Hlavní obsah

České ocelárny ohrožuje závislost na ukrajinské rudě, hledají náhradu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ocelárny Liberty Ostrava v době krize na Ukrajině posilují dodavatelské řetězce.

Reklama

Napadení Ukrajiny Ruskem ohrožuje dovoz železné rudy do tuzemských oceláren. Surovina je totiž hlavní položkou česko-ukrajinského dovozu. Loni Česká republika dovezla z Ukrajiny rudu za 19 miliard korun.

Článek

Výroba oceli a železa se v České republice z velké části opírá o dovoz železné rudy z Ukrajiny. Velké ocelárny po ruské invazi na Ukrajinu tak rychle hledají způsob, jak tuto závislost oslabit. V Evropě má však větší zásoby rudy kromě východoevropských zemí pouze Švédsko.

„Ohrožení vnímáme v oblasti přerušení dodávek rudy, proto pracujeme na rozšíření spektra dodavatelů,“ řekla mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková.

Dovoz ukrajinské rudy je zatím plynulý. Oceláři však nevylučují, že se to změní. „Výpadky dodávek jsou s ohledem na vojenský konflikt samozřejmě možné,“ dodala zástupkyně Třineckých železáren.

Na alternativách pracují i v hutním podniku Liberty Ostrava. „Zásobování probíhá bez problémů, přesto pracujeme na posílení našeho dodavatelského řetězce,“ uvedla tisková mluvčí ostravských oceláren Barbora Černá Dvořáková.

Ohrožení vnímáme v oblasti přerušení dodávek rudy, proto pracujeme na rozšíření spektra dodavatelů.
Petra Macková Jurásková, mluvčí Třineckých železáren

V loňském roce Česko dovezlo z Ukrajiny kolem pěti milionů tun železné rudy v hodnotě přes 19 miliard korun. To je zhruba polovina veškerého importu z Ukrajiny do České republiky.

Ukrajina a Rusko patří do desítky největších světových těžařů železné rudy. V Evropě je jedinou zemí s většími ložisky rudy už jen Švédsko.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované