Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ukrajinci odrazili pokusy o dobytí Kyjeva, na Charkov pálily stíhačky z Běloruska

Svět

  7:30aktualizováno  8:25
Ukrajinská armáda v noci na pondělí odrazila pokusy o dobytí Kyjeva, ráno však v hlavním městě dál zněly sirény. Kromě ruské agrese vyrazily na Ukrajinu stíhačky také z Běloruska, ráno se očekávalo nasazení běloruských výsadkářů. Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vznesl obavy z vylodění ruských jednotek v okolí Oděsy.

V ukrajinské metropoli v pondělí ráno od osmi hodin (7:00 SEČ) přestal platit zákaz vycházení, otevřely obchody a obnovena je v omezeném režimu i hromadná doprava. Lidé by však měli vycházet jen v nutných případech, riziko bojů je vysoké i přes den. Městem už opět zazněly varovné sirény.

Ráno napsala ruská agentura Interfax, že ruské jednotky obsadily oblast u jaderné elektrárny v Záporoží. Ukrajinská státní energetická společnost Energoatom popřela, že by Rusové měli elektrárnu pod kontrolou. Interfax také referoval, že ruská armáda drží ukrajinská města Berďansk a Enerhodar.

Britské ministerstvo obrany v pravidelném hlášení oznámilo, že pevná obrana a logistické problémy dál zpomalují ruský postup na Kyjev. Rusko od zahájení útoku na Ukrajinu už přišlo o zhruba 5 300 vojáků a 191 tanků, 29 letounů a 29 vrtulníků. Informovala o tom náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Čísla však nelze nezávisle ověřit, ruská strana tyto údaje nenabízí. V neděli poprvé přiznala, že při bojích na Ukrajině utrpěla ztráty. Naopak tvrdí, že Rusko ovládlo nebe nad celou Ukrajinou, zasáhlo 1 114 vojenských objektů, zničilo 314 tanků a dalších obrněnců, 57 raketometů a 121 děl.

Konflikt si už vyžádal nejméně 102 civilních obětí a dalších zhruba 300 zraněných, oznámila šéfka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Boje podle ní mají na svědomí „rozsáhlé humanitární důsledky“ a počty obětí mohou být výrazně vyšší.

Zelenskij v pondělí požádal Evropskou unii o „okamžité přijetí Ukrajiny v novém speciálním procesu“. Také řekl, že za poslední čtyři dny ruské ofenzivy zemřelo 16 dětí a 45 bylo zraněno. Ruské ztráty podle něj čítají 4 500 vojáků.

Obrana Kyjeva zůstává pevná

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě a také ve druhém největším městě Charkově, které se nachází asi 30 kilometrů od hranic s Ruskem, byly v noci na pondělí slyšet výbuchy, informovala kolem třetí hodiny ranní agentura Reuters.

Velitel obrany Kyjeva Alexandr Syrskij ale uvedl, že veškeré snahy Ruska se podařilo odrazit. „Všechny pokusy ruských okupačních sil dosáhnout cíle selhaly. Nepřítel utrpěl značné ztráty, ruské jednotky jsou vyčerpané. Ukázali jsme, že dokážeme ochránit náš domov před nezvanými hosty,“ uvedl podle agentury Unian generálplukovník.

Ukrajinské hlavní město Kyjev po konci zákazu vycházení (28. února 2022)

Podle vysokého představitele amerického ministerstva obrany Rusko nasadilo v bojích na Ukrajině zhruba sto tisíc vojáků, což představuje asi dvě třetiny připravených jednotek. Tyto údaje naznačují, že v záloze nyní zůstává asi 50 tisíc lidí.

Ruské jednotky v noci necílily pouze na Kyjev. Město Černigov na severu Ukrajiny vyhlásilo po třetí hodině ranní letecký poplach, informoval server The Kyiv Independent. Raketa zasáhla obytnou budovu v centru města, spodní patra začala hořet. Počet zraněných zatím není známý, uvedla agentura Unian. Obyvatelé města se mají schovat v krytech.

Rakety v noci zasáhly také severoukrajinské město Žitomir, oznámilo velení ukrajinských pozemních sil na Facebooku. Také v okolí města Mariupol probíhaly celou noc boje, řekl gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko.

V noci na pondělí odstartovaly z Běloruska stíhačky směrem na Ukrajinu, uvedla s odvoláním na Státní službu pro speciální komunikace a ochranu informací ukrajinská státní agentura Unian.

Zveřejněno bylo rovněž video, které údajně ukazuje letouny na noční obloze v oblasti běloruského města Gomel. Národnost vzdušných sil zůstává neznámá, napsal server The Guardian.

Mapa ukazující polohu ruských vojenských sil a útoků na území Ukrajiny. Údaje jsou aktualizované k nedělní jedenácté hodině večerní. (27. února 2022)

Více zdrojů poté uvádí, že v pondělí v brzkých ranních hodinách pravděpodobně vzlétne první transportní letoun Iljušin Il-76 s běloruskými výsadkáři, kteří budou nasazeni proti Ukrajině.

Směrem ke Kyjevu se pohybují také rozsáhlé ruské pozemní jednotky, uvedla v neděli na základě nejnovějších satelitních snímků společnost MAXAR. 

Válka na Ukrajině

Kolona je pět kilometrů dlouhá a jsou v ní tanky, vozy dělostřelectva i cisterny s palivem, jehož nedostatek ztěžoval postup ruských tanků. Konvoj se v neděli nacházel nedaleko ukrajinského města Ivankiv, které leží asi 60 kilometrů od Kyjeva na západním břehu řeky Dněpr.

Ukrajinská armáda a policie ustavičně odhalují a zneškodňují ruské sabotéry a diverzanty v hlavním městě, uvedl starosta Kyjeva Vitalij Kličko na síti Telegram.

Před ruskými útoky varuje také guvernér Mykolajivské oblasti Vitalij Kim, podle kterého byly v noci spatřeny ruské světlice. „Čekáme na nepřítele,“ řekl podle agentury Unian.

Poradce ukrajinského prezidenta Olexej Arestovič poté informoval o možném vylodění ruských lodí u Oděsy. „Podle odhadů se jedenáct ruských výsadkových lodí vydalo na moře, mohou se vylodit kolem Oděsy,“ citovala Arestoviče agentura Unian. Je přesvědčený, že ukrajinská armáda si s ruským vojskem poradí.

V noci na pondělí pokračovala ruská palba na vojenská i civilní letiště jinde v zemi, terčem se staly mnohé ukrajinské obce. Nepřítel se snažil obnovit útok přechodem přes pontonový most na řece Irpiň do stejnojmenného města poblíž Kyjeva.

Ukrajinské obranné síly však podle generálního štábu ukrajinské armády zničily vojenskou techniku soupeře. „Nepřítel pokračuje v útočné operaci proti Ukrajině. Tanky brání naše hranice. Skupina vzdušných sil Ukrajiny provádí protiletecké útoky. Obranné síly zahájily víceúrovňový systém ochrany hlavního města,“ uvedl generální štáb krátce po půlnoci na pondělí.

Autoři: ,