Hlavní obsah

Macron žádá Lukašenka, aby z Běloruska vyhnal ruské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonickém rozhovoru s Alexandrem Lukašenkem vyzval běloruského vůdce, aby žádal stažení ruských jednotek z běloruského území. Informoval o tom Elysejský palác. Macron také po jednání bezpečnostní rady státu řekl, že Francie dodá Ukrajině více vojenského vybavení a zbraní. Konkrétněji to však neupřesnil.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Prezident republiky na běloruského vůdce naléhal, aby požadoval co nejrychlejší stažení ruských jednotek, které vedou jednostrannou a nespravedlivou válku, a zdůraznil nutnost spolupracovat s mezinárodním společenstvím na humanitárních operacích na pomoc Ukrajincům,“ uvedl Elysejský palác v prohlášení.

Macron podle něj Lukašenkovi sdělil, aby „odmítl být ruským vazalem a faktickým spolupachatelem válečného tažení na Ukrajinu“.

Kyjev se ubránil další noc. Při střelbě zemřel šestiletý chlapec

Zahraniční

Rusko v únoru do Běloruska přemístilo asi 30 tisíc vojáků, podle Moskvy šlo o plánované vojenské cvičení. I po jeho skončení však jednotky v Bělorusku zůstaly a podílejí se na nynější invazi na Ukrajinu.

Agentura Reuters informovala, že Francie se rozhodla poslat na Ukrajinu obranné vojenské vybavení. Podle mluvčího francouzské armády Paříž zvažuje také vyslání útočných zbraní. Kromě toho podle Macrona francouzské úřady hodlají důrazněji bojovat s ruskou propagandou.

Reklama

Výběr článků

Načítám