Hlavní obsah

Problém pro české stavebnictví: začínají chybět ukrajinští dělníci

Foto: Profimedia.cz

Na Ukrajině zuří válka, muži zemi nesmí opustit, tisíce se hlásí dobrovolně k armádě. Ilustrační foto.

Reklama

Odchod ukrajinských pracovníků z Česka se zatím ve velkém nekoná. Stavebním firmám ale Ukrajinci i přesto chybí, někteří se totiž nemohou dostat přes hranice.

Článek

Přesto, že většina ukrajinských pracovníků zatím na Ukrajinu bojovat neodchází, stavebnictví v Česku chybí jejich síly. Stovkám a možná tisícům z nich se v minulém týdnu uzavřely hranice, přes které se nemohou dostat do Česka zpět.

Podle oslovených stavebních firem se velká část ukrajinských pracovníků každoročně na začátku ledna vrací na Ukrajinu oslavit Vánoce, které probíhají ve dnech od 6. do 19. ledna. Někteří ale zůstávají i na měsíc nebo dva, až poté se vrací zpět do práce v Česku. Kvůli ruské invazi ale řada z nich teď zůstává v zemi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na 25. února podepsal všeobecnou mobilizaci. Země uzavřela hranice a muži ve věku 18 až 60 let mají v současnosti výslovně zakázáno vycestovat pryč.

„Větší problém než samotný odliv ukrajinských pracovníků je aktuálně to, že spousta z nich se sem měla vracet, ale nevrací. Máme informace, že se desítky ukrajinských pracovníků nedostaly přes ukrajinské hranice,“ potvrzuje Ondřej Wachal, generální ředitel stavební firmy VW Wachal.

To potvrzuje také jednatel společnosti M&M Star Group Mykhaylo Myga, který spolupracuje se stavebními firmami v Česku a dodává jim pracovní síly.

„Dnes mělo přicestovat dvacet Ukrajinců zpět do Česka, jenže se sem už nedostali,“ řekl v telefonickém rozhovoru Myga.

Problém s pracovníky, kteří se nemohou dostat přes hranice zpět do Česka, má i společnost Strabag.

„Mezi našimi kmenovými zaměstnanci je několik desítek lidí z Ukrajiny, z nichž většina zůstává na Ukrajině a nemohou se momentálně vzhledem k vyhlášené mobilizaci do Česka vrátit. Ukrajinci pracují také pro naše subdodavatelské společnosti. V tuto chvíli nemáme signály, že by se tito pracovníci vraceli domů, ale další vývoj situace je obtížné odhadnout,“ okomentovala pro SZ Byznys Edita Novotná, tisková mluvčí Strabag.

Firmy řeší přesun celých rodin do ČR

Podle dalších oslovených zaměstnavatelů, také mimo obor stavebnictví, většina jejich zaměstnanců ukrajinského původu vyčkává na další vývoj situace a Česko hromadně neopouští. Často se naopak snaží zajistit cestu pro členy rodiny, kteří na Ukrajině aktuálně zůstávají.

„Aktuálně je v naší firmě v pracovním poměru 58 zaměstnanců ukrajinské národnosti a zatím pouze jeden ukončil pracovní poměr. Ostatní spíše řeší přesun svých rodinných příslušníků z Ukrajiny, s čímž jim naše firma aktivně pomáhá,“ říká pro SZ Byznys mluvčí společnosti Continental Barum Otrokovice Regina Feiferlíková.

Také internetový prodejce Mall zaměstnává především ve svých logistických centrech desítky ukrajinských pracovníků. „Snažíme se jim být maximálně nápomocni a jsme připraveni jim pomoci i s případnou relokací jejich rodin, ať už půjde o transport nebo pomoc se zajištěním ubytování,“ řekla mluvčí e-shopu Pavla Hobíková. Povolávací rozkaz podle ní zatím nikdo nedostal. Pokud by se ale rozhodli vrátit do vlasti, má Mall připravené scénáře, jak dopady na fungování v logistice a vyskladňování zboží snížit.

Válka pracovnímu trhu neprospěje

Ruská invaze na Ukrajinu situaci nepřidá. Český pracovní trh totiž dlouhodobě řeší nedostatek zahraničních pracovníků. Právě po ukrajinských silách je v současnosti podle Hospodářské komory největší zájem od roku 2016. Podle firem se problém s nedostatkem cizinců týká hlavně podniků v automobilovém průmyslu, stavebnictví, logistice a zemědělství.

V Česku v současné době pracuje podle Svazu průmyslu a dopravy kolem 200 tisíc Ukrajinců, a jde tak o vůbec největší zahraniční pracovní komunitu u nás.

„Stále je tady 300 tisíc neobsazených pracovních míst, trh práce je připraven zaměstnat poměrně velké množství zahraničních pracovníků. Musíme si ale uvědomit, kdo sem teď přichází. Odchází muži schopní zastávat tvrdou práci a přichází ženy s dětmi, což bude síla využitelná jen v některých pracovních pozicích,“ dodal Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Reklama

Doporučované