o MS nebo ZOH, Finové v posledních letech udávají tempo světového hokeje.

 2. RUSKO (ROV)

Vlajka, nevlajka – to není vůbec podstatné. Rusové patřili k velkým favoritům už dávno před turnajem. Hvězdný výběr z KHL by měl z přehledem vyřídit většinu ostatních týmů, které čerpají hráče ze svých soutěží. Ačkoliv nakonec Rusové došli do finále, žádná přesvědčivá ofenzivní smršť to nebyla. Jen ve dvou zápasech dokázali zvítězit o dvě branky, když hráli zrovna s Dánskem. Ve zbytku šlo o utrápená jednogólová vítězství, které přesto stačily na stříbrné medaile. I tak zůstalo ruské šampaňské v lednici. Druhé místo je bráno jako nesplněný úkol.

 3. SLOVENSKO

Při hledání největšího překvapení máme bez jakýchkoliv pochybností jasného vítěze. Na Slovensku si v sobotu dopřáli slavnostní večeři v podobě bronzových halušek. Během pár dní nám východní sousedi naservírovali hned několik zajímavých úkazů: 

a) Když se přesně dodržuje dobře stanovený systém, můžete být úspěšní. 

b) Sazka na zahraničního kouče muže být zajímavá a efektivní zároveň.

c) Nejúčinnější je mix zkušených a mladých hráčů.

A sedmnáctiletý Slafkovský? To je kapitola sama o sobě. Takový jackpot neměl v sestavě žádný jiný tým.

 4. ŠVÉDSKO

Po výbuchu na posledním světovém šampionátu nebylo příliš složité vylepšit umístění. Švédům se sice nepodařilo zasypat jarní kráter cenným kovem, i tak mohou být fanoušci Tree Kronor poměrně spokojení. V období největší krize posledních let si zahráli o medaile. Takovou krizi bychom také brali.

 5. USA

Mladý tým univerzitních hokejistů se stal obětí slovenské senzace. V základní skupině Američané nezaváhali, vypadali možná nejlépe ze všech. Ve čtvrtfinále s nimi ale vyrazil dveře tým, který do turnaje prošel z kvalifikace. Je to trochu pech. Jsem si ale jistý, že by to Herb Brooks v Lake Placid 1980 nedopustil. 

 6. KANADA

Javorové listy s hráči z NHL nebo bez, to jsou dva naprosto odlišné světy. V opačném případě by zcela jistě Kanaďané útočili na zlato. Říká se, že kanadská hokejová nátura je natolik vrozená, že s ní může uspět jakýkoliv poskládaný tým. V Pekingu se ale tahle teorie nepotvrdila. Jasně, veřejnost sledující především NHL se z toho hroutit nebude. I tak je šesté místo pro kolébku hokeje propadák. Všichni jsme čekali víc.

 7. DÁNSKO

Věřili byste tomu, že za Kanadou někdy v těsném závěsu uvidíte Dánsko? Není to ale důkaz toho, že by se hokejový svět zbláznil, nýbrž vyrovnává. Olympiáda s evropskými hráči dává příležitost hokejovým trpaslíkům, Dánové ji chytili za pačesy. Potrápili úplně všechny a našli jen jednoho přemožitele. Kdyby na cestě za svou senzaci nenarazili dvakrát na Rusy, bůh ví, co by se dělo.

 8. ŠVÝCARSKO 

U Švýcarů nikdy nevíte. Jednou je to naprostá senzace, když se od nich následně čeká, že by mohli uspět, tak nelogicky vyhoří. V osmifinále vystavili stopku českému týmu. Už dávno ale pro ně tahle meta neznamená vrchol. Sami vědí, že mají na víc, klidně i na medaili. Na tu olympijskou to ale mohou zkusit až za další čtyři roky.

 9. ČESKO  

Parta kolem Filipa Pešána bude už navždy nesmazatelně zapsána pod historicky nejhorším umístění v dějinách. Mnohdy jsme se tomuto označení snažili vyhnout, ale letos můžeme klidně tohle fiasko nazvat ostudou. Výbuch, selhání… vyberte si sami. Český hokej neodkladně potřebuje šokovou terapii. Dojde to konečně zodpovědným lidem? Nebo budou kdysi tento hokejový klenot ze středu Evropy nadále ničit?

 10. NĚMECKO

Asi kdybychom zapomněli na jejich spanilou jízdu před čtyřmi lety v Pchjongčchangu, tak bychom tohle umístěni lépe pochopili. Jedna utrápená výhra s Čínou (3:2) je k zamyšlení i pro papírově dlouhodobě slabší tým. V osmifinále se Slováky neměli vůbec nárok. Tahle olympiáda se po hokejové stránce nepovedla Němcům vůbec v ničem.

 11. LOTYŠSKO

Od Lotyšů toho nikdy až tak moc nečekáte. Občas dokážou překvapit a potrápit i světovou elitu. Bez hráčů NHL měli možná největší šanci za posledních několik let, minimálně zopakovat senzační semifinále ze Salt Lake City 2002. Nakonec ale nenašli cestu k jedinému vítěztví. I přes skromnější ambice se pokusí na jarním MS ve Finsku ukázat o něco víc.

 12. ČÍNA

Největší hokejový omyl v olympijském systému, který zaručuje na turnaji účast domácího týmu. Číňané nejvíce překvapili tím, že přejmenovali své naturalizované cizince. Dva vstřelené góly v síti Německa a Kanady možná zní trochu jako senzace, ale jinak to byl tým vyloženě do počtu, který neměl nárok čímkoliv někoho zaskočit. Číňané mohou děkovat, že se nepodařilo do Pekingu dostat hráče z NHL. Možná by pak museli upravit i pravidla o délce hokejového utkání. Naštěstí tyhle šeredné příděly zůstaly jen v teoretické rovině.

Zdroj: IIHF, Peking 2022

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.