Alicante – oáza slunečního svitu na divokém pobřeží

Alicante – oáza slunečního svitu na divokém pobřeží

Bývala římská provincie Lucentum, nám v současné době známá jako Alicante, je rájem všech nadšenců do surfování, ale i milovníků vína a olivových olejů. Celá provincie Alicante hraje všemi barvami, od žluté barvy slunečních paprsků až po růžovou barvu solné laguny.

Jakmile se dostanete na hranice provincie Alicante se stejnojmenným hlavním městem, přivítají vás slunečné paprsky, jež se odráží od skalnatého pobřeží. Slunce vytváří nepřebernou škálu bělostných odlesků. Není tak divu, že se jedná o oblíbenou turistickou destinaci, s množstvím písečných pláží, které jsou již za prvních jarních měsíců ideálním místem pro načerpání energie po zimě.

Alicante –  žlutá barva slunečních paprsků

Dominantou přístavního města je hrad svaté Barbory mohutně se tyčící na kopci Mount Benacantil  s překrásným výhledem na celé pobřeží. Mnohými je považován za středověký skvost nejen Španělska, ale i celé Evropy. Na hrad je také krásný výhled z oblíbené městské pláže El Postiguet. Ta je od prvních jarních paprsků poseta lehátky nejen místních obyvatel, ale i turistů, kteří chtějí po zimě načerpat sluneční sílu. Zajímavostí je, že přímo z pláže vám část pevnosti bude připomínat lidskou tvář známou jako „MoorHead“.

Kdo by se nespokojil s pláží přímo v historickém centru města, může se vydat na jen 5 kilometrů vzdálenou pláž Playa de San Juan. Průzračná voda, bělostný písek a spousta obchůdků a restaurací slibuje ideální letovisko pro strávení dovolené.

TIP: Z Alicante jezdí pravidelné trajekty na ostrov Tabarca. Pokud budete chtít utéct před shonem města a všudypřítomnými auty, je tento 11 námořních mil vzdálený ostrůvek jasnou volbou. Díky své bohaté podmořské fauně je i vyhledávanou lokalitou pro šnorchlování a další vodní sporty. Večer si pak v některé z pobřežních restaurací nesmíte nechat ujít místní specialitu, rybí polévku Caldero.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Benidorm – šedá barva mrakodrapů

Opakem středověkého Alicante je městečko Benidorm. To bylo až do padesátých let minulého století pouhou rybářskou vesničkou. O jeho slávu se zasadil starosta Pedro Zaragozy, který z něj během své 17leté vlády učinil španělský „Manhatton“. Ocitáte se tak v úplně jiném Španělsku. Pláže jsou lemované nejen palmami, ale i mrakodrapy. Dokonce je zde hned po Manhattanu druhý největší počet mrakodrapů a výškových budov na metr čtvereční. Při koupání na místní dvou kilometrů dlouhé písečné pláže Levante, se tak můžete kochat nejen horami mrakodrapů, ale i pohořím, které celé město obklopuje. Chrání jej tak před nepříznivými povětrnostními vlivy. A Benidorm je jedním z nejteplejších míst na pobřeží.

Altea –  bílá barva typických domečků

Kousek dále od pobřeží leží, turisty ještě příliš neobjevené, městečko Altea. S typickou architekturou bílých domečků nabízí útočiště všem, které znavil rušný život v letoviscích na pobřeží. Romantiku španělského venkova si nejlépe užijete na menších skalnatých plážích. Nebo můžete jen tak nasávat atmosféru hlavního města kultury Valencijského společenství poblíž kostela Panny Marie útěchy. Krásného chrámu s modrou kupolí a dech beroucím výhledem na skalní vrchol Ifach, symbol celého východního pobřeží.

Calpe – modrá barva podmořského světa

Vápencová skála Peñón de Ifach, je také symbolem městečka Calle. K této dominantě vystupující z moře, jež byla vyhlášena přírodní rezervací, se také můžete vydat. Jen pozor, počet turistů v rezervaci je omezen. Její návštěvu je tak třeba si dobře naplánovat, odměnou vám však bude výhled na celou zátoku lemovanou plážemi a skalnatými plážičkami. Pro prozkoumávání podmořského světa jsou ideální oblázkové pláže El Collao a Gasparet, přístupné pouze od moře. Calpe není zajímavé jen pro své plážové krásy, za zmínku stojí určitě i ulice Paternina, jež zdobí desítky rozkvetlých květináčů a domečků s barevnými mozaikami.

TIP: Od dubna můžete přímým letem z Prahy letět do Alicante s Eurowings

Torrevieja – růžová barva jezera

Značně netypickou barvou pro přímořské resorty je růžová. Tu najdeme nedaleko městečka Torrevieja, kam se sjíždějí lidé z celého světa. Najdete zde totiž jeden z nejpůsobivějších přírodních parků v provincii Alicante. Las Salinas de Torrevieja se rozprostírá na ploše 1,400 ha a s oceánem je propojen kanálem známý jako Acequión. Ten byl vytvořen za účelem získávání soli již ve 13. století. Právě díky velké koncentraci soli a speciální jednobuněčné řasy Dunaliella salina, která obsahuje vysoké množství beta-karotenu (provitamin A) získává místní jezero, Laguna Salada de Torrevieja výrazně růžové zbarvení.

https://www.spain.info/en/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: