Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sankce mají Rusko bolet. Míří na oligarchy, politiky, banky i Nord Stream 2. EU se shodla jednomyslně

Svět

  12:56aktualizováno  19:35
Státy EU se jednomyslně shodly na přijetí sankcí proti Rusku, řekl po jednání ministrů zahraničí šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Budou je koordinovat se spojenci. Německo oznámilo, že nezprovozní plynovod Nord Stream 2. Británie cílí na ruské podnikatele a banky.

Na dosavadní sankční seznam podle Borrella přibudou více než tři stovky poslanců Státní dumy, kteří navrhli uznání nezávislosti separatistických území na východě Ukrajiny. Sankce postihnou také na dvě desítky dalších činitelů či subjektů.

EU zároveň potrestá ruské banky a omezí přístup ruského režimu na finanční a kapitálový trh unie, uvedl Borrell. Unie rovněž omezí obchod se zmíněnými regiony Donbasu.

„Tento balík sankcí, který členské země schválily jednomyslně, Rusko zabolí. A zabolí ho hodně,“ prohlásil Borrell k opatřením, jejichž přijetí podle něj předcházely dlouhé hodiny vyjednávání mezi unijními státy a institucemi. Některé země v čele s pobaltskými státy podle diplomatů požadovaly co nejtvrdší sankce, naproti tomu Maďarsko zprvu nedávalo najevo jasnou podporu jakýmkoli postihům.

„Naše dnešní akce je reakcí na agresivitu ruského chování,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci. „Pokud bude Rusko pokračovat v eskalaci této krize, kterou vytvořilo, jsme připraveni podniknout další kroky v reakci,“ dodala s tím, že situace odhaluje, že EU musí být méně závislá na ruském plynu.

Von der Leyenová a Borrell ocenili rozhodnutí německého kancléře Olafa Scholze kvůli postupu Ruska vůči Ukrajině pozastavit proces udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2. „Nedotknutelnost a neměnitelnost hranic stejně jako suverenita států je základem našeho poválečného pořádku,“ řekl Scholz.

Nyní je podle Scholze na mezinárodním společenství, aby na toto „jednostranné, nepochopitelné a neoprávněné jednání“ ruského prezidenta reagovalo. Cílem musí být vyslat Rusku jasný signál, že takovéto chování nezůstane bez následků, míní kancléř. 

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila sankce proti Rusku za nelegitimní. Podle ní je to jediný nástroj Západu k omezení ruského rozvoje.

Zasáhneme tvrdě, vzkázal Moskvě Johnson

Britský premiér Boris Johnson v úterý oznámil, že Británie proti Rusku zavede balíček mezinárodních opatření, jehož součástí je například uvalení sankcí na pět ruských bank a tři podnikatele, kteří jsou podle Londýna blízcí Kremlu. „Zmrazíme jim aktiva a zakážeme vstup do země,“ uvedl Johnson.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová v prohlášení uvedla, že Británie rovněž uvalí sankce na členy ruského parlamentu, kteří dnes hlasovali pro uznání nezávislosti povstaleckých republik. Spojené království v dalších týdnech rovněž rozšíří sankce, jež nyní platí pro Krym, i na oblasti Luhansku a Doněcku, jež nejsou pod kontrolou ukrajinské armády. „Žádná osoba nebo firma z Británie nebude schopna obchodovat s tímto územím, dokud se nevrátí pod kontrolu Ukrajiny,“ uvedla.

„Balíček bude první z přívalu sankcí, protože věříme, že přijde další iracionální chování Kremlu,“ řekl premiér s tím, že Rusko pondělním vpádem na Donbas narušilo ukrajinskou suverenitu a zásadně porušilo mezinárodní právo. Johnson podotkl, že britské sankce rovněž zasáhnou „ekonomické zájmy, které podporují ruskou válečnou mašinérii”.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

„Velmi tvrdě zasáhnou Rusko a je toho mnohem víc, co se chystáme udělat v případě invaze,” řekl. „Nepochybujte o tom, že pokud bude ruským společnostem bráněno získat kapitál na finančních trzích Spojeného království, začne to hodně bolet,“ uvedl Johnson. 

„Sankce míří nejen na subjekty na Donbase, v Luhansku a Donětsku, ale v samotném Rusku, míří na ruské ekonomické zájmy tak silně, jak dokážeme,“ řekl předseda britské vlády.

Putin se podle šéfa britského kabinetu rozhodl pro invazi, protože se obklopil poradci, kteří mu říkají, že Ukrajina není samostatným státem, v čemž se však „zásadně přepočítal“. 

Západní země podle Johnsona nezasáhly dostatečně tvrdě po ruské anexi Krymu z roku 2014 a nyní nesmí zopakovat stejnou chybu. Johnson rovněž uvedl, že Spojené království se musí ještě více odklonit od ruské ropy a plynu.  „Čím rychleji se naše země dokáže více spoléhat na svoji vlastní energii, tím více budeme prosperovat,“ dodal.

Japonsko zvažuje zákaz vývozu čipů

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid v úterý uvedl, že „ruská invaze na Ukrajinu již začala“. „Evropa se probudila do temného dne a je jasné, že ruský prezident Putin se rozhodl zaútočit na suverenitu Ukrajiny,“ uvedl. 

Johnson vystoupil na konferenci poté, co se ráno konalo jednání komise pro mimořádné události Cobra. V sídle premiéra v Downing Street se k Johnsonovi připojila mimo jiné ministryně zahraničí Liz Trussová a ministr obrany Ben Wallace. Jednali o dopadech Putinova pondělního rozhodnutí.

„Sankce budou co nejvíce cílené na lidi, kteří jsou zodpovědní za toto flagrantní porušení mezinárodního práva“, uvedl Javid.

Sankce proti Rusku chce v souvislosti s děním na Donbasu zavést také Japonsko. Podle listu Jomiuri šimbun budou opatření zahrnovat například zákaz vývozu čipů a dalších vyspělých technologií. 

Omezení by přitom mohla být širší než v roce 2014, kdy Tokio reagovalo na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krymu. Japonsko podle listu zvažuje i přísnější omezení činnosti ruských bank. 

Autoři: ,

byt s terasou
byt s terasou

Velvarská, Horoměřice, okres Praha-západ
7 450 000 Kč