Situácia na Donbase sa nezlepšuje, ukrajinská armáda ostreľuje mestá a obce v Donecku a Luhansku

Moskva spresnila charakter svojho uznania Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.  Rusko uznáva ich nezávislosť v rámci existujúcich hraníc, nejde o územie Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré je v súčasnosti v zostave Ukrajiny. Vysvetlil to námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko. Situácia v zóne ozbrojeného konfliktu sa, bohužiaľ, nemení a ukrajinské delostrelectvo aj naďalej ostreľuje územie DĽR a LĽR a diverzanti aj naďalej útočia v rôznych mestách a obciach republík. 

Elektrické vedenie a obytné budovy v obci Veselaja Gora v LĽR boli poškodené v dôsledku ostreľovania ozbrojenými silami Ukrajiny. Informovali o tom v zastupiteľstve republiky v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu režimu prímeria. Uvádza sa, že ukrajinské delostrelectvo dva razy dnes ráno ostreľovalo mestečko Kalinovo. Celkovo v priebehu ostatných šiestich dní v Doneckej ľudovej republike v následku ostreľovania bolo poškodených alebo úplne zničených 17 infraštruktúrnych zariadení a 25 obytných budov.

Rozviedka Ľudovej milície Doneckej ľudovej republiky zaznamenala presun piatich raketometov salvovej paľby BM-21 „Grad“ do regiónu Mariupol, odkiaľ môžu ostreľovať územie republiky. Uviedol to Eduard Basurin, zástupca hlavy riaditeľstva Ľudovej milície DPR. Rozviedka Ľudovej milície Doneckej ľudovej republiky má údaje o pohybe plukov Ozbrojených síl Ukrajiny, vyzbrojených komplexmi S-300 a „BUK-M1“ v okolí  letísk Kyjeve, Charkove a Čerkasoch, v súvislosti s čím nevylučuje provokácie proti civilným lietadlám. Rozviedka Ľudovej milície Doneckej ľudovej republiky uviedla, že po prvýkrát od roku 2018 ukrajinská armáda použila systémy BM-21 „Grad“ a vypálila päť rakiet.

Počas uplynulého dňa Ozbrojené sily Ukrajiny porušili prímerie viac ako 110-krát v zóne zodpovednosti síl Luhanskej ľudovej republiky, v dôsledku čoho bol zabitý jeden vojak a dvaja civilisti LĽR. Oznámil to dnes zastupiteľský úrad LĽR v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu režimu prímeria. Ozbrojené sily Ukrajiny v utorok večer ostreľovali z tanku a z BMP-1 mestečko Belaja Kamenka. Z rôznych druhov zbraní ostreľovali obce Novaja  Marjevka, Petrovskoje, Sachanka, Bezymjannoje, Kominternovo a Zolotoje-5.

Ľudová milícia DĽR oznámila, že Ozbrojené sily Ukrajiny od 18. hodiny do polnoci včerajšieho dňa vypálili 148 mín a granátov na územie republiky. Ostreľovali mestečka   Goľmovskij, Trudovskaja, Dokučaevsk, Novolaspa, Vasiľjevka, obec Gagarinova baňa,  Dolomitnoje, Zajcevo, Verchnetoreckoje, Kominternovo a iné. Zdroj v orgánoch činných v trestnom konaní uviedol, že viac ako 93,5 tisíc obyvateľov Donbasu z bezpečnostných dôvodov bolo evakuovaných na územie Ruska.

Ani dnes sa situácia neupokojila. Ukrajinské Ozbrojené sily z mínometov ostreľovali Volvo-centrum na severozápadnom okraji Donecku. V Luhansku bol spáchaný nový teroristický útok, v oblasti trolejbusového depa došlo k výbuchu. Silný výbuch nastal dnes v noci aj v Donecku. Zatiaľ sa situácia neupokojuje.

Mimochodom, nemecká vláda celkom očakávane, aj keď pokrytecky reagovala na uznanie Ruskom DĽR a LĽR. Nemecký kancelár Olaf Scholz na spoločnej tlačovej konferencii s írskym premiérom Miholom Martinom včera vyhlásil, že Berlín zastaví certifikáciu projektu Severný prúd-2. Na tom by nebolo nič prekvapivé, akurát Berlín už dávnejšie vyhlásil, že certifikáciu zastaví do leta, preto Scholzovo vyhlásenie bolo zbytočné a patetické. Medzitým európski investori Severného prúdu-2 – OMV, Wintershall Dea, Shell, Uniper a Engie – pozorne sledujú situáciu s pozastavením certifikácie plynovodu a zmrazením projektu nemeckou vládou, ale zatiaľ vyčkávajú, ako sa bude vyvíjať situácia, a nekomentujú politické vyhlásenia Berlínu.

Ak vás článok obohatil o ďalší uhol pohľadu, podporte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova. Ďakujeme.

CHCEM PODPORIŤ

 

Zdroje:

Russia’s recognition of Donbass republics – actions, reactions and sanctions, RT, 23.2.2022

Обострение ситуации в Донбассе. Онлайн, TASS, 23.2.2022

В районе троллейбусного депо в Луганске произошел взрыв, TASS, 23.2.2022

Германия решила остановить сертификацию “Северного потока – 2”, TASS, 22.2.2022

Vyhlásenie: Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Sofian, s.r.o. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Sofian, s.r.o. nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Sofian, s.r.o. dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected].

 

UPOZORNENIE
Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply